"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Monday 28 January 2013

Begonia

Dintre florile pe care le-am incercat prima data in gradina, begoniile au avut un loc aparte. A fost una din provocarile verii trecute, pentru ca ori de cate ori am incercat sa cresc o begonie, dupa o perioada de maxima glorie au decazut pana la pierderea totala. Pentru ca sunt atat de frumoase mi-am zis sa mai incerc, poate "aerul de gradina" le va face bine. Ca sa nu mai ratez, am luat internetul la studiat. Oh, sunt atatea feluri de begonii, ca m-am pierdut printre informatii. Au diferite tipuri de radacini, la soare sau umbra, unele trebuie puse la odihna iarna, altele stau bine-mersi ca plante de interior. Nu pot sa fac o clasificare mai stiintifica, dar pot sa descriu cele 4 feluri de begonii care le-am avut.
Si am inceput cu cea mai usor de crescut: Wax begonia sau Begonia semperflorens.
 
Pentru ca citisem eu undeva ca sunt plante ce aduc buna energie in gradina, am facut un strat cu cateva duzini de begonii albe si rosii, ambele cu frunzele rosiatice. Le-am intersectat cu randuri de Salvia splendens in stratul rotund destinat florilor anuale. Au crescut bine, desi aveau mai mult soare decat le-ar fi trebuit.
  
Numele li se trage de la frunzele lucioase, ca de ceara. Sunt frunze fragile, se rup foarte usor. Florile sunt mici, duble sau simple, in culori rosu, alb sau roz. 
Au radacinile fibroase, si sunt plante anuale pentru zonele cu ierni. Eu am scos doua plante din pamant inainte sa dea inghetul, le-am pus in ghiveci si inca le mai am, inflorite si in stare buna.
 
 
 Begonia Boliviensis Bonfire Orange

A scos randuri si randuri de flori toata vara. Nu i-am gasit locul potrivit din prima, dar clar nu ii place soarele puternic. I-am schimbat ghiveciul la scurt timp dupa ce am cumparat-o pentru ca incepuse sa-si ia avant, si locul preferat a fost la umbra. Soarele ii ardea frunzele, si florile cadeau prea repede. De cateva ori era sa o pierd, dar pana la urma am inteles: umbra, apa cu masura si un pic de fertilizant din cand in cand. Ghiveciul a devenit neincapator la un moment dat si tulpinile abia mai sustineau puzderia de flori.

Mi-a placut cu totul: frunzele si culoarea lor, iar florile in forma de clopotei de culoarea focului m-au facut sa o indragesc tare mult. Acestea au radacina sub forma de tuber, si nu am reusit sa o mentin in viata pe timp de iarna. Am gasit informatii contradictorii, posibil sau nu sa fie transformata in planta de interior peste iarna, dar ce e sigur a mea nu a rezistat. Am pastrat tuberii asa in ghiveci si le mai pun cate un pic de apa din cand in cand. Vom vedea la primavara daca a supravietuit sau nu.

Dupa cum spuneam a fost o provocare sa cresc begonii si nu le-am luat pentru colibrii. Dar un Hummingbird prinsese drag de ea si l-am vazut de multe ori  plonjand intre flori in cautare de nectar. Nu stiu daca a gasit ceva, sau a fost doar un mic colibri curios, dar a revenit mereu.


Begonia Tuberous Non Stop  - Yellow and Red 

Din categoria begoniilor tuberoase si iubitoare de umbra, cele doua culori sau intrecut una pe alta in abundenta florala. Am avut doua begonii rosii si una galbena in acelasi ghiveci, si au inflorit intr-adevar "non-stop" dupa cum le zice numele. Aceleasi cerinte: umbra, apa si un pic de fertilizant.

Am folosit pamant special pentru plante de interior, am avut grija sa nu las pamantul sa se usuce. le-am ferit de soare pentru ca frunzele sunt sensibile si se ard usor. Tuberii i-am pus la pastrare la rece, poate ar trebui deja sa-i scot si sa aduc la viata, ca acusi e februarie.

 

Rex Begonia

In cautarile mele, am gasit acest site Despre begonii  si am vazut cat de uimitoare sunt aceste plante. Am citit despre Mabel Corwin si begoniile ei, este povestea unei renumite crescatoare de begonii.
Am ramas cu o singura Rex begonia, cealalta a cazut ( la propriu ) si dupa indelungi incercari, nu am reusit sa o salvez. Dar am ramas cu frumusica asta, asa fara nume dar inca supravietuieste si este in stare buna.
Imi place culoarea si desenul frunzelor, margini zimtate rosiatice, iar centrul argintiu, forma oval ascutita si intoarsa intr-o parte. A crescut binisor si a avut si flori, care mi-au placut chiar daca nu au fost asa spectaculoase ca celelalte.
Lumina filtrata, apa cu moderatie, nu las pamantul sa se usuce si nici nu o inund in apa. Nu am folosit fertilizant, pentru ca nu pare sa aiba nevoie.
Acestea sunt begoniile mele, o provocare ce o voi continua vara ce urmeaza, mai vreau un Angel Wing, si alte cateva frumuseti de Rex si Bonfire.

 


14 comments:

  1. Ooooo, dar ai o colectie grozava ! Am si eu una cu picatele pe frunze, prinsa dintr-un butas, dar am neglijat-o si s-a cam imbolnavit in vara, in timpul caniculei ... Acum da lastari noi draguta de ea, ma si mir ca si-a revenit :) Ale tale arata splendid, toate, se vede ca le porti de grija :)
    Begonia cu clopotei m-a cucerit :)

    ReplyDelete
  2. Foarte frumoase begoniile tale, si mie imi plac, doar ca la mine in balcon fiind prea cald s-au cam umplut de fainare si nu am mai avut chef sa le chinui in fiecare an.

    ReplyDelete
  3. Superbe sunt begoniile tale! Eu nu am reusit sa le pastrez timp indelungat si am reuntat la ele. In schimb, am vazut ca rezista mult mai bine in zona de deal si munte, pe timpul verii.

    ReplyDelete
  4. Begonia de gradina am si eu, si la fel ca tine, am scos si am dus la serviciu, e mare, frumoasa si inflorita. In primavara o segmentez si o pun la prins pentru gradina.
    Celelalte cu flori se adapteaza foarte greu cu caldura din Bucuresti, asa ca am renuntat la ele. In schimbm am vazut in zone de deal si de munte cum imbraca terasele si ferestrele caselor. O frumusete!

    ReplyDelete
  5. Primavara,begoniile cu tubercul se scot din pamant ,din ghiveci sau din punga de hartie in care s-a pastrat peste iarna si se tin pentru revigorare si vaccinare ,timp de 24 ore,intr-un coktail de ingrasamant lichid+ceva antifungic, si apoi se planteaza din nou la ghiveci sau jardiniera...succes...alia

    ReplyDelete
  6. superbe , de vreo doi ani si eu pun numai begonia semperflorens in jardiniere pt ca resita foate bine si infloresc incontinu.

    ReplyDelete
  7. Sunt minunate begoniile, insa nici eu nu am avut noroc cu ele - au murit subit si imediat. Ale tale arata superb. Am descoperit acum pagina ta pornind de pe un blog apartinand unei prietene comune. Am citit inca de la inceput despre colibri si nu gaseam de unde esti - am vazut apoi ca de departe. O sa te mai vizitez, ca mi-a placut mult cum scrii. Te salut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bine ai venit Andreea si multumesc de cuvintele frumoase. Sunt in Canada, Ontario, un pic mai la est de Toronto. Sunt departe doar ca locatie geografica, dar simt, gandesc, si scriu in romaneste :). Toate cele bune!

      Delete
    2. Dana, te intreb ceva : esti Varsator?

      Delete
  8. :)) Da, sunt Varsator, sarbatoresc peste 2 zile. Cum de ai ghicit? avatarul? :)

    ReplyDelete
  9. Si avatarul dar... si eu am serbat acum 2 zile:)

    ReplyDelete
  10. Multumesc Mirela, esti o draguta. Si adaug urarea mea pentru tine: La multi ani , cu zambete si impliniri. Si te invit la un tort de zapada!

    ReplyDelete
  11. Nu am inteles in ce perioada a anului a cazut begonia despre care ai scris.Pentru ca begoniile de toamna pana primavara dispar, li se taie tulpinile si se pastreaza bulbul intr-un loc racoros si primavara incepe sa inverzeasca si sa porneasca inflorirea din nou.
    Cu begonii de gradina, din acelea cu flori mici am incercat si eu si cred ca sunt foarte gustoase pentru ca mi le-au ciugulit gainusele pitici pana la nivelul solului :).

    ReplyDelete