"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Sunday, 1 December 2013

Cobaea scadens, Cup&Saucer Vine

Cu floricica asta trebuie sa ai rabdare. Infloreste tarziu in septembrie,  chiar cand sfarsitul verii este atat de trist si evident.  Mai intai au aparut frunzele bazale de un verde mai deschis si am crezut ca asta e tot, asa ca - in gandul meu - le-am scos din lista de anul viitor. Dar incet-incet au inceput sa se deschida flori alb-verzui si flori mov. Si toata floarea in ansamblul ei aduce cu o cescuta cu farfurioara, de aici si numele "Cup and Saucer".

Este o planta cataratoare, anuala si are nevoie de mult soare. Cum infloreste abia in septembrie, cand zilele sunt mai scurte, fiecare zi fara nori este de pretuit. Locul in care am plantat-o nu a avut soare toata ziua, dar totusi a inflorit, chiar daca nu s-a umplut de flori cum ar fi trebuit.
Semintele le-am pus la incoltit prin martie, pentru ca am vrut sa am plante bine crescute pana in luna mai si speram sa le vad inflorite prin august. Cred ca au germinat destul de repede, pentru ca in aprilie le-am mutat din startere in alte ghivece mici. 
Semintele trebuie tinute in apa cam 2-3 ore sa se inmoaie coaja.  Sunt seminte mari si plate, daca coaja nu s-a desprins trebuie infipte in pamant pe verticala, cam 12 mm si se acopera cu un strat fin.



Creste cam 2 m, are tulpinile rosiatice si cate cinci frunze sunt dispuse pe o parte si de alta. Aici se vede primul mugure de floare, mai jos se vad cupele inchise formate din frunze bazale.
 








Le-am lasat sa se catere pe un suport metalic, (obelisc?) dar au incercat sa se prinda de toate plantele alaturate.


In sfarsit florile...au fost doua feluri cobaea alba si purple. Primele flori au fost devorate de ceva insecte... eu dau vina pe niste buburuze de toamna. A fost un fel de invazie de buburuze Lady beetle si toate florile au avut marginile franjurite si rontaite.



Desi le zice "Ceasca si Farfurioara" - pentru mine aduc mai mult cu un clopotel, sunt destul de mari, 5 cm lungime si vreo 3 in diametru. Sunt foarte aratoase si imi plac mai mult cele mov. Cand florile trec culoarea paleste, petalele cad si ramane doar receptaculul-frunza. Am gasit seminte dar nu cred ca sunt viabile, le-a prins inghetul.




 
Nu-i asa ca sunt convingatoare? Nu le poti ignora, pur-si-simplu. Au ramas pe lista pentru anul viitor, de data asta  le voi pune mai in soare si voi astepta rabdatoare  primele flori.



















9 comments:

  1. eu stiu de la bunica ,... ca semintele se recolteaza dupa primul inghet.....e mult de-atunci si poate le incurc,....oricum risca si recolteaza-le.Iar floarea ca floare este minunata[zic EU]Am sa-mi caut si eu seminte....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cred ca ai dreptate... pe unele plicuri cu seminte scrie ca trebuie puse la rece (in frigider) cateva sapatamani inainte de plantare... Dar semintele de la cobaea nu erau mature cand a dat deja inghetul. Multumesc de vizita si toate cele bune!

      Delete
  2. ce minunatieeee .....
    daca n-ati fi voi, cei cu "green thumb", noi ceilalti n-am mai apuca sa vedem decat buruieni :)
    multumim ca ne impartasiti din comorile voastre!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cristina, tu faci adevarate minuni din crosetele tale... nici 100 de green thumbs nu m-ar ajuta :). De aceea am mainile mereu murdare de pamant :)
      Te imbratisez!

      Delete
  3. Imi plac si le-am dorit si eu in gradina, dar semintele mele n-au germinat de fel ... Bravo, pentru reusita !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dani, stii cumva cum le zice in romana? Nu am reusit sa le gasesc. Mai incearca, si nu uita sa le tii in apa inainte de plantare. Cred ca in zona ta vor fi inflorite vreo 8 luni. Te imbratisez! :)

      Delete
  4. Pacat ca e anuala, ca tare e frumusica :)

    ReplyDelete
  5. servus.am pus si eu rasad,una a iesit, timida,nu stiu exact unde in gradina sa o plantez.. la soare mult??pe partea sudica a casei unde arde soarele oare merge??sau cu semiumbra?? peste iarna cum s a comportat?merci furmos.

    ReplyDelete
  6. Buna Alexandra, ma bucur ca ai ales Cobaea, este o planta agatatoare si frumoasa si interesanta. Eu am plantat-o intr-o zona cu soarele de dimineata, dar cred ca ar fi putut lua mai mult soare, nu o lasa sa se arda daca soarele de dupa amiaza e mai puternic in partea sudica. Sa stii ca infloreste tarziu, si florile sunt verzi la inceput, abia le distingi dintre frunze. Dar cand se deschid sunt minunate si dureaza destul de mult. Eu locuiesc in Ontario-Canada, si Cobaea este planta anuala, nu rezista peste iarna. Am cules semintele si le voi replanta cand se topeste zapada. Toate cele bune!

    ReplyDelete