"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Monday 5 November 2012

Cele doua salvii roz

Culoarea roz se razbuna pe mine prin cele doua frumuseti: Salvia Eveline si Salvia Nemorosa  Pink Friesland.  Nu mai imi place culoarea roz de cand m-am pomenit ca trei sferturi din gradina era roz. Am eliminat incet toate florile roz si le-am scos complet din lista de culori. Si imi pica drag pe  Pink Friesland, spre propria mea uimire; ca doar isi striga culoarea : Pink. Este o salvie perena, si o provocare pentru sora ei East Friesland - una din cele mai perfomante salvii. 

O infinitate de flori aproape cyclam insirate pe tulpini usor rosiatice incepand din iunie si pana in septembrie.
Frunzele sunt verde inchis, robuste si aspre. Imi place mai ales pentru contrastul dintre verdele frunzelor si culoarea florilor. Si in plus, tufa ramane compacta si dreapta nu are tendinta de aplecare si labartare ca alte soiuri de salvii.


Spicele de flori sunt foarte frumoase, cresc mai inalte decat tulpinile cu frunze. Dupa ce trec, florile se taie pentru a da drumul altora noi. Dar mereu aman taierea florilor trecute pentru ca semintele sunt preferate de Golden Finch, si tare-mi place sa-i vad cum ciugulesc agatati de tulpinile subtiri.

 
Suporta foarte bine zilele fierbinti de vara. Apa cu moderatie si intotdeauna de la nivelul pamantului. Pink Friesland sta in plin soare alaturi de cativa Agastache si o tufa mica de Monarda, un loc unde  bondarii si albinele roiesc in jurul florilor pline de polen.


Salvia Eveline, este si mai frumoasa. Si desi florile sunt pur si simplu roz-pal, totusi imi place mult mai mult pentru ca infloreste incontinuu, iar florile sunt atat de delicate. Am cumparat-o primvara devreme si mi-a trebuit cam mult sa-i gasesc locul potrivit. Pana la urma am inghesuit-o pe stratul oblic langa salvia Mystic Blue.  Contrastul roz-albastru e foarte puternic si atragator.
Si oricat de roz ar fi florile, imi plac atat de mult! 

Frunzele sunt ceva mai mari decat ale salviei Pink Friesland, si se aduna mai mult la baza tufei. Tulpinile de flori cresc inalte si se diferentiaza clar de frunzele compacte de la baza. Infloreste toata vara, si desi am pastrat cateva  tije cu seminte, am grija sa tai florile trecute. E rezistenta la seceta dar si la frig... inca mai are doua tulpini cu cateva floricele, iar frunzele sunt verzi. Nu am vazut daunatori in jurul lor, poate doar niste limacsi s-au infruptat cam mult din frunzele aromate.
Florile Evelinei au fost pe placul colibrilor si albinelor, si  am stat de multe ori pe bancuta de alaturi admirand zborul colibrilor in jurul florilor mici si delicate.

Cele doua salvii roz s-au intrecut in frumusete, dar sunt si plante cu intretinere foarte usoara. Sunt perene si se inmultesc usor, fie prin semintele cazute sau prin extinderea lastarilor. Constat ca am deja foarte multe salvii in gradina, atat perene cat si anuale, si ma bucur ca am descoperit frumusetea uimitoare a acestor flori.
Am  vizitat o crescatorie de flori in mijlocul unei paduri, se numeste " Lost Horizons" si am gasit acolo o adevarata oaza de liniste si frumuseti. Nu prea pot sa-i spun "sera" pentru ca e mai mult ca un parc din care poti cumpara florile care iti plac. A fost ultima vizita a sezonului de gradinarit, si m-am intors acasa cu un Agastache Bolero, cu un trandafir galben superb - Julia Child si bineinteles cu inca doua salvii. Si ce credeti? una din ele este roz!
La anul vor fi "cele trei salvii roz".





2 comments:

  1. Ce frumoase sunt salviile tale roz :)

    ReplyDelete
  2. Tare frumoase !!! Chiar azi ma duc acasa si caut semintele de salvie, sa fac rasad :) Pozele astea m-au ambitionat sa umplu gradina cu salvii :)

    ReplyDelete