"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Thursday 18 November 2010

Heuchera Mocha

Heuchera Mocha, este atragatoare datorita foliajului de un rosu inchis pana aproape de culoarea cafelei. Frunzele sunt mari si usor crestate pe margini, un pic ondulate, cu textura bine definita si nervuri proeminente.
Este o planta perena, rezistenta pana la zona 3; formeaza o tufa inalta de 40 cm si se poate intinde cam 60 cm. Exista multe soiuri, cu frunzele in diferite culori si forme, rosii si verzi, sau rosu cu verde, nuante inchise sau mai deschise pana la argintiu. Desi majoriatea soiurilor prefera umbra sau partial umbra, Mocha este un hibrid care se va dezvolta frumos si in plin soare. Culoarea frunzelor poate fi mai inchisa sau mai intensa in functie de pozitia la soare sau mai in umbra.
Creste foarte repede, am plantat-o vara trecuta si intr-un an si-a triplat marimea, probabil la primavara e numai buna de divizat. Am plantat-o in stratul de langa lilieci, primind din plin soarele de la amiaza pana la apus.
  
Este o planta usor de crescut, nu este prea pretentioasa si nu-mi amintesc sa fi vazut ceva daunatori in jurul ei. Pamantul este nisipos, ceea ce ofera un drenaj bun al apei, dar totodata necesita udari mai dese pentru ca nu retine prea multa apa. Nu am folosit fertilizant, dar cand am plantat-o am avut grija pun o cantitate mare de pamant gras si sanatos.
I se mai spune Coral Bells datorita florilor de culoare beige, in forma de clopotel, adunate in ciorchine pe o tulpina rosiatica, flori care apar primavara tarziu si continua pana in toamna. Mie imi plac tijele lungi si ciorchinii cu flori mici, si chiar daca florile nu sunt spectaculoase se pot folosi cu succes in aranjamente de flori taiate.
Peste iarna o acopar bine la radacina cu un strat gros de mulch. Heuchera nu isi va pierde frunzele peste iarna, dar devin mult mai deschise la culoare iar marginile primesc o culoare galben-ruginie. Din pacate nu ma pot bucura de culoarea de iarna a frunzelor, pentru ca zapada le va acoperi complet.
Heuchera se potriveste bine aproape in orice loc din gradina, dar si in ghivece, fie mai la soare sau la umbra, ca planta de bordura, sau ca un plus de contrast in combinatie cu alte flori.



1 comment:

  1. Crezi ca rezista si in ghiveci pe balcon inchis cu termopan ?

    ReplyDelete