"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Tuesday 17 January 2012

Kordana Roses

Doua frumuseti de la Kordes, replica miniaturala la eleganta si frumusetea trandafirilor de gradina.
Crescatorii au reusit sa produca varietati pitice, de la flori cu 5 sau 15  petale simple sau duble, cu parfum sau fara parfum, pana la cele mai bogate buchete cu 40 de petale ce creaza un minunat display floral in doar 2 pana la 4 cm in diametru.

Sunt la a treia incercare de crestere a minirozelor. La fiecare incercare am invatat cate ceva si acum simt ca voi fi norocoasa. Cei doi trandafiri pitici Kordana nu sunt mai inalti  de 30 cm si de fapt sunt vreo 4-5 tulpinite grupate in ghivece de 15 cm diametru.

Pentru cat mai multa lumina, i-am asezat la fereastra orientata spre rasarit, feriti de curentii de aer care ar putea sa-i deranjeze. Pentru ca ghivecele sunt foarte mici si pamantul in care stau contine foarte multa turba, se si usuca foarte repede. Uscarea rapida a pamantului a fost principala cauza de imbolnavire. Acum verific pamantul de doua ori pe zi, si prefer udarea de la partea de jos a ghiveciului. Daca totusi pamantul se usuca complet, ghiveciul trebuie complet scufundat in apa, astfel ca turba sa absoarba suficienta apa, dupa care se lasa sa se scurga pentru a evita putrezirea radacinilor.

Pe scurt, trandafirii in ghiveci au nevoie de lumina, si pamantul sa fie mereu umed. De evitat: soarele prea puternic, caldura excesiva care usuca planta, precum si udarea excesiva si stagnarea apei in ghiveci. Fertilizarea cu moderatie, cam 1/4 din concentratia recomandata, fertilizantul se adauga dupa udarea obisnuita sau deodata, nicidecum pe pamantul uscat. Minirozele suporta greu soarele arzator si Kordana prefera un pic de umbra.


 
Dupa ce trece perioada de inflorire, se poate muta intr-un ghiveci mai mare, foarte importanta este adancimea de ingropare, tulpina trebuie sa fie la acelasi nivel ca in ghiveciul precedent. Se inlatura frunzele moarte si se taie tulpinile cam la 5-7 cm deasupra pamantului. In conditii normale ar trebui sa reinfloreasca in 6 saptamani.

Pentru ca fiecare ghiveci contine 4-6 tulpini, acestea se pot separa dupa trecerea perioadei de inflorire si se pot planta fiecare in ghiveciul propriu.

Minirozele arata bine oriunde, in ghivece pe balcon, terasa sau la geam, si sunt optiunea ideala pentru spatiile limitate, dar se pot planta si afara in gradina. Zona de temperatura pentru Kordana este 5-9, asta inseamna ca rezista la temperaturi de -20grd. Eu nu am ajuns la incercarea asta, si am primit informatii contrare... la unii au rezistat, iar altii reinoiesc tufele in fiecare primavara. Ce stiu cu siguranta ca nu le place soarele arzator de dupa-masa, si le merge mult mai bine cand primesc doar soarele de dimineata. Se imbolnavesc la fel ca si ceilalti trandafiri, fainare, afide, purici si rugina pe frunze. Se stropesc preventiv cu solutie de apa cu cateva picaturi de sapun, sau neem oil.... si in rest, doar rabdarea si perseveranta crescatorului pot face ca micutele roze sa creasca si sa infloreasca. 
Sunt incantata de trandafirii mei, Minirozele - o creatie deosebita, sunt flori care aduc vara inainte de vreme!








2 comments:

  1. sunt superbe ambele ! am si eu multe minirose dar plantate in gradina de mai multi ani unde se simt foarte bine si infloresc incontinuu !

    ReplyDelete
  2. Uite, din astia mini, n-am avut niciodata. Arata minunat. Sa-ti traiasca !

    ReplyDelete