Si am inceput cu cea mai usor de crescut: Wax begonia sau Begonia semperflorens.
Numele li se trage de la frunzele lucioase, ca de ceara. Sunt frunze fragile, se rup foarte usor. Florile sunt mici, duble sau simple, in culori rosu, alb sau roz.
Au radacinile fibroase, si sunt plante anuale pentru zonele cu ierni. Eu am scos doua plante din pamant inainte sa dea inghetul, le-am pus in ghiveci si inca le mai am, inflorite si in stare buna.
Au radacinile fibroase, si sunt plante anuale pentru zonele cu ierni. Eu am scos doua plante din pamant inainte sa dea inghetul, le-am pus in ghiveci si inca le mai am, inflorite si in stare buna.
Begonia Boliviensis Bonfire Orange
A scos randuri si randuri de flori toata vara. Nu i-am gasit locul potrivit din prima, dar clar nu ii place soarele puternic. I-am schimbat ghiveciul la scurt timp dupa ce am cumparat-o pentru ca incepuse sa-si ia avant, si locul preferat a fost la umbra. Soarele ii ardea frunzele, si florile cadeau prea repede. De cateva ori era sa o pierd, dar pana la urma am inteles: umbra, apa cu masura si un pic de fertilizant din cand in cand. Ghiveciul a devenit neincapator la un moment dat si tulpinile abia mai sustineau puzderia de flori.
Mi-a placut cu totul: frunzele si culoarea lor, iar florile in forma de clopotei de culoarea focului m-au facut sa o indragesc tare mult. Acestea au radacina sub forma de tuber, si nu am reusit sa o mentin in viata pe timp de iarna. Am gasit informatii contradictorii, posibil sau nu sa fie transformata in planta de interior peste iarna, dar ce e sigur a mea nu a rezistat. Am pastrat tuberii asa in ghiveci si le mai pun cate un pic de apa din cand in cand. Vom vedea la primavara daca a supravietuit sau nu.
Dupa cum spuneam a fost o provocare sa cresc begonii si nu le-am luat pentru colibrii. Dar un Hummingbird prinsese drag de ea si l-am vazut de multe ori plonjand intre flori in cautare de nectar. Nu stiu daca a gasit ceva, sau a fost doar un mic colibri curios, dar a revenit mereu.
Begonia Tuberous Non Stop - Yellow and Red
Din categoria begoniilor tuberoase si iubitoare de umbra, cele doua culori sau intrecut una pe alta in abundenta florala. Am avut doua begonii rosii si una galbena in acelasi ghiveci, si au inflorit intr-adevar "non-stop" dupa cum le zice numele. Aceleasi cerinte: umbra, apa si un pic de fertilizant.
Rex Begonia
In cautarile mele, am gasit acest site Despre begonii si am vazut cat de uimitoare sunt aceste plante. Am citit despre Mabel Corwin si begoniile ei, este povestea unei renumite crescatoare de begonii.
Am ramas cu o singura Rex begonia, cealalta a cazut ( la propriu ) si dupa indelungi incercari, nu am reusit sa o salvez. Dar am ramas cu frumusica asta, asa fara nume dar inca supravietuieste si este in stare buna.
Ooooo, dar ai o colectie grozava ! Am si eu una cu picatele pe frunze, prinsa dintr-un butas, dar am neglijat-o si s-a cam imbolnavit in vara, in timpul caniculei ... Acum da lastari noi draguta de ea, ma si mir ca si-a revenit :) Ale tale arata splendid, toate, se vede ca le porti de grija :)
ReplyDeleteBegonia cu clopotei m-a cucerit :)
Foarte frumoase begoniile tale, si mie imi plac, doar ca la mine in balcon fiind prea cald s-au cam umplut de fainare si nu am mai avut chef sa le chinui in fiecare an.
ReplyDeleteSuperbe sunt begoniile tale! Eu nu am reusit sa le pastrez timp indelungat si am reuntat la ele. In schimb, am vazut ca rezista mult mai bine in zona de deal si munte, pe timpul verii.
ReplyDeleteBegonia de gradina am si eu, si la fel ca tine, am scos si am dus la serviciu, e mare, frumoasa si inflorita. In primavara o segmentez si o pun la prins pentru gradina.
ReplyDeleteCelelalte cu flori se adapteaza foarte greu cu caldura din Bucuresti, asa ca am renuntat la ele. In schimbm am vazut in zone de deal si de munte cum imbraca terasele si ferestrele caselor. O frumusete!
Primavara,begoniile cu tubercul se scot din pamant ,din ghiveci sau din punga de hartie in care s-a pastrat peste iarna si se tin pentru revigorare si vaccinare ,timp de 24 ore,intr-un coktail de ingrasamant lichid+ceva antifungic, si apoi se planteaza din nou la ghiveci sau jardiniera...succes...alia
ReplyDeletesuperbe , de vreo doi ani si eu pun numai begonia semperflorens in jardiniere pt ca resita foate bine si infloresc incontinu.
ReplyDeleteSunt minunate begoniile, insa nici eu nu am avut noroc cu ele - au murit subit si imediat. Ale tale arata superb. Am descoperit acum pagina ta pornind de pe un blog apartinand unei prietene comune. Am citit inca de la inceput despre colibri si nu gaseam de unde esti - am vazut apoi ca de departe. O sa te mai vizitez, ca mi-a placut mult cum scrii. Te salut!
ReplyDeleteBine ai venit Andreea si multumesc de cuvintele frumoase. Sunt in Canada, Ontario, un pic mai la est de Toronto. Sunt departe doar ca locatie geografica, dar simt, gandesc, si scriu in romaneste :). Toate cele bune!
DeleteDana, te intreb ceva : esti Varsator?
Delete:)) Da, sunt Varsator, sarbatoresc peste 2 zile. Cum de ai ghicit? avatarul? :)
ReplyDeleteSi avatarul dar... si eu am serbat acum 2 zile:)
ReplyDeleteLa Multi Ani!
ReplyDeleteMultumesc Mirela, esti o draguta. Si adaug urarea mea pentru tine: La multi ani , cu zambete si impliniri. Si te invit la un tort de zapada!
ReplyDeleteNu am inteles in ce perioada a anului a cazut begonia despre care ai scris.Pentru ca begoniile de toamna pana primavara dispar, li se taie tulpinile si se pastreaza bulbul intr-un loc racoros si primavara incepe sa inverzeasca si sa porneasca inflorirea din nou.
ReplyDeleteCu begonii de gradina, din acelea cu flori mici am incercat si eu si cred ca sunt foarte gustoase pentru ca mi le-au ciugulit gainusele pitici pana la nivelul solului :).