"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Tuesday 31 January 2012

Milady Brugmansia

Tot rasfoind bloguri si articole despre flori si gradinarit, am ramas cu gandul la provocatoarea si pretentioasa Brugmansia. Dupa spusele unor gradinari, nu e simplu sa o convingi sa infloreasca, si de aceea am preferat doar sa admir frumoasele flori din poze, considerand ca e prea complicata pentru puterile mele gradinaresti si conditiile de aici. Cand nici nu ma asteptam, prietena mea ma anunta ca are o frumusete de floare pentru mine, si iata-ma in posesia unei micute Brugmansia, o bucurie si o provocare deopotriva.
Planta nu era prea mare, doua ramuri cu cateva frunze, dar tulpina in Y bine formata mi-a dat sperante ca voi vedea si florile Brugmansiei. Am ingrijit-o cu mult drag, i-am dat numele de alint "Milady", si a devenit rasfatata gradinii. Toata atentia asta a fost bine meritata, pentru ca Milady si-a aratat primii boboci foarte curand.

Floarea enorma, in forma de trompeta, cam 25 cm lungime, este de culoare crem, dar cand se deschide marginile petalelor primesc culoarea piersicii bine coapte. Nu as vrea sa spun roz, pentru ca nu mai vreau sa vad roz in gradina din cauza de "suprasaturatie", asa ca ma mentin la culoarea piersicii. Si chiar roz sa fie, e pur si simplu magnifica!

I-am schimbat locul de cateva ori, pastrand insa pozitia din care primeste soarele de dimineata. Foarte important, are nevoie de multa-multa apa, mai ales fiind in ghiveci. Udarea de doua ori pe zi, cu furtunul la baza tulpinei, pana cand apa se scurge pe la partea de jos a ghiveciului. La fel de important, un fertilizant 10-20-10 aplicat o data pe saptamana, dar numai dupa ce pamantul a fost udat din belsug.
Devenise cu adevarat regina gradinii si mi-era ca se supara Canna si devin geloase pe extazul meu in fata Brugmansiei. Chiar atat de mititica, Milady a inflorit superb, m-a surprins cand a ajuns la patru flori deschise plus inca trei boboci.

Din nu stiu ce motiv, frunzele se ingalbeneau, nu primejdios de multe dar suficient sa ma ingrijoreze. S-ar fi putut sa fie o lipsa de minerale, sau poate prea multa apa. 
Florile cresteau foarte mari in comparatie cu inaltimea plantei, si atat de parfumate ca se simtea de la departare.
Pe timpul iernii, am lasat-o in acelasi ghiveci si am pus-o la iernat in garaj. Temperatura nu scade sub zero si sper sa ierneze bine si sa creasca frumos la vara.
 
Declarasem Canna ca marile preferate, dar Brugmansia a aparut ca o provocare surprinzator de frumoasa. Si sa nu afle Canna... dar gradina asta are mai multe regine.

10 comments:

  1. Parca e rochita randunicii (floarea) vazuta la lupa :)
    Cat tine floarea, sper ca mult?

    ReplyDelete
  2. Splendida !!! Adevarat, e o regina in gradina .

    ReplyDelete
  3. Those are beautiful flowers. I bet the fragrance from them fills the garden. I am interested to read that you can winter this over in the garage. Milady is a real star!

    ReplyDelete
  4. daca nu ma insel foarte tare , pe la noi i se spune Datura , cu accent pe prima silaba. superb piersiciul florilor , e ca o bomboana fondanta. am si eu una dar in momentul asta o tin undeva pe hol mai la racoare. nu mi-a inflorit insa niciodata. Poate la vara... :)

    ReplyDelete
  5. Daiana, cele doua sunt foarte usor de confundat, li se mai spune "Trompeta Ingerilor". Cred ca tu ai o Brugmansia, da-i fertilizant si apa cat de multa, tine-o la soare. Daca are tulpina ramificata in forma de Y ar trebui sa infloreasca. O sa-ti placa, florile sunt foarte frumoase. Brugmansia e perena si are florile orientate in jos, Datura e anuala si are florile orientate in sus. Am avut si eu Datura, a inflorit asta vara, dar a ramas pitica, si moare peste iarna. Floarea ta are frunze acuma? Toate cele bune!

    ReplyDelete
    Replies
    1. citind articolul tau cred si eu ca e Brugmansia. Nu are frunze acum , sunt doar bete goale dar primavara isi revine. Chiar nu stiu de ce nu mi-a inflorit niciodata ca e deja ramificata. O sa-i dau precum spui fertilizant. Deocamdata o las sa se mai odihneasca. :)

      Delete
    2. Daiana, ce faci cu floarea ta iarna? Cand incepi sa o uzi? Asta e marea provocare, sa o readucem la viata in primavara si o sa facem sa infloreasca. Sunt foarte curioasa daca mai am acelasi noroc si la vara...asta o fi fost norocul incepatorului :)

      Delete
  6. Elisa, floarea tine destul de mult. Cand planta e matura, cam peste un metru se umple de flori, am numarat odata peste 25, din pacate nu la floarea mea!

    ReplyDelete
  7. Becky, I hope Milady will survive and it will bloom again.

    ReplyDelete
  8. Dani, cred ca Trompeta Ingerilor - Brugmansia s-ar simti tare bine la clima din Grecia, plus ca ar fi verde tot anul, poate doar iarna va fi in repaus.

    ReplyDelete