"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Monday 17 September 2012

Ultimele zile de vara

Mai sunt doar patru zile de vara, sambata trecem la echinoxul de toamna. Noptile sunt reci, dar ziua se incalzeste frumos. Imi plac diminetile racoroase si inrourate si stralucirea soarelui tomnatic. Fiecare zi poate deveni ultima zi cu colibrii, e deja vremea migratiei.  In fiecare dimineata ii caut cu privirea si zambesc usurata ca mai sunt pe aici. El este " L'Ami " acolo sta, pe crenguta si isi pazeste teritoriul.

Celalalt, Amigo este partenerul in joaca lor "de-a prinsa". Se ciondanesc si danseaza hora in aer, tzi-tzi-tzi... dar isi impart nectarul si florile.
 
 
 
Florile nu dau semne ca le-ar trece vremea, Morning Glory s-a inaltat, s-a catarat si a ajuns sus pe terasa.
O alta, am lasat-o sa creasca pe pamant si arata bine si asa, nu numai ca planta cataratoare.
Summer Jewel , o salvie atat de prolifica, au crescut plantute noi cu alte flori si s-au indesit atat de mult. Am cules o gramada de seminte, le vreau si la anul.
Preferata colibrilor, Salvia Black&Blue... colibri se intorc mereu si mereu la ele. Inca nu am vazut o floare asa des vizitata, inseamna ca produce nectar din belsug.

Tuberoza s-a inmultit, s-a indesit,  si a dat o singura tija de flori.... cu un parfum atat de puternic imbatator.
Micuta asta este Crocosmia, in sfarsit asta e culoarea aproape de cea reala.
Si o preafrumoasa Canna, cu flori mare si dese... nu le pasa ca e toamna pe aproape, parca acum sunt mai frumoase decat vara.
Cuphea Batface, mi-a facut o surpriza placuta... nu stiu cum a aparut in diferite straturi, semintele au fost imprastiate de vant si au si rezistat peste iarna.


Tot vara mai este si maine.... bucurati-va de soare si flori!




8 comments:

  1. Vara dulce ... plina de culori in coltisorul tau ... Ah, inca mai ai colibri ! Eu imi astept botgrosul :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abia astept niste poze... parca ai avut ceva anul trecut? Azi e frig-frig! cu o ploaie rece din aia de toamna :(

      Delete
  2. Draga Dana,
    Electrizant entuziasmul tau pentru gradinarit!! iar pozele sint superbe.. anul acesta am plantat si eu pentru prima data cannas, si sint exterm de incintata de felul cum au crescut; ai ceva secrete despre cum trebuie pastrate peste iarna? eu sint in eastern Ontario

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marilena, bine ai venit si multumesc de vizita. Canna este o floare superba, anul trecut le-am plantat prima data. Din rizomii pastrati peste iarna nu am avut prea mult noroc cu ei, dar am gresit eu ceva. Dupa primul val de frost, fruzele si tulpinile incep sa se usuce si poti sa lescoti din pamant. Tai tulpinile cam la 5 cm, curata de pamant rizomii sa nu aibe ceva insecte sau viermi care sa-i atace. Impacheteaza-i in hartie si pune-i intr-o cutie la rece ( eu i-am tinut in garaj). Eu i-am scos foarte tarziu in aprilie, si aici am gresit. Cred ca trebuie scosi prin martie si pusi deja in ghivece si udati. Ai mei nu au murit iarna trecuta, dar au ramas in urma rau de tot, abia acum dau semne ca ar face ceva flori. Tinem legatura, o sa-ti dau de stire cand scot cannele din pamant. Sunt in zona Kitchener-Waterloo. Toate cele bune!

      Delete
  3. si la noi ploua azi, se pare ca toamna isi spune cuvantul!

    ReplyDelete
  4. Toate florile sunt frumoase dar tuberoza e superba....Felicitari !

    ReplyDelete
  5. Ai o gradina superba, felicitari! Chiar voiam sa vad in ce zona din Canada stai pentru ca nu stiam ca sunt colibri aici! Stau in aceeasi zona cu tine doar ca eu nu am inca o gradina :) Ti-ai facut un colt de rai, inca o data te felicit!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iulia, sunt in zona 5a, dar iarna tine prea mult. In aprilie inca ninge si ultima zi de posibil inghet este 24 Mai, cand la voi sunt deja de mult pomii in floare. Daca iti plac florile, nu conteaza unde le cresti important e ca te poti bucura de ele oricand si oriunde. Eu amintesc cu drag de mini-gradina mea din balcon... petreceam acolo ore intregi. Toate cele bune!

      Delete