"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Tuesday, 26 November 2013

Mina Lobata

Un nume exotic cu florile atragatoare prin forma si colorit.  Pe numele ei latin Ipomoea lobata, sau mai simplu: Spanish Flag, Firecracker Vine, Exotic Love Vine.
Este o planta anuala, cu florile in culori schimbatoare, de la alb-crem spre roz si portocaliu inchis. Frunzele sunt trilobate, tulpinile lungi si subtiri de planta cataratoare arata superb pe un suport  sau chiar pe gard.  Vroiam ceva nou care sa atraga atentia alaturi de Zorele - Morning Glory, si aproape ca am reusit. Florile sunt ca niste mici lumanarele aprinse, si parca imita o flacara adevarata in toate culorile.
 
 
!!! Plantati semintele direct in jardiniera, sau direct in pamant acolo unde va ramane. Cand tulpina are vreo 2 cm, deja puneti betisoarele de suport, fara sa legati tulpina de suport. Planta va da firele agatatoare si se va sustine singura. Sunt extrem de fragile si evitati sa atingeti tulpinile.

Le-am crescut din seminte, pe care le-am tinut in apa cateva ore bune, ca sa se inmoaie coaja, apoi le-am pus in startere. Au incoltit foarte repede, si au crescut rapid, unele au avut boboci micuti chiar inainte sa le scot afara.

 

 Le-am mutat din startere in mici ghivece biodegradabile pentru ca sunt foarte sensibile la transplant. Au crescut frumos si viguros, dar transplantarea a fost un chin. Desi era doar foarte simplu sa replantez ghivecele biodegradabile, tulpinile sunt extrem de fragile. La cea mai mica miscare tulpinile s-au rupt. Am pus niste betisoare sa sustin tulpinile, dar fara prea mult succes. Am ramas cu doar 4 plantute pe care le-am pus intr-o jardiniera, impreuna cu un suport pentru agatare.  


 
 
Desi fragile, dar chiar cu tulpinile ranite, au supravietuit si au crescut binisor. Nu au avut locul ideal si nici atentie deosebita, dar atat florile cat si frunzele sunt foarte frumoase. Am vazut ca si colibrilor le-a placut floarea! Le voi planta si la anul; cu mai multa grija de data asta, si sper sa le vad crescand la adevarata lor splendoare.

 4 comments:

 1. Frumoasa ! Si floarea si frunza.

  ReplyDelete
 2. Daaa, mi-a placut si mie floarea asta de prima oara cand am vazut-o, acum doi ani. Din pacate, era foarte scumpa, iar seminte n-am gasit. Daca voi avea norocul sa gasesc anul asta, o sa cumpar si o sa tin cont de sfaturile tale. Multumim pentru ele!

  ReplyDelete
 3. Poate se gasesc seminte de vanzare online sau pe la magazinele de seminte, partea cu semanatul e mai pretentioasa, dar cresc usor fara probleme. Nu-i asa ca abia asteptati primavara???

  ReplyDelete
 4. O singura planta a supravietuit mutarii in gradina. Acum e mare, are cam 2,5 m si multe ramificatii, dar nici o floare. De ce oare?

  ReplyDelete