"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Wednesday, 27 October 2010

My wish list

Mi-am facut o lista... oh da, de fapt mai multe liste cu florile pe care le-as vrea in gradina de anul viitor. Am taiat, am adaugat si din nou am taiat... e o gradina mica totusi, si un buget la fel de mic, hm. Nu stiu care flori or fi la moda, in voga si la mare cautare, eu le aleg doar dupa "feeling" sau cum sa-i zic, incantare la prima vedere. Iata lista mea ( aproape finala) si in ordinea preferintei:
Canna Lily
Bulbii se planteaza abia in primavara si nu-i gasesc niciunde de cumparat. Am gasit cateva sere de la care pot comanda online, dar... out of stock! Sper ca pana la primavara o sa le pot comanda, si pana atunci ma pot hotara care soi il prefer: frunze rosiatice sau verzi, inalte sau pitice, dar in orice varianta, neaparat flori rosii.

Lobelia -Cardinal Flower
Creste foarte bine in clima de aici, am vazut-o de nenumarate ori in  serele pe care le-am vizitat. Desi le admiram ce frumoase sunt, mereu cumparam alte flori, zicand: data viitoare va fi Lobelia.



Salvia Red - Scarlet sage
Imi atragea atentia, apoi ziceam: ah, e doar salvia; ba ca-i prea comuna, ba ca e anuala si sensibila la bruma. Am vazut-o si ocolit-o de atatea ori si acum ma mir si eu ce-mi veni sa o pun pe lista, dar am nedreptatit o floare atat de frumoasa ( si utila)...imi recunosc greseala.

Crocosmia - Montbretia 
O delicata inrudire cu Irisii, aceleasi frunze si perioada de inflorire. Desi poza arata florile rosii, le prefer pe cele portocalii Crocosmia Bright Eyes - pe care bineinteles nu le gasesc niciunde, toate sperantele mele raman pe stocurile noi din primavara.

Monarda -Bee Balm
Cum de mi-a scapat pana acum??? Un adevarat magnet pentru fluturi, albine si colibri, nectar si arome din abundenta, flori toata vara. Plus ca e nativ american, deci creste si se inmulteste fara probleme. Cred ca o voi muta pe locul doi din lista.

Tuberosa - Polianthes
In primul rand pentru ca imi da senzatia de "acasa"  si apoi pentru parfumul minunat. Nu este pentru gradina, va avea un loc special pe terasa. 
Weigela Red Prince 
Este atat de frumos, ca nu pot rezista! va face pereche cu Joshua (Weigela), care ne-a uimit cu multitudinea de flori: e ca si cum ar fi mereu primavara.
 Plantele urmatoare le-am taiat de pe lista:
Penstemon
Agastache Anise Hyssop
 Hardy Gloxinia - Incarvillea Delavany
Salvia Nemorosa Marc si Salvia Blue Queen
 Sa nu credeti ca am renuntat,  da' de unde! dar le-am gasit si le-am cumparat. Le-am si plantat deja, sunt perene si rezistente la iernile canadiene ( sper!)

Le-am ales din mai multe motive: culoarea albastru inchis a Salviei Blue Queen, parfumul ciudat al Hyssopului, Penstemon - preferat de colibri, si Incarvilea care nu este Gloxinia pe care o stiam ca planta de apartament.
Ma bucur ca m-ati insotit in plimbarea mea prin florarii si sere. Ce ziceti, mai tai sau sa mai adaug ceva?  Am ales flori, bulbi sau seminte din: Grobes Nursery, www.pepinieregaucher.com, rockwoodgardens.com, greengatefarms.com, springgarden.ca,perennialresource.com, naturehills.com, gardenimport.com, wildflowerfarm.com, hollandbulbfarm.com

Monday, 18 October 2010

Bruma de octombrie

A cazut si prima bruma; marti dimineata admiram peisajul albit si infrigurat. Am ignorat gandul de "uh, vine frrrrigul" si am recunoscut in sinea mea, ca fiecare anotimp aduce ceva frumos. Pentru cateva minute am admirat schimbarea gradinii  in lumina soarelui de octombrie.
 
Las deoparte contemplarea si revin la realitate: sunt in mare intarziere cu pregatirea gradinii pentru iarna. Pronosticul meu pentru prima ninsoare este 19 noiembrie, asta da optimism: sa sper la inca o luna fara zapada, eh?
Luna octombrie a inceput frumos, cu zile insorite si ultimele 2 weekenduri numai bune de lucrat in gradina. Bucuroasa de vremea buna, fac planuri marete si iata-ma afara, gata de lucru.
Dar parca mi-am iesit complet din ritm, ma invart de colo-colo, obosesc, ma murdaresc, dar nu se vede nimic in urma mea. 
Asta e sindromul "dezorientarii de gradina" -  incep sa curat aici, dar uit sa iau grebla.... ma intorc sa iau grebla si iata-ma in alt colt, studiind cu mare atentie o mica planta - o fi buruiana sau ce? Nu mai stiu de ce sunt in locul respectiv si incep sa adun constiincioasa uscaturile... ahaa, mi-ar trebui acum manusile.  Ma ridic si plec dupa manusi. Langa manusi, gasesc grebla,  care imi aminteste ca de fapt lucram in spate, langa lilieci. Cu ustensilele in mana pornesc spre spatele gradinii dar ma opresc sa admir un Blue Jay la feeder. Va place Blue Jay? Nu stiu cat de bine vedeti culorile, dar are un penaj albastru superb! E o pasare mare, isi anunta prezenta cu un tipat cam lugubru, si ii plac alunele.
Activitatea din gradina ma face uneori sa uit ca vine iarna. Ultimul colibri l-am vazut pe 20 septembrie, dar ( oare de unde???) au aparut o multime de alte ciripitoare, care mai de care mai colorate si ... amuzante. Inca nu le stiu numele, le recunosc dupa penaj si preferintele culinare, dar Tzik sigur le stie mai bine, si sta la panda cu rabdare.

Veverita continua sa fure alunele din feedere, cred ca isi face rezerve pentru la iarna... sa o vezi cum sapa repede o gropita, aseaza aluna, apoi pune pamantul la loc si in final bate cu labutele pamantul pe deasupra.
Si cine credeti ca s-a intors? E iepurasul! wow, dar a crescut prea mult! hm... nu cred ca se mai satura doar cu petale de crini. Deocamdata se plimba prin gradina vecinilor, si sper sa stea cuminte acolo.
Cate un Robin ratacit, ma pandeste si asteapta sa ma dau la o parte. Ma mir ca ii mai vad pe aici, credeam ca au plecat deja spre zone ma calde. Sunt uimitori cu dexteritatea lor de a gasi viermii de sub pamant: se plimba incet de colo-colo, apoi parca asculta cu capul aplecat intr-o parte. Si brusc, o miscare rapida cu ciocul in pamant si au si scos viermele.
 Ma asez, obosita de atata ..."dezorientare" si refac planul de lucru. Au trecut cateva ore, si acusi se duce soarele. Pana sa pornesc la treaba, altceva imi distrage atentia: toc-toc-toc... si ma opresc sa admir o frumusete de ciocanitoare, care munceste de zor pe o tulpina de liliac.
Si eu, decid ca am muncit destul, ma mai plimb putin printre florile tarzii, si continui sa analizez partile bune si partile slabe ale gradinii din vara asta. Punctul slab a fost spatiul, multe flori s-au chinuit ingramadite si unele au fost aproape complet ascunse. Inca mai lucrez la design, proiect indecis si neterminat. Partea buna... e simpla bucurie cand "ceva" se intampla in gradina.


    Saturday, 9 October 2010

    Sunday, 3 October 2010

    Cine zice ca e toamna???

    Ploaia rece de octombrie nu m-a oprit azi sa ies in gradina. E tare uricioasa toamna asta: de luni pana vineri, soare, caldut si chiar placut, sambata-duminica ori ploua torential ori o tine intr-o continua ploaie marunta si rece ... si cam asa de vreo 4 saptamani la rand. Mai e mult de lucru la gradina, nu reusesc sa fac prea multe in scurtele pauze dintre doua reprize de ploaie. E octombrie si inca gradina e plina de culoare, minunat spectacol de octombrie inflorit. Printre picaturile de ploaie, camera foto preia crampeie din finalul  sezonului de gradinarit.
     Macii au rasarit tarziu, nici eu nu stiu cum, probabil din seminte ramase de anul trecut. Si poate ca as fi avut mai multi, dar am uitat de ei si am smuls plantutele mici crezand ca or fi ceva buruieni. M-am bucurat sa-i vad cum apar dintre florile de godetia.
     Godetiile sunt in diferite stadii, multe sunt inca inflorite, unele mai au inca boboci, iar semintele nu par inca bune de cules. Vara viitoare vor avea un loc numai al lor, sper sa le pun mai bine in evidenta frumusetea.
     Weigela Joshua, a crescut foarte mult vara asta. Ramurile au devenit mai viguroase, au crescut putin mai inalte decat gardul, iar printre frunzele verde inchis au aparut cateva buchetele de flori, si asta ar fi a treia inflorire.
    Zorelelor parca acum le merge mult mai bine decat in vara, cand abia vedeam cate o floare-doua. Acum au luat cu asalt toata zona si sunt pline de flori.
     La fel si Nasturtium, dupa ce a lenevit toata vara, abia acum cand asteptam prima bruma s-a imbogatit cu flori.
    Balsaminele sunt primele flori care vor fi sau sunt deja afectate de vremea rece. Sunt cateva culori superbe pe care le vreau neaparat si la anul, dar ghinion, nu au semintele bune de cules. Verific si astept sa se faca semintele, dar sansele de a mai avea semintele inainte de prima bruma sunt cam mici.
    Recolta mea de ardei si rosii... recolta bogata dar ... necoapta. Deja am pregatit borcanele pentru gogonele... ardeii insa, vor ramane afara si doar sper ca o sa mai culeg cate unul-doi pana ii doboara frigul.

    Foarte bine arata Lavatera si langa ea singura Zebrina care a rasarit tarziu din seminte. Le-a batut vantul puternic si ploaia, nici nu le-am dat prea multa atentie si totusi m-au incantat cu florile lor toata vara, si nu numai atat, au atras o multime de fluturi si bondari.
    Craitele si Chelone - Broasca Testoasa, se tin inca inflorite, nu par sa fie deranjate de vremea rece. Cativa bondari, un pic cam amortiti e drept, inca mai dau tarcoale florilor de chelone.
     Fara doar si poate, te poti baza pe dalii. Pline de boboci si flori, par nepasatoare de venirea toamnei.
    Rhodo mic si Silverdust fac pereche prin culorile lor  ce amintesc de toamna si albul zapezii.
     Mda, flori si culoare, verde in frunze,  pasari si bondari, cate un fluture din cand in cand, e viata in gradina.
    Si cand ma uit la gradina, imi vine sa spun "eh, mai e mult pana la toamna...."

    Octombrie # 1

    Chicadee