"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Saturday, 22 January 2011

Provocarea semintelor

Dupa privelistea de afara, mai e mult pana la primavara, iarna nu-i trecuta nici pe jumatate, si nerabdarea creste pe zi ce trece.
 
Inca e prea devreme si nici serele nu si-au reinoit stocurile, dar totusi nu am rezistat si am vizitat Sheridan Nursery. Cam pustiu  si trist, doar sectorul de plante tropicale era mai populat. Dar plantele de interior nu au viata buna in casa mea, pentru ca nu am un loc potrivit de cald sau rece si ferit de curenti de aer. Dar febra gradinaritului te prinde indiferent de sezon, si m-am plimbat pana am gasit ceva care sa ma tina ocupata o vreme: seminte! Si la sectorul seminte, o surpriza foarte placuta: patrunjel radacina.  Pentru unii o fi ceva normal, dar eu duc lipsa de patrunjel aici. Gasesc radacina doar la piata de fermieri, si foarte rar in superstore, pe scurt: patrunjelul este greu de gasit dar mie tare-mi place in mincare.
Prima mea experienta cu cultivarea patrunjelului si morcovului, veche de vreo 20 de ani, e de-a dreptul comica si nu am avut succes. Nu vroiam sa raresc plantele ca-mi parea rau de ele si deci recolta a fost foarte anemica. Nici acum nu stiu prea multe, dar sigur am invatat lectia cu raritul.

Apoi, am ales seminte de Lisianthus, dar daca stau sa ma gandesc mai bine....nu prea stiu ce sa fac cu el. Lisianthus e o planta anuala, superba in gradina dar si in buchete de flori taiate. Creste  pana la 1.20 m inaltime, prefera locurile puternic insorite.
Semintele se pornesc in rasaduri de foarte devreme, cam 22-24 saptamani inainte de perioada buna de plantare. Semintele sunt foarte mici si fine, de aceea e bine sa fie amestecate in pamant de calitate, turba, vermiculita. Si foarte important, semintele nu se acopera, au nevoie de lumina sa germineze. Se poate folosi o lampa de neon sau lampile speciale pentru germinare, e nevoie de 16 ore de lumina zilnic, iar germinarea dureaza cam 2 saptamani. E multa munca, dar ce frumusete!
 
O alta splendoare, Passiflora, Passion Flower, Floarea pasiunii. In sezon, serele au de vanzare plante crescute, inflorite si minunat de frumoase. Oricat mi-au placut, am renuntat mereu pentru ca trebuie aduse inauntru la iernat si dupa cum ziceam... nu au conditiile potrivite. Acum, ce o fi - o fi, pentru ca am cumparat seminte, deci bataie de cap si mai mare. Inainte de a le pune in pamant, semintele se tin 24 ore in apa calduta.
Ca o idee, semintele care plutesc in apa nu vor incolti, cel mai probabil vor incolti semintele care cad la fundul vasului. Pronosticul de reusita nu este prea bun: unele seminte pot incolti in cateva sapatamani, ori in cateva luni sau ani, ori deloc. Totodata, semintele mai proaspete au sansele de germinare mai mari decat semintele vechi de un an sau mai mult. In loc de apa, semintele se pot tine la inmuiat in suc de portocale, sau chiar suc de fructul pasiunii. Alte idei pentru a obtine Passiflora, se marunteste fructul si se pune in starter la caldura ( semintele proaspete). Nu arata prea frumos in momentul in care fructul fermenteaza, dar sansele de reusita sunt mai bune decat prin semintele uscate. 

Atat Lisianthus cat si Passiflora sunt greu de pornit din seminte, si daca adun statutul meu de incepator, lupta pare sa fie pierduta din start, nu? Plus informatiile de pe internet sunt atat de multe ca nu prea stiu de unde sa incep, am nevoie de un plan, mai intai.
Mai sunt cel putin  96 de zile pana se poate gradinari fara teama de inghet sau alta bruma ucigatoare de plante. Ca sa ma tin ocupata pana la primavara accept provocarea acestor seminte  de a le transforma in flori si frunze. Ma gandesc ca si semintele astea sunt la fel de disperate ca mine sa reuseasca: ele vor sa traiasca iar eu vreau sa ma bucur de frumusetea lor.

9 comments:

  1. Bine te-am gasit, Dana!Daca nu vedeam numele blogului tau in referrer, cine stie cand ma prindeam ca existi!
    Faine articole! ;)

    ReplyDelete
  2. Danaaaa ,cam devreme a inceput sa te manance palmele si sa incepi semanatul !
    Lisiantus nu am avut inca ,dar nu e tarziu sa incerc.Am obtinut insa plante din seminte de Passiflora Caerulea.Abia in al doilea an a inflorit,iar iarna le tin afara si le protejez doar la radacini cu scoarta de copaci sau saci de iuta. In primul an partea aeriana a inghetat ,dar din radacina au pornit vreo 3 lastari noi. Acum au 5 ani plantele si sper sa treaca iarna cu bine.
    Mult succes si sa ne tii la curent cu noutatile la insamantari !
    !

    ReplyDelete
  3. bine ai venit, Alexandra. si bine "ne-am gasit".

    ReplyDelete
  4. Sica, am pus deja semintele de Passiflora. Inca nu iese nimic!

    ReplyDelete
  5. Ei Dana, cum iti inteleg nerabdarea :D
    Iar am pacatuit si-am mai cumparat niste seminte, desi m-a jur mereu ca am mult prea multe si nu mai cumpar, nu rezist in magazine si, ca un facut, ma ratacesc mereu in zona cu panouri cu pungulite pline de promisiuni florale si legumicole...
    In definitiv si la urma urmei altii au pacate si dependente mult mai grele :D
    Noi sa fim sanatoase si sa vina primavara asta mai repede, ca mamaa ce-mi zvacnesc buricele degetelor de dor de actiune gradinareasca!

    ReplyDelete
  6. Laura, daca o tin in ritmul asta ar trebui sa ma mut la ferma... ieri am cumparat din nou alte seminte. De data asta plante aromatice si inca alte doua perene. Azi, am pus deja o parte in rasadnite si juram ca astea sunt ultimele seminte ce le cumpar. Tu cum faci, pui semintele in rasadnite sau le pui direct in pamant la primavara?

    ReplyDelete
  7. Combin metodele! :D

    ReplyDelete
  8. Passiflora este superba! Exact asa am avut si eu si inflorea tot timpul, numai ca de anul trecut de cand m-am mutat nu i-a mai mers asa de bine si acum nu o mai am :( Din pacate a stat o vreme (cam o luna) intr-un spatiu mai intunecat, adica nu avea lumina care-i place si de atunci s-a suparat iar acuma nu o mai am. Tare rau imi pare si as vrea sa stiu de unde mai pot procura, aveti idee? Eu o aveam de la o doamna care-mi adusese butasi inradacinati, dar nu am de unde sa o mai iau pe acea doamna. Va rog ajutati-ma! Sunt indragostita de floarea asta si chiar o iubesc.

    ReplyDelete
  9. Sally, nu stiu de unde esti, dar ar trebui sa gasesti passiflora crescuta in ghiveci la florariile sau serele specializate. Ai avantajul ca vezi deja floarea cat de sanatoasa e; cu semintele merge mai greu si poate abia al doilea sau al treilea an ar inflori. Semintele ai putea sa le gasesti de cumparat si online, de pe internet. Acasa (in Romania adica), am cumparat un pui de Passiflora de la piata, si l-am crescut in ghiveci, dar din pacate nu am apucat sa vad florile. Semintele care le-am plantat nu dau nici un semn inca, dar am rabdare. Si intr-adevar, Passiflora este o floare superba!

    ReplyDelete