"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Sunday 24 March 2013

Seminte de Datura

Despre Datura am tot vorbit si i-am laudat frumusetea. Anul trecut am gasit seminte si mi-am zis ca merita sa incerc sa le cresc.  Plicul continea vreo 10 seminte " Datura Metel Balerina Tutu" in culoare galbena si mov.  Floarea este foarte frumoasa si te vrajeste cu parfumul ei de seara. Acum reiau experienta plantarii si cresterii daturei din seminte.



 
Semintele de Datura sunt inchise intr-un invelis tepos ( arata ca si castanele). Le-am lasat pe planta pana coaja (invelisul) s-a uscat. 

In continuare: pozele sunt de anul trecut cand am pus prima data semintele de datura. Semintele sunt cam 3 mm marime, de un maroniu deschis. Daca vreti sa stiti care seminte sunt viabile si sunt sanse sa germineze, puneti-le mai intai intr-un vas cu putina apa. Cele care se lasa la fund sunt viabile, iar cele care plutesc sansele de germinare sunt foarte mici. Atentie!nu intotdeauna regula asta este corecta, poate fi un pic de aer care sa le tina la suprafata si fiecare samanta este o sansa in plus.
Am tinut semintele intr-un servet ud (cam 24 h) la caldura, si erau bine umezite cand le-am pus in pamant.


 
 
Am folosit un amestec de vermiculita, perlita si peat moss (turba). Vermiculita este un mineral care retine umiditatea, in plus are PH neutru, permite cresterea radacinilor si se desprinde usor de radacinile rasadului. Unii spun ca este mai avantajos sa incepi rasadurile in vermiculita. Perlita are rolul de a usura drenajul apei si aerarea solului. Nu am gasit niciunde retetarul ideal, dar aproximativ o parte de vermiculita, una de peat moss si jumatate (sau mai putin) perlita. Nu folositi pamant gras, ingrasat, sau cel pentru plante de interior care ar putea arde radacinile sensibile.




As zice ca am inceput foarte tarziu, era deja 8 aprilie cand le-am semanat. Nu am folosit celule, ci plasticuri de la alte plante cumparate din anul trecut. Primele frunze au rasarit dupa o luna... pozele arata ziua de 7 mai. Si zic ca am avut noroc, pentru ca bietele seminte au patimit cam multe.


De la inceput am pornit-o prost: le-am asezat la geam si nu mi-am dat seama ca le-am pus intr-un curent de aer rece. Apoi, le-am rasturnat... de doua ori!!!! am incercat sa le culeg de pe covor, dar pentru ca erau atat de subtirele, le-am luat cu tot cu pamant si le-am dat drumul pur si simplu intr-o cutie de plastic.
Eh, ce m-am bucurat ca au supravietuit. Din 10 seminte am avut 4 plante. Cand au crescut la vreo 6 frunze, le-am mutat in ghivece individuale. Dar cresteau greu si foarte incet. Intre timp, era deja luna Iulie, am gasit la piata Balerina Mov, deja inflorite, si mi le-am adus in gradina. Puiutii mei de datura, erau tot mici si leneveau la soare, dar cumva mi-a venit ideea sa-i scot din ghivece si sa-i mut in pamant...

Si asta a fost ce le trebuia: pamant si spatiu. Dintr-o data au rabufnit! cresteau de la o zi la alta. Si am fost fericita sa vad ca a supravietuit si o Balerina Galbena.
 
Zic eu ca nu a fost rau pentru prima incercare, nu? Ati vazut pozele si le-ati admirat. Pentru ca totusi au inflorit tarziu, chiar daca au facut seminte, acestea nu au apucat sa se matureze.Am seminte doar de la balerina Mov, care par sa fie bune. Am pastrat si cateva seminte "nefacute" de la cea galbena, chiar daca nu cred ca au sanse. Ieri le-am pus in apa .... toate plutesc! totusi le voi pune in pamant, merita o incercare! daca nu merge... stiu unde sa le gasesc la piata! :)

Va urma: seminte de Brugmansia

13 comments:

  1. La noi in gradina datura cu flori orientate in sus creste ca buruiana si tot asa face multe gheme pline de seminte.Numai ca are floarea alba si simpla, nu colorata si batuta ca in pozele tale. I se mai spune si ciumafaie si ai grija ca este foarte toxica.
    Si eu sunt nerabdatoare sa vina odata vremea buna, sa inceapa sa creasca florile, sa infloreasca si infrunzeasca pomii, dar iarna nu vrea si nu vrea sa ne lase.O rea :)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mihaela, da, datura si multe alte flori care ne plac sunt otravitoare. Radacina si frunzele daturei sunt toxice si pot da reactii foarte neplacute. Trebuie doar manevrate cu grija, si mainile spalate bine daca nu purtam manusi. Am avut una cu floare alba simpla, care mi-a placut la fel de mult... ai observat seara ce parfum au?
      Am vazut ce vreme urata e la voi, nu-mi amintesc de ninsori chiar si in luna martie. Si aici e frig, si a nins mai mult decat in ianuarie. Inca am zapada in gradina, presimt o primavara rece. Te imbratisez! :)

      Delete
  2. Foarte frumoasa datura ! Nu am vazut/nu mi-au sarit in ochi seminte de datura cand am luat de ardei si altele, dar ma voi interesa.
    Planta asta, Dana, nu-i otravitoare?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elisa, datura este o planta anuala, in zonele calde se autoinsamanteaza si este considerata buruiana. Am vazut ca sunt seminte de vanzare online. Sunt prea departe si sunt prea multe reguli la vama, ca ti-as trimite eu cateva seminte. Ti-am vazut smochinul si avocado, ce frumosi sunt! Te imbratisez! :)

      Delete
    2. Dana, draga mea, odata mi-a rasarit o buruiana care se numeste, pe la noi, nalba si are floarea alba ca o palnie, ma gandeam ca seamana cu datura.Am tinut-o o vreme si cand am citit ca este otravitoare am aruncat-o :(
      La smochini nu stiu ce sa fac ca le ies radacinile deasupra, nu stiu, e normal ori cum? Trebuie sa-l intreb pe nenea gradinaru de la care ii am. Iar avocado ala mic (desi a iesit cu frunze si al doilea ) de cand am aflat ca nu va face niciodata fructe , ca e din sambure, parca nu ma mai intereseaza atat.
      Te pup, Dana si sper ca la tine a ven it primavara, ca-n Europa e prapad :(

      Delete
  3. Am si eu aceste seminte ,schiar astazi am sa ma ocup de insamantat. Am sa urmez intocmai pasii tai,sigur voi avea succes!!!MULTE MULTUMIRI!! CU DRAG CRISTINA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa le pui mai intai in apa, Cristina. Am vazut pozele tale, ai o gradina superba. O sa le stea bine printre celelalte flori. Toate cele bune!

      Delete
  4. buna seara. Va rog, puteti sa imi spuneti unde gasesc vermiculit? Am citit ca ati folosit asa ceva. Multumesc

    ReplyDelete
  5. Buna seara. Va rog, daca se poate, sa imi spuneti de unde ati cumparat vermiculit, am vazut ca ati folosit si dumneavoastra si imi trebuie si mie. Multumesc

    ReplyDelete
  6. Cred ca se gaseste la magazinele de gradinarit si constructii. Locatia mea este in Ontario-Canada, dar anul asta nu am mai gasit nici aici vermiculita, ci doar un amestec pentru crestrea semintelor. Multumesc de vizita si sper sa gasiti vermiculita, este intr-adevar buna la insamantari.

    ReplyDelete
  7. Buna Dana,
    Am gasit seminte de Datura Arboreea Galbena si Mov, am sa incerc si eu la primavara sa fac rasad si sa le plantez in sol. Sunt superbe!

    ReplyDelete
  8. As dori cateva seminte. Se poate?

    ReplyDelete
  9. doresc seminte de bungmasii si datura 5 culori diferite.
    va rog spuneti-mi cum procedez sa le procur.
    adresa mea costeaciceroni@yahoo.com

    ReplyDelete