"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Monday 9 July 2012

Buna dimineata

Cum o dimineata banala se transforma intr-o dimineata cu adevarat buna. Dintre cascaturile si oftaturile trezirii matinale, ochii somnorosi se lumineaza din culorile magice ale florilor. Ciripitul si agitatia pasarilor, soarele sclipitor si roua diminetii peste flori, o cafea calda si savuroasa... asa arata inceputul unei alte zile.
 
In fiecare dimineata o noua floricica, o alta nuanta, un alt parfum. 
Bondarii sunt pusi pe treaba, e mult de lucru, sunt atatea flori de cercetat. Sunt florile de agastache, o tufa imensa pe care o suspectez ca e salbaticita. O pastrez, pentru albine si bondari.
Abundenta in stratul de rosii, florile mici se transforma rapid, tulpinile se inalta peste noapte, nu mai priditesc cu legatul si copilitul.
Canna infloreste  si pare hotarata sa continue asa, in forma ei exotica si luxurianta. Prima poza este Canna Tropical Yellow. Flori galbene atinse de pistrui rosiatici, frunze verzi si bogate.
  
Canna Angel Martin, o adevarata splendoare, chiar daca nu creste asa inalta ca celelalte. Florile galben-portocaliu, frunzele rosiatice, in premiera vara asta.
 
Si o prezenta regala: Milady! E brugmansia de anul trecut, renascuta mai frumoasa si mai bogata in frunze si flori. Ma rasfata cu trompetele ei ingeresti si cu parfumul delicat pe care-l raspandeste.
 
A inflorit si prima tufa de phlox,  flori delicate si parfumate intr-un roz ce imi aminteste de vata de zahar pe bat.

Un crin intarziat si unicul ramas in gradina. Din cauza gandacilor rosii de crini,  a trebuit sa-i scot pe toti afara, inca nici nu incepusera bine sa creasca si gandacii au si navalit. Am renuntat la crini, de grija celorlalte flori. Un singur Easter Lily,  a scapat neatins de vigilenta mea si de gandacii hamesiti. Acum e alb si inflorit, ascuns intre nemtisori si un mac cu petale sifonate.
Arcada cu bancuta a devenit locul meu de observatie. Cand mireasma florilor de lonicera a trecut, i-a luat locul Frumoasa Noptii - Mirabilis jalapa, cu zeci de flori delicate si parfumate in prag de seara.
 
Si daca tot vorbim de parfumuri si miresme, Bergamota -Bee Balm - Monarda nu se lasa mai prejos si se inalta cat se poate, sa-si arate talentele aromate.
Modeste dar pline de puteri, salviile apar timide langa vecinele lor bergamote. Iubitele colibrilor, Black&Blue si Summer Jewel sunt salviile care intriga prin forma si culoare.
Dupa terapia de arome si culoare, zambesc si pornesc la treaba pentru o noua zi si o alta dimineata. Iar voua in dar, un buchet de trandafiri si dimineti inmiresmate.



12 comments:

  1. Un rai colorat si parfumat e gradina ta draga ... Daca-as fi mai aproape, as trage o fuga sa stau la tine pe bancuta si sa-ti admir frumusetile ...
    Minunate-s pozele, ai reusit sa prinzi esenta gradinii. Clipe frumoase alaturi de plantutele tale ! Te imbratisez !

    ReplyDelete
  2. Pentru ca i-am aflat de la tine denumirea, spune-mi, te rog, cum se inmulteste brugmansia si cum se intretine? E pretentioasa?
    Am vazut in cateva gradini din Bucuresti(culmea, din fata unor blocuri!),albe, si nu am avut pe cine sa intreb cum pot sa obtin (cumpar....etc.)si eu una?
    A ta imi place si mai mult! Nu stiam ca exista si colorate.
    Multumesc pentru plimbarea asta de dimineata, prin gradina ta!
    Sa ai o zi frumoasa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mihaela, ma bucur ca iti place Trompeta Ingerilor. Sunt superbe, si au un parfum divin! Uite aici un link cu o postare mai veche http://dordevara.blogspot.ca/2012/02/angels-trumpet.html despre datura si brugmansia. Eu am primit-o anul trecut crescuta si gata de inflorire.Se pot creste din seminte, dar abia dupa 2 ani face flori, daca ai putea gasi de la cineva lastari ar fi mai bine. Eu am cateva brugmansii mici din seminte, daca as fi mai aproape ti-as trimite si tie una. Mi-ar place sa vad si eu brugamsiile din parcurile Bucurestiului... si chiar in fata blocului?! :) Toate cele bune!

      Delete
    2. Multumesc Dana!
      M-am lamurit.
      Nu am conditii bune pentru ea. Nici chiar pentru datura.
      O sa ma multumesc sa le admir pe cele din gradinile altora.
      Sa ai o zi frumoasa!

      Delete
    3. Mihaela, daca ai un loc bine aerisit si insorit, poti sa cresti si datura si brugmansia. Brugmansia poate inflori chiar si iarna. Datura nu este prea inalta si cred ca se poate creste foarte bine in ghiveci, afara sau in balcon. Brugmansia mea este in ghiveci si am fost tentata sa pun si datura in ghiveci. Iti doresc o zi minunata!

      Delete
  3. Dani, te astept cu placere la o plimbare in gradina. Apoi trag eu o fuga pana la tine, bine? :) Te imbratisez!

    ReplyDelete
  4. Datura nu este cumva matraguna si prelucrata prin fierbere da halucinatii??? Intrebam si eu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Datura si matraguna fac parte din familia solanacee. Stiu sigur ca datura, la fel ca multe alte plante este toxica daca se ingereaza, sau chiar la atingere in cazul persoanelor mai sensibile.Matraguna sau Belladonna ( atropa belladonna) este o alta planta. Stiu ca oftalmologii folosesc atropina ca picaturi pentru examenul ochiului, pt ca produce dilatarea pupilei. Toate cele bune!

      Delete
  5. Ma scuzati ca ma bag asa!!Bbb monarda este cumva menta decorativa?? Sanda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Sanda, ai dreptate monarda este "menta decorativa"; am dat un search pe google si asa i-am gasit inca o denumire. Eu o stiam de "bergamota" si da, se poate face ceai din frunzele ei. Toate cele bune!

      Delete
  6. Imi place aranjamentul din gradi'si bancuta...iti doresc o vara lunga si plina de parfum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Anonim. Sa ai o vara minunata si toate cele bune!

      Delete