"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Wednesday 26 January 2011

Cine-i oare?

Cine-i oare aceasta floare? Verbena, Phlox, sau....???? Nu stiu cum o cheama, dar e minunata!
Are toate calitatile dorite intr-o gradina: inflorire indelungata, parfum puternic, nu cere multa ingrijire, pare sa-i placa si la soare si un pic in umbra, rezistenta la seceta, boli sau daunatori... ce poti cere mai mult de la o floare?
Iat-o la sfarsitul lunii aprilie, nu prea stiam ce iese acolo, floare sau buruiana. Apoi mi-am dat seama ca a aparut din semintele puse cu un an in urma. Nu stiu ce seminte, pentru ca de fapt am semanat o fasie lunga (3m x 40 cm) impregnata cu seminte de  la vreo 15 plante anuale. 
De pe cutie, am incercat toate numele inscrise acolo, cautand pe google pozele si descrierile. Prin excludere, a ramas sa fie Moss Verbena  -  dar niciunde nu am gasit culoarea portocalie. Sau poate e Phlox? dupa forma frunzei, dupa parfum?dupa forma florii???

A aparut in aprilie, si a supravietuit unui ger si ninsori din luna mai. Si sigur nu a inflorit in primul an, si nici nu imi amintesc de frunzele sau forma florii.
In al doilea an, a crescut o tufa deasa, inalta cam de 50-60 cm. Frunzele sunt subtiri si ascutite, prinse direct de tulpina printr-un petiol scurt. Nu par sa semene cu frunzele Verbenei, pentru ca sunt netede, nu au nervurile foarte pronuntate.
 

Bobocii formeaza un manunchi central si se vad in lateral cateva inflorescente mai mici. Infloresc din primavara pana la sfarsitul toamnei. Parfumul florilor a fost puternic doar pana pe la mijlocul verii, apoi s-a pierdut incet, la fel si numarul florilor mai putine spre sfarsitul lunii august.


A primit soare cateva ore dimineata, plantata in sol nisipos, fara sa adaug fertilizant. 
Tulpinile tind sa se lase la pamant, si pare un pic dezordonata. Florile cresc in continuarea celor vechi care formeaza teci lungi si inguste pline cu seminte. Dupa un timp am inteles ca ar trebui sa rup florile trecute inainte de formarea semintelor, ca sa pot mentine forma de tufa mai deasa. Oricum, tufa a trebuit legata, pentru ca devenise prea rebela.
Inflorescentele, deja arata ca niste spice cu manunchiurile de flori in varf.
Tarziu in octombrie, florile portocalii nu se lasau batute.
O fi Verbena? florile seamana, dar frunzele mai putin. O fi un soi de Phlox? Florile seamana, au parfum, si parca si frunzele seamana un pic. 
Va rog pe voi sa-i dati un nume:

9 comments:

  1. Dana,eu cred ca floarea ta portocalie, este Micsandra (cheiranthus cheiri).

    ReplyDelete
  2. Dana,frumusetea asta a ta se numeste Cheiranthus. Un fel de micsunele.

    ReplyDelete
  3. Multumesc Sica, multumesc Constantin. Deci micsandre, micsunele... adorabile. Am doua voturi identice. Tzopai de bucurie ca am si eu o micsandra in gradina.

    ReplyDelete
  4. da este o crucifera

    ReplyDelete
  5. MICSUNEA unele au si pete de culoare grena

    ReplyDelete
  6. floarea este micsunea .
    Exista si variante galben cu grena .
    Floarea este parfumata si fara pretentii de orice fel.

    ReplyDelete
  7. Multumesc de vizita... da, imi place floarea tare mult, iar parfumul este deosebit. Din pacate nu am mai avut asa o tufa imensa vara asta. Poate la anul... Toate cele bune!

    ReplyDelete
  8. Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, este o planta anuala sau perena? Intreb pentru ca am tot citit ca este anuala, insa in gradina mea rasare in fiecare an in acelasi loc, din aceeasi radacina. Cum e? Multumesc!

    ReplyDelete
  9. Buna, cred ca floarea este perena, depinde de zona in care traieste. Sau mai precis este bianuala, asta cred ca inseamna ca in tot al doilea an infloreste din seminte. Nu prea stiu de ce iese in fiecare an din aceiasi radacina in gradina ta, dar ce conteaza este o floare atat de frumoasa. Din pacate eu am pierdut-o anul trecut, sau poate este anul in care nu infloreste. Pentru mai multe informatii, cauta pe google "cheiranthus" sau "micsunea". Happy gardening!

    ReplyDelete