"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Sunday 10 August 2014

Vechi si noi

Am pastrat obisnuitele flori pentru colibri, dar asa parca vroiam sa schimb cate ceva. Poate si de asta am inceput gradinaritul atat de greoi, cu pauze lungi si intreruperi indelungate. Plus vara asta care nu prea e vara.
Trandafirul Out-of-the Blue a inflorit frumos, dar uitasem asta iarna sa il tund. L-am tuns in primavara, si inca nu sunt sigura care varianta e mai buna: trandafirii se tund toamna sau primavara?

Un boboc de Kashmir, ce surpriza placuta! Un trandafir cu flori bogate rosu inchis, frunzele verde inchis si lucioase, si-a dat in sfarsit  masca jos si si-a etalat frumusetea.

Din cauza  unuia ca el, a trebuit sa scot toti bulbii de lalele. Pentru ca cei doi smecheri, Chip si Dale au dat de gustul lor. Si ca sa-i invat minte am presarat cayene pepper pe ici pe colo... de aceea s-au retras la fantana, sa stinga setea.

Delphinium, nu stiu ce mi-a trebuit atat de mult sa mi-i aduc in gradina. Acum am trei, ceilalti doi nu arata prea bine acum, desi sunt "soi ales" de la sera. Asta mai aratos l-am cumparat de la un superstore.

Carciumaresele - Zinnia, au de suferit din cauza urechelnitelor, care se infrupta din frunzele lor. Cu toate astea culorile florilor sunt pur si simplu minunate.
Una noua, Rudbekia.... oh, nu sunt sigura: Echinaceea sau Coneflower?
Draga de Julia, infloreste nestapanit in culorile parfumate.
 

Iochroma, o nou venita, ma incanta  cu o multitudine de flori, mici tubulete indigo. Astept sa infloreasca si celelalte doua, una portocalie si una albastra.


Nu ai zice ca o planta asa firava, cu frunze in categoria mici, ar face asa flori mari si frumoase. ( Lophospermum).

Gaillardia - Blanket flower, vara asta mi-au placut nuantele de galben-orange-maroniu.


Mi-a fost dor de Coreopsis, si am pus semintele primavara trecuta. Au aparut anul acesta. Galben ca un  galbenus...

Si muscatele curgatoare, cu care ma mandresc atat. Sunt intr-o jardiniera agatata pe terasa si azi noapte un raton si-a gasit interesul acolo... nu a rupt decat un sfert din ele.  :(

Si Monarda - Bergamota la fel de frumoasa si iubita de colibri.


O micuta si draguta, Angel Face, Angelonia angustifolia . E cam ascunsa,  a crescut o Balsamina in fata ei, dar albastrul indigo se face vazut cu insistenta.
Mi-au placut frunzele si culoarea. Artemisia woodworm.


Phlox, Phlox, Phlox... ca vata de zahar pe bat.
Petuniile si Regina Noptii au rasarit pe unde nici nu ma asteptam din seminte ramase de cine stie cand. Le-am scos de prin colturile umbrite si le-am transplantat la vedere.... ca merita!
Cuphea, Batface isi face datoria si isi ofera nectarul colibrilor.

Al doilea an Lonicera Major Wheeler si doar un mic buchetel de flori. Dar eu am rabdare...

Frumoasa asta, e o bergamota pitica. Am decis sa ii schimb locatia, trebuie sa iasa mai mult in evidenta.
Zilele reci si ploioase au taiat din stralucirea gradinii, totul merge atat de incet.... doar vara trece prea repede, aproape ca nici nu a fost o vara adevarata.


10 comments:

  1. Deci si la tine vara e ciudata ... Dar florile arata bine si ai o mare varietate in gradina. Mereu ma uimesti cu abundenta tufelor inflorite.
    Daca tot ai intrebat de trandafiri, eu zic, ca tu trebuie sa ii tai in primavara si nu toamna, fiindca risca sa pateasca degeraturi mai usor dupa ce sunt tunsi. Toamna, sau mai bine zis vara tarziu, trebuie curatati doar trandafirii de soi vechi, care infloresc pe lemn de in an si tu nu ai asa ceva in gradina, ai tai sunt hibrizi ce infloresc pe lemn nou. Minunata e tufa din primele fotografii ! Bravo !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dani, da... cam peste tot, vara asta a fost foarte capricioasa. Inca nu m-am incarcat cu destul soare si caldura. Multumesc de sfat, am simtit eu ca e mai bine sa-i tund primavara, acum sunt lamurita. Te imbratisez, toate cele bune!

      Delete
  2. Un mic Rai adus pe Pamant!
    Foarte frumoase toate si pline de viata!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc Vasi, chiar asa ma simt si multumesc lui Dumnezeu pentru frumustetile astea. Toate cele bune!

      Delete
  3. Ca de obicei, gradina plina de culoare!
    Beloperone l-ai plantat in gradina, ce faci cu el iarna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myky, nu am stiut numele de Beloperone pentru Justicia - Shrimp plant :) Nu l-am plantat in pamant, pentru ca trebuie sa il aduc in casa la toamna. Iarna trecuta i-am avut in casa, dar nu m-am priceput sa-i ingrijesc, am inteles in primavara ce trebuie sa fac: trebuie tunsi constant, pentru ca a avut doar ramuri lungi si saracacioase. Imediat ce i-am tuns drastic, au inceput sa dea noi ramurele si frunze. Acum abia incep sa arate mai bine si sa infloreasca. Cel din poza, este unul pe care l-am cumaparat vara asta, inca nu a trecut iarna in casa. Ceilalti doi sunt de anul trecut si au florile rosii. Toate cele bune!

      Delete
  4. Trandafirul Julia, adica Julia child? Am si eu unul englezesc numit Julia child, cu flori frumos colorata, insa este mai mic deocamdata decat al tau.
    Despre trandafiri stiu ca unii, de mode veche :) ii tund toamna, insa eu am citit in diverse locuri (forum cred, poate si pe siteuri care vand trandafiri englezesti) ca unii dau indrumari pentru tunderea lor in primavara dupa ce trec gerurile. Insa eu am constatat ca daca ii las peste iarna netunsi, sub greutatea zapezii uneori ramurile se rup la intamplare, chiar de unde nu ar trebui si in felul asta am pierdut o data un trandafir al carui tulpina s-a rupt de la baza, chiar de jos si rana i-a fost fatala, poate a si inghetat tot atunci. Prin urmare eu mi-am propus sa scurtez trandafirii si in toamna, macar putin, iar apoi dupa ce trece gerul sa le mai tai uscaturile.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da e Julia Child - "The Chef", dupa ce am vazut filmul, am citit despre ea. A fost de mai multe ori rugata sa aleaga un trandafir dar mereu a refuzat. Pana la urma a fost atrasa de culoarea ca untul a acestui trandafir. E intr-adevar foarte frumos si parfumat. (floribunda, Tom Caruth creator).

      Delete
  5. Am si eu unul de cinci ani, iarna il tin in mansarda de aceea am intrebat, am vazut intr-o fotografie unul in jur de un metru jumate, era splendid, dar si al tau promite.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, de cinci ani! Esti maestra! nu oricine reuseste sa-l tina in viata asa mult. Sper sa aibe si ai mei o viata asa lunga. :)

      Delete