"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Tuesday 9 November 2010

Clematis

Clematis,  "Regina plantelor agatatoare" e atat de frumoasa  incat e greu sa alegi din multitudinea de culori superbe, cu florile imense pana la buchetele mici si delicate, cu tulpini care cresc viguros si formeaza o tufa inalta si bogata. Se potriveste in apropierea unui gard, un perete al casei, condusa pe suport sau arcade.
Au fost printre primele flori alese si plantate anul trecut, le-am cumparat in ghivece, crescute cam la 20-30 cm si pareau tare plapande. 

Clematitele sunt plante perene, vor rasari si inflori in fiecare an. Unele soiuri fac flori din primul an de plantare, altele abia in al doilea an. Clematis Nelly Moser si Red Cardinal au inflorit imediat dupa ce le-am plantat. Celelalte doua, Clematis Ernest si Lincoln Star, nu au mers prea bine si abia au facut cateva flori in al doilea an. Surprinzator, un mic lastar de Clematis Sweet Autumn, nu credeam ca va rezista peste iarna si totusi a fost plin de flori mici si albe toata luna septembrie.
 Odata pornite, clematitele necesita minimum de ingrijire, dar cateva reguli ar fi bine de mentionat:
 - prefera locurile insorite, dar radacinile in umbra, bine ferite de arsita si uscaciune
 - se planteaza in pamant bine drenat si se acopera la radacina cu un strat de scoarta de copac maruntita (mulch) care sa mentina umiditatea solului (atentie totusi la apa, mulch-ul nu exclude udarea)
- in primavara, un adaos de pamant gras sau un fertilizant bogat in fosfor va favoriza inflorirea indelungata
- "sa tai, sa nu tai???" taierea lastarilor depinde de soiul plantei si sunt patru tipuri de taiere. In general, se aplica o taiere primavara devreme, cam la  50-60 cm, lasand cel putin doua randuri de muguri pe fiecare tulpina.
-  in fata clematisilor se pot planta flori pentru a feri radacinile de arsita - eu am plantat cateva tufe de sporul casei, in fata lui Nelly si Red Cardinal.
 Clematis Nelly Moser
 Flori mari 18-23 cm, petale deschise la culoare cu dunga roz inchis, care se inchid in centru intr-un rosu aprins.
 
Infloreste din luna mai pana la sfarsitul lui august si chiar dupa ce cad petelele, ramane un buchet interesant.

 
Face parte din grupa de taiere B1, deci va continua inflorirea pe tulpinile sezonului trecut. Taierea se face doar unde e nevoie pentru aspect sau pentru inlaturarea tulpinilor uscate. Creste in inaltime cam 3 m si daca devine prea saracacioasa la baza, plantati niste flori in fata ei... efect garantat!
Clematis Red Cardinal
Florile au petalele rosu inchis si catifelat, cam 15 cm; infloreste din iunie pana in septembrie. Face parte din grupa C de taiere, deci primavara devreme i se scurteaza toti lastarii.
Imi place contrastul dintre Red Cardinal si Nelly Moser, iata o vedere de sus de pe terasa:
Clematis Ernest Marhkam si Lincoln Star
Florile de culoarea rosu-fuchsia sunt superbe... atata doar ca a avut doar vreo patru flori toata vara. Ati zice ca seamana un pic cu Red Cardinal,  nu-i asa? doar in poza... Ernest are doar sase petale.
Lincoln Star abia a facut doua flori, care ar fi trebuit sa fie  culoarea zmeurii dar au iesit aproape albe, poate doar un roz foarte vag. Si nu... nu seamana cu Clematis Nelly.
 
Le-am plantat la intrarea din fata dar probabil ca nu le-a placut locul, desi aveau soare suficient, pamant bun si am pus si fertilizant... Asa ca le-am mutat in gradina, pe partea stanga, spre gard, de o parte si de alta a rhododendronului. O decizie nu prea buna, pentru ca nu stiu daca vor avea soare suficient, si nici nu stiu daca au rezistat transplantului... arata complet uscate. O sa aflam la primavara.
Clematis din seminte: Clematis Tangutica Radar Love
O frumusete de flori galbene, in forma de clopotel, m-au convins sa incerc si semintele. Am pus seminte in mai multe ghivece,  si au rasarit foarte repede, au crescut cam 15 cm si gata. Au pornit tare greu, aproape ca renuntasem la ele. Pana la urma am urmat sfatul prietenei mele si am pus rasadurile asa mici in pamant... si au crescut ca in povesti! 
 
Acum le-am pregatit de iarna, acoperind radacinile cu un strat gros de mulch (scoarta de cedru). Vor rezista peste iarna, dar mai periculoase sunt noptile inghetate si ploile de gheata din aprilie/ mai. Primavara asta am pierdut o mare parte din boboci din cauza ploii de gheata din luna mai.
Clematitele sunt flori care vor ramane in gradina vreme indelungata... trebuie doar sa le dai un pic de atentie si ele te vor recompensa cu o bogatie de flori si culoare. Care sunt Clematitele voastre preferate?
Un link util pentru cresterea clematitelor gasiti aici:
Clematite

4 comments:

  1. DOAMNE CAT SUNT DE FRUMOASE!!!!!!! mi-am luat si eu aceste clematite, chiar acum,de fapt ieri le-am primit ,si astept cu nerabdare sa le pun in gradina ,si sa ma bucure cu primele floricele,le ador!!!te rog vin-o pe la mine, pe cristinaa.sunphoto.ro,sa le vezi.multumesc,cu drag cristina!!!!

    ReplyDelete
  2. Buna ziua. Imi puteti spune de unde sa cumpar si eu aceste minunate flori?

    ReplyDelete
  3. MARIANA ISBASESCU6 May 2014 at 03:46

    EU AM DOUA CLEMATITE , UNA MOV SI ALTA ALBA - MISS BATHEMAN CARE ACUM ESTE PLINA DE BOBOCI SI ESTE INFLORITA . SUNT SUPERBE !

    ReplyDelete
  4. Mariana, am dat o cautare pe google, sa o ved si eu pe Miss Batheman, si este minunata! Sa te bucuri de ea cat mai mult! Florile sunt albe sau au o dunga pe ele?
    Nu uita sa mentii umbra la radacina, poti planta ceva flori mici ca sa-i tina racoare. Toate cele bune!

    ReplyDelete