"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Sunday 17 August 2014

Corset pentru flori

Cautam de mult o solutie pentru tulpinile florilor care se apleaca prea mult, fie de la ploaie, de la vant sau pur si simplu ca asa sunt ele, subtirele si prea flexibile. Am incercat tot felul de cercuri, suporturi, sforicele si betisoare, dar fara rezultate bune. Si am o gramada de plante carora le place sa se incline si par asa dezordonate si se rup si acopera celelate flori vecine. Si am dat peste plasa asta ce am folosit-o acum vreo doi ani la gard sa inchid calea iepurasilor si altor mici si draguti daunatori spre straturile mele de flori.
Este o plasa inalta cam de 25 cm, flexibila si rezistenta. Nu este o plasa speciala pentru flori, i-am schimbat eu destinatia. Se foloseste pentru jgheaburile burlanelor ca sa nu se adune frunzele uscate in jgheab.
 
  
Am gasit plasa asta acum vreo 3 ani la Dolar Store, si mi-a mai ramas un sul. Vara asta, cand am vazut ce utilizare buna i-am gasit, am mai cumparat cateva suluri. Cred ca ati gasi ceva similar la magazinele pentru casa si gradina, poate materiale de constructii, ceva asemanator cu plasa de plastic pentru peretii din gips-carton, dar gasiti voi ceva asemanator.
 
  
Plasa este flexibila si se poate taia destul de usor,  pentru tufele mai mici ca salviile perene, am taiat pe jumatate din inaltime.
 Ce imi place la corsetul asta este ca nu strange planta prea tare, tulpinile se aduna si raman intr-o forma naturala. Daca am folosit sfoara, tulpinile se strang la mijloc si orice as face parca sunt ingramadite si fortate intr-o pozitie anormala.

Tufele de Phlox, Salvii, Agastache, Coreopsis, Torch Lily, Bujorii, chiar si tufa de menta, am reusit sa le mentin mai adunate cu ajutorul acestei plase. Am taiat la lungimea potrivita care sa cuprinda tufa, si am facut o butoniera dintr-o sarmulita moale. De obicei ajunge o singura butoniera, dar daca prea slaba, am mai facut cateva intarituri. Aici e o tufa razvratita de Agastache, pe care am adus-o la o forma mai ordonata, cu corsetul de la baza.

 
 Butoniera:
In cateva straturi nici nu se mai vedea pamantul sau florile mai mici din bordura, totul era o invalmaseala. Cu ploile astea tufele erau mereu aplecate si rasfirate, iar eu ma munceam cu sforile si betzele sa le sustin. Am fost foarte multumita de solutia asta. Imi place ca prin plasa asta, planta si pamantul respira, tulpina se aeriseste la baza si vad imediat ce daunatori le ataca. Simplu, ieftin si eficient!

 


3 comments:

  1. O idee buna, mai ales ca plasa e de culoare inchisa si nu bate la ochi.

    ReplyDelete
  2. ideea asta se fură, că doară nu-s româncă degeaba! :)

    ReplyDelete