"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Friday 15 March 2013

Mascatul

Tot mai multe salbaticiuni si-au facut de lucru prin gradina mea. Cu iepurii si veveritele am cazut la o oarecare intelegere, rareori un sconcs mai trece pe aici , dar domnul Raton incepe sa-si ia nasul la purtare rau de tot. Asta vara am ramas de doua ori fara castravetii pusi sa se mureze la soare. 



Acum se plimba nestingherit pe balustrada terasei, verifica cutia cu "turta de seminte" si scormoneste sa scoata cateva bucati. De obicei nu tin seminte asa aproape de casa, dar era zapada prea mare sa intru in gradina sa atarn turta asta.

 
Vecinii insa, au doua hranitoare cu seminte foarte accesibile, si se hotaraste sa se mute ca e mai usor acolo. Pleaca fara sa se grabeasca, si nu se sfieste de prezenta noastra. Este aproape nepasator, parca se mira ce cautam noi aici si il deranjam de la micul dejun?

Are o fatza dragalasa, cu pata neagra in jurul ochilor, de aceea ii spun "Mascatul". Dar mai bine sa-l vezi departe de casa... Nu se sperie, e doar curios de flashul aparatului. 

 Lui Tzik ii place sa stea langa usa de la terasa, si ne da de stire cand apare intrusul. Nu as vrea insa sa se intalneasca.

15 comments:

  1. Buna dimineata,
    Ce-i aia "turta de seminte"?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Nelu, turta este o combinatie de diferite seminte pt pasari plus un pic de untura si malai fiert care sa le tina legate. Turta asta se pune intr-un gratar inchis ca o cutie, cu patrate mari ca pasarile sa poata ciuguli. Le place tare mult turta asta (suet); se poate prepara in casa sau se cumpara gata facuta. Toate cele bune!

      Delete
  2. Despre Domnul Acesta am mai auzit aici in gradina ta, cand a furat asta vara felia de carne dupa ce a umblat si pe la muraturi. Era cred, in postarea aceea cu multe pasari minunate, dar si cu grauri:(. Eu ma pregatesc sa pun plasele pe visinul din curte, din care s-au invatat sa se infrupte graurii. Imi place Tzik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intr-adevar Mirela, ce memorie buna ai! ne plac animalele si pasarile dar uneori prea ne incalcam reciproc teritoriile. Deja pui plase peste pomi? oh, inseamna ca acusi au flori... ce frumooooos! Da, Tzik e pisoiul nostru romanesc, acum are 11 ani si l-am adus cu noi in Canada. Te imbratisez, weekend placut!

      Delete
    2. Inca nu am pus plasele, doar masuram si incercam cu niste prajini lungi sa ajungem pana sus la coroana , este foarte inalt visinul nostru. Au muguri mici aproape toti pomii.

      Delete
  3. Foarte simpatic ratonul tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Recunosc ca mi-e simpatic. Dar mi-e si teama de el, ca face stricaciuni si ne si poate musca :(.

      Delete
  4. ce fata de bandit de salon are!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bandit rau! si simpatic! Sa-l vezi pe Tzik cum maraie ca un catel... de dincolo de usa:)).

      Delete
  5. cat de frumos poate fi tzik asta al tau! de ce nu vrei sa se intalneasca cu ratonul? e periculos? eu nu stiu nimic despre ratoni, iti dai seama ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cristina, ratonii sunt animale salbatice si pe cat de simpatici pe atat de daunatori. Mi-e teama ca l-ar musca pe Tzik si de aici o gramada de probleme. Asta e primul meu raton vazut de aproape... prea de aproape as zice :)). Toate cele bune!

      Delete
  6. E chiar frumos tare Mascatul :), inteleg de ce ii pun vecinii seminte. Sau poate vor sa il faca sa se multumeasca cu semintele, ca sa nu le distruga si altceva .Am citit tot pe un blog despre ratoni ca nu sunt speriosi si se apropie increzatori de locuintele oamenilor , in cautare de mancare.
    Tzic cam seamana la gabarit cu pisica mea cea mare, Blanca.
    Sa aveti o primavara frumoasa si vreme buna cat mai curand!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mihaela, picicile noastre sunt tare rasfatate nu-i asa? :)

      Delete
  7. Pe de-o parte, e bine ca aveti vietati salbatice ce trec pe-acolo, inseamna ca sunteti apropiati de natura, pe de alta parte, daca face stricaciuni trebuie sa scapi cumva de vizitele ratonului ... Poate pui altundeva castravetii la murat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) daaa, si acum imi pare rau, castravetii aia erau aproape buni de mancat.
      E ciudat cu toate salbaticiunile astea pentru ca traiesc totusi la oras. Dar sunt foarte multe parcuri naturale si noi avem si o padurice peste drum. In mijlocul orasului vezi de toate: soimi, ulii si vulturi, enorm de multe gaste salbatice, si uneori curcani salbatici. Caprioara iti taie drumul in mijlocul zilei, de veverite si ratoni nu mai zic, si coiotii urla de zor undeva la coltul strazii!

      Delete