"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Tuesday 17 August 2010

In miez de August

Asa arata gradina la mijloc de august, te imbie sa iesi afara si sa te bucuri de minunatia verii. Partea stanga a gradinii am inceput-o anul trecut, cand vroiam doar plante perene, dar cine rezista la frumusetea "anualelor"? asa ca am strecurat printre ele multe flori anuale. M-au incantat atat de mult incat anul acesta am extins gradina cu un alt strat pe partea dreapta, unde majoritatea plantelor sunt anuale.
 
Despre partea "tehnica" prefer sa discut mai tarziu, mai la iarna, cu detalii despre plante si despre cresterea lor in clima canadiana, acum sa ne bucuram de o plimbare linistita prin gradina lunii august.
       Imediat la iesirea din casa, pe stanga este o tufa de ferigi, intre care traiesc fericite niste lacramioare si o tufa de silverdust (senecio cineraria). In jurul rhododendronului, am pus impatiens - sporul casei, impatiens balsamine si cateva fire de godetia. Florile albastre ale campanulei aduc un contrast frumos verbinei galbene.



Phloxul iti atrage privirea cu buchetele rotunde, imense, compuse din  flori mici si parfumate. Morning glory ( zorelele) se uita de sus la rhododendronul cel mic si  la tufa de silverdust. Tufa pitica de dalii mici cu petale in doua culori, a supravietuit multor incercari.

Weigela Joshua, a dat lastari noi  si inca mai are cateva floricele, spre bucuria colibrilor. Le place sa se odihneasca pe frunzele lui Joshua, si zau... sunt mai mici decat frunza!

Urmeaza o tufa imensa de crizanteme cu flori mici, galbene, inflorite deja de mult ( parca stiam ca infloresc spre toamna, nu stiu ce soi sunt astea). In fata caprifoiului (honeysuckle),  balsaminele care in sfarsit au adus o multime de bondari in jurul lor. Printre ele abia isi fac loc cateva culori de Celosia Plum.

Intre Weigela si Honeysuckle, pe gard, colibrii vin la feeder si in bataia soarelui par mici bijuterii de smarald stralucitor.
In prim-plan, cateva din florile de Chelone (turtlehead) si in spate stratul de crini cu Scarlet Flax si Marygold (craite). In fundal, balsamine si stratul de flori din locul numit odata "sub lilieci".
Zona asta o stiti deja, dupa castravetii care se vad in decor. Aici e o adevarata jungla: iarba decorativa (nu apare in poza), impatiens, campanule albe, mov si albastre, silver dust, cateva gladiole se inalta in spatele daliilor, plus craitele si inca nu am spus nimic despre heuchera si frunzele ei de ciocolata. Detaliile despre zona asta intr-o alta postare, in curand.

Trecem pe partea dreapta a gradinii, un mic aranjament facut de Hubby ( sotul - husband, m-am dat pe diminutive englezesti, lol). Un ceainic in care creste menta, si alaturat cateva ghivece de levantica. In spate, doua tufe de coleus si o imensa tufa de crizanteme rosii. Undeva ascunsi in fundal, sunt puii mei de clematis (galben - radar love) pe care i-am crescut din seminte.

Am intercalat ardeii intre florile anuale... frunzele verde inchis si florile albe mici si delicate arata superb inconjurate de culoarea vie a cosmosului, rudbekia galbena, larkspur albastru si alb, lavatera roz, galbenele si petunii.
 Daca mergem mai departe, spre casa, urmeaza un alt strat de ardei, si rosiile deja in rod.

Iata ce am cules sambata: o rosie de aproape un kg, iar ardeii sunt numai buni de cules.
                        
Vederea dinspre casa:

A mai ramas coltul cu clematisi, la iesirea din casa si exact  pe partea opusa ferigilor. Godetiile si balsaminele adauga un plus de farmec florilor trecute de clematisi.
Ar mai fi multe de vazut si povestit. Ma bucur ca m-ati insotit si daca nu pot sa va ofer un buchet real de flori, atunci sper ca ati luat cu voi culoarea, energia si seninul unei zile de vara.

5 comments:

  1. I-mi place atat de mult sa ma plimb prin gradina ta ,viu colorata,si sa-ti citesc "istorioarele" fiecarei plantute,ca dupa ce am terminat plimbarea ,ma simt cu "bateriile incarcate" ,relaxata si bine dispusa .
    Am fost impresionata de rosiile tale ,imense si frumosii ardei.
    Poate gasim o solutie sa-ti trimit cateva tuberoze,ca anul acesta am obtinut mai multe plante care vor inflori anul viitor. Acum sant in perioada infloririi aici.
    Mult succes in continuare!

    ReplyDelete
  2. Frumoasa prezentare,minunate gradina si curtea ta .Felicitari!
    Lavatera se numesc cele roz,care sunt si albe si rosii si eu le spun "mirese" fiindca asta imi sugereaza gratia si maretia lor luate ca un tot al unui fir?Lavatera,sa tin minte.
    Tu le spui doar denumirile stiintifice,le cunosti asa,bravo si pentru asta si ca am unde sa caut cand nu cunosc o floare,ca denumire.
    Phlox ale mele nu miros,stau in ghiveci si fiindca nu le-am tuns ca sa faca seminte,s-a cam micsorat tufa.Am roz si grena, cu alb pe margini ,sunt ca niste stelute,sau tu ai alta varietate?

    ReplyDelete
  3. Elisa, e prima data cand plantez Lavatera...si chiar din seminte si imi plac atat de mult ca sper sa le am si vara urmatoare. LOL, da invat denumirile si in engleza Rose Mallow, si in latina Lavatera si in romana Nalba. Uneori le cam incurc...
    Am trei feluri de Phlox, alb cu roz, mov si un fel de cyclam. Poti sa le cresti in gradina, sunt perene si rezista la frig.
    Multumesc de comment si toate cele bune!

    ReplyDelete
  4. Dana, craitele ies si din semintele de anul trecut? In primavara am facut rasad si le-am plantat si nu sunt sigura daca or sa apara anul acesta...Incerc si eu balsaminele anul acesta, godetiile le-am avut si sunt minunate.

    ReplyDelete
  5. Mirela, cred ca da, ies si din semintele de anul trecut. Eu am mereu craite in gradina, dar le cumpar in fiecare an. Insa anul trecut mi-au iesit craite noi, m-am minunat mai ales ca iernile aici sunt foarte reci.
    Prefer sa le cumpar in loc sa le cresc din seminte pentru ca dureaza prea mult pana cresc mari, si mai ales nu am loc de rasaduri. Balsaminele cresc fara probleme din semintele cazute pe jos, am avut o "padure" de ele anul trecut. Pana si semintele godetiilor rezista peste iarna, la fel, am avut cateva fire din seminte cazute vara. Unele anuale cresc mai bine daca trece un pic frigul peste ele. Oh, sunt atat de frumoase toate... abia astept sa incep gradinaritul! Toate cele bune.

    ReplyDelete