"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Monday 1 November 2010

Gradinarul, toamna

Cu toate culorile, petalele si florile prezente in gradina, gradinarul nu se lasa pacalit. Cu toate zilele insorite si florile cu boboci neinfloriti, termometrul nu iarta si spune adevarul: grabeste-te, e tarziu. Esti gata de iarna?
Gradinarul a hotarat sa nu se mai lase distras de susotelile gradinii si porneste la treaba:
Curatenie, curatenie, curatenie:
  • primele plante de inlaturat au fost balsaminele atacate de bruma.
  • pana la urma, m-am induplecat si am  scos rosiile, chiar daca erau inca multe necoapte. Totusi din ultima recolta, am avut destul de multe rosii, plus 10 borcane de gogonele murate.
  
  • am curatat florile uscate, dar o parte vor ramane si peste iarna. Chiar si iarna, anumite flori arata bine "uitate" in gradina, si in plus pasarelele se vor bucura sa mai gaseasca cate ceva de ciugulit.
  • anualele Cosmos, Lavaterra, Zebrina, Craitele, Godetiile, Petuniile si chiar macii inca au flori si chiar boboci. Nu stiu daca Moss Verbena intra la anuale, dar are flori din luna mai, la fel si Coreopsis. 
  • am scos bulbii de gladiole si tuberculii de dalii sa ii pun la pastrare. Aici am oarece indoieli: pe cutiii scrie ca se pot lasa in pamant peste iarna daca sunt bine acoperite. Pe internet scrie invers, adica pentru zona 5 (minus 29C) trebuie pusi inautru la rece. Am lasat totusi daliile rosii din fata casei in pamant, o sa am grija sa le acopar foarte bine si vom vedea la primavara ce-o fi.
  • ferigile s-au inmultit foarte tare, le-am sos de langa lacramioare si le-am mutat intr-un colt umbros din dreapta casei
  • am largit stratul de sub geamul de la parter cu scopul de a face o poteca intre casa si stratul de flori; e mai usor de curatat si intretinut.
 Gradinarul nu e multumit: desi unele straturi arata oarecum mai ordonate, parca totusi ceva nu e la locul potrivit. Din obisnuinta, culege zelos buruienile dintre straturi, apoi se opreste cautand de lucru ceva mai "creativ". Si ce poate fi mai creativ decat sa mute plantele dintr-o parte in alta si sa marcheze locul viitoarelor straturi?
Transplantari si plante noi:
  •  Rhododendronul mic a ajuns pe partea dreapta a gradinii, impreuna cu doua tufe de Cineraria - Silver Dust si o margareta.
 
  • una din margaretele inghesuite in stratul din spate, de langa dalii a ajuns langa rhodo si drept multumire a mai deschis o floare tarzie.
 
  • curatenie generala langa Honeysuckle ( caprifoi): am divizat cativa irisi, am mutat o frumoasa Day Lily (Hemerocalis) mai la vedere, abia i s-au vazut florile vara asta.
  • pentru ca s-a facut loc suficient, am plantat un bulb de Fritillaria Imperialis Rubra, sunt curioasa cum o fi, e ceva nou pentru mine. oh! dar stiati ca bulbii astia au un miros tare urat? poate il va tine la distanta pe iepuras.
  • cu grija si emotii am plantat in straturi noi cele doua tufe de Hyssop Agastache, plante pe care cu greu le-am gasit tarziu in septembrie, erau deja trecute dar radacinile inca in viata. Prima data in gradina mea, nu stiu cum vor rezista peste iarna.
  • tot noutati, Penstemon si Hardy Gloxinia, le-am pus deja in pamant, si dupa o luna inca par in viata. Cele doua salvii, desi perene dupa gen, nu par intr-o forma prea buna. Om trai si om vedea.
  •  cei doi Clematisi de la intrarea din fata, au ajuns in gradina, pentru ca nu le-a mers bine in locul initial. In locul lor am plantat cinci tufe de Lavanda, pana acum  le merge bine, au si flori, si cred ca e locul cel mai potrivit. O sa vedeti multe asemenea plante aromatice anul viitor.
  • in locul de sub lilieci, mai sunt si alte plante de mutat pentru ca voi planta cateva fire de rosii si ardei pe locul acela. Asta am amanat-o pe primavara, pentru ca inca nu sunt convinsa ca e ideea cea mai buna.
 Gradinarul isi aduna uneltele, si in tacere priveste gradina. E momentul sa se retraga si sa multumeasca Cerului pentru tot ce a primit. E momentul sa stea linistit si priveasca cum un alt gradinar ii va imbraca gradina in hainele albe ale iernii.



2 comments:

  1. Dana sau Lili? Ca nu stiu cum sa-ti spun. Bine te-am gasit! Aici am mai scris eu candva si nu am putut sa postez comentariul. Sper ca azi sa reusesc. Voiam sa-ti spun de dalii, nu vor rezista la iarna in gradina. Scoate radacinile din pamant, lasa cam 10 cm de tulpina, lasa-le putin la zvantat si scutura pamantul de pe ele si apoi pune-le in nisip curat si uscat ca sa nu se deshidrateze pana la primavara. Cauta-le un loc in magazie, garaj, etc unde sa nu scada temperatura sub 0 grade.

    ReplyDelete
  2. Bine ai venit Constantine. Am pus deja tuberculii la pastrare in garaj, au mai ramas in pamant daliile din fata casei. Daca nu ninge, sambata o sa-i scot si pe aceia. Hm, am taiat cam drastic, si nu am lasat nici un pic de tulpina.
    Am revizuit un pic setarile pt comment, sper sa mearga mai bine acum. Multumesc de vizita si toate cele bune!

    ReplyDelete