"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Sunday, 16 January 2011

Magnolia Tree

Vroiam un pomisor in fata casei. Vroiam sa fie deosebit, nu prea inalt si nu prea mare, sa fie asa si pe dincolo -  si nu puteam sa ma hotarasc. Pana intr-o zi, cand am vazut Magnolia: exact ce-mi imaginam, frumos, delicat, flori superbe si imi aduce aminte de strazile si gradinile Timisorii.
Soiul este Magnolia "Susan" un hibrid cu timpul de inflorire intarziat mai spre sfarsitul primaverii, astfel reducandu-se riscul pierderii bobocilor datorita zilelor friguroase din aprilie-mai.
Magnolia Susan creste ca arbust sau pom de inaltime medie, maxim  3 m. Are un ritm de crestere mediu, l-am plantat in primavara anului 2009, si avea cam 70 cm, vara asta a crescut putin peste 1m si a dat cativa lastari noi.
Magnolia prefera locurile bine insorite, pamant bogat si bine drenat, ca apa sa treaca prin straturi si sa nu produca putrezirea radacinii. Timpul de plantare ideal, este cand planta e in repaus, inainte de aparitia mugurilor. Magnolia Susan, avea  boboci si frunze si flori cand am plantat-o, dar am avut noroc si bobocii au supravietuit. 
Groapa de plantare trebuie sa fie cu putin mai mare decat ghiveciul sau circumferinta radacinii pomului. Radacinile nu se planteaza prea adanc, pentru ca au nevoie de substantele hranitoare din straturile de suprafata. Pe fundul gropii am pus un strat apreciabil de pamant fertilizat, bogat in nutrienti ( turba, ingrasamant din frunze) si apoi am asezat planta, acoperind in continuare radacinile cu pamant si bineinteles, cat mai multa apa. Adancimea de plantare trebuie sa fie exact cat a fost nivelul pamantului in ghiveci. Multi arbusti nu infloresc din cauza ca sunt ingropati prea adanc si radacinile se chinuie sa obtina substantele nutritive de la suprafata. 
La nivelul pamantului un strat cam de 8-10 cm de scoarta de copac maruntita, va asigura racoarea si va mentine umiditatea in timpul zilelor prea calduroase.
Florile sunt mari de culoare mov inchis si apar inaintea frunzelor. Bobocii dar si mugurii frunzelor sunt interesanti ca aspect. 

Anul trecut, am avut o primavara timpurie, zapada se topise deja din luna martie. Luna aprilie a fost neobisnuit de calda, si pomii au inflorit foarte devreme.

 
Magnolia avea deja flori la sfarsitul lunii aprilie si am putut sa ne bucuram de frumusetea lor.

In primul an, era doar Magnolia in fata casei. Primavara trecuta am hotarat sa extind un pic zona, si am mai adaugat niste flori. 
  
Deocamdata Magnolia e mica, a iesit in evidenta doar cand a fost inflorita, apoi s-a pierdut printre tufele invecinate. Pana va creste la inaltimea unui arbust, voi pastra plantele din jurul ei, dar in timp le voi schimba cu plantele care se vor potrivi cel mai bine unei Magnolii.
Probleme!!!! si nu am nici o idee cum sa vindec magnolia mea, sau daca este vindecabila sau daca este un daunator sau doar conditiile de plantare nepotrivite. Inca din primul an am observat pe cateva frunze pete mici maronii care apoi se intindeau pe toata frunza, pana cand devenea maro si cadea. Nu m-am ingrijorat prea tare, pentru ca au fost doar cateva frunze. Cum nu am vazut nici un fel de insecta sau alte semne de fungi, am crezut ca este doar prea multa apa ( ploua in fiecare zi) sau ca nu ii place pamantul. 
Dar in primavara din nou aceleasi pete negre au aparut pe cateva frunze, si toata vara, Magnolia mea a aratat ca lovita de ger. Din nou am cautat urme de insecte, nu am vazut nici fainare, nu am vazut nici alte ciuperci. Nu am stiut ce sa-i fac, am stropit-o o singura data cu solutie de apa si sapun. - asta fiind una din putinele substante pe care le poti cumpara sa stropesti plantele. Un mic amanunt: este interzisa stropirea pomilor si plantelor cu substante impotriva daunatorilor si prin magazine abia gasesti cateva si aproape toate bazate doar pe solutii/substante organice. Doar firmele specializate au voie sa stropeasca plantele si foloseasca anumite pesticide.
Am cules frunzele atacate si le-am adunat in pungi pe care le-am inchis foarte bine, si am incercat sa nu ating frunzele sanatoase cu mainile murdare... or fi fost contagioase?


Vara asta, au fost o multime de frunze atacate, dar totusi lastarii si frunzele nou aparute erau sanatoase.

  
 
Totusi, o mare parte din frunzele noi, se acopereau de petele maronii, unele doar putin altele aproape complet si acestea cadeau. Spre sfarsitul verii Magnolia avea lastarii  tineri acoperiti cu frunze sanatoase de un verde crud, iar ramurile mai batrane erau desfrunzite sau cu frunze imbatranite ca de toamna.
Peste iarna, am protejat Magnolia cu panza de sac, in cateva straturi groase. Vantul sufla prea tare si pomisorul e inca tare plapand. La primavara, inainte sa apara bobocii voi folosi un ulei "horticultural" care se pulverizeaza pe pom si ar putea avea efecte bune impotriva insectelor daunatoare. Si o idee, vreo parere sau un sfat pentru Magnolia mea, ar fi mai mult decat binevenite.

6 comments:

  1. buna.. tocmai m-am mutat in casa noua si vroiam sa fac un spatiu cu flori ,iar restul gazon si nu stiu cum sa-l separ ... imi spui te rog ce bordura ai folosit tu sa desparti scoarta de gazon ???? mult. mult :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. aseaza pietricele pe contur si pliveste periodic

      Delete
  2. Buna, Anonim...multumesc de vizita. Inteleg ca vrei o bordura intre gazon si iarba sau straturile de flori. Poti folosi pietre de rau, sau caramizi ornamentale, sau poti sa pui barne de lemn prelucrate ( sectiune patrata cam 6x6 ori ce marime ti se pare potrivita. O alta varianta este o banda de plastic inalta cam de 20 cm pe care o pui pe verticala bine prinsa in pamant.Banda asta se vinde in colaci de diferite lungimi, de la 3m la 10 m. Spor la treaba si toate cele bune!

    ReplyDelete
  3. Buna ziua. Ai grija la invelirea cu panza de sac. Toamna el are deja bobocii pentru primavara, sunt lunguieti si parosi. Daca ii protejezi pe ei, protejezi florile din primavara urmatoare...

    ReplyDelete
  4. Buna ziua. Ce mai face magnolia ? Si-a revenit ? Am si eu aceeasi problema cu magnolia mea pe care am plantat-o acum aproximativ o luna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna, mersi de intrebare. magnolia are acum 5 ani, si din pacate a ramas cam mica, ar fi trebuit sa tund lastarii laterali ca sa o las sa creasca in inaltime. Petele maronii au disparut in anul urmator, si din cate am citit petele astea apar in primul an de plantare, cand pomisorul este in fragil si in curs de adaptare. Nu ma pricep la pomi si la bolile frunzelor, dar sper sa fie de folos raspunsul meu,si sa te bucuri de frumusetea magnoliei inflorite. Toate cele bune!


      Delete