"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Tuesday, 31 January 2012

Milady Brugmansia

Tot rasfoind bloguri si articole despre flori si gradinarit, am ramas cu gandul la provocatoarea si pretentioasa Brugmansia. Dupa spusele unor gradinari, nu e simplu sa o convingi sa infloreasca, si de aceea am preferat doar sa admir frumoasele flori din poze, considerand ca e prea complicata pentru puterile mele gradinaresti si conditiile de aici. Cand nici nu ma asteptam, prietena mea ma anunta ca are o frumusete de floare pentru mine, si iata-ma in posesia unei micute Brugmansia, o bucurie si o provocare deopotriva.
Planta nu era prea mare, doua ramuri cu cateva frunze, dar tulpina in Y bine formata mi-a dat sperante ca voi vedea si florile Brugmansiei. Am ingrijit-o cu mult drag, i-am dat numele de alint "Milady", si a devenit rasfatata gradinii. Toata atentia asta a fost bine meritata, pentru ca Milady si-a aratat primii boboci foarte curand.

Floarea enorma, in forma de trompeta, cam 25 cm lungime, este de culoare crem, dar cand se deschide marginile petalelor primesc culoarea piersicii bine coapte. Nu as vrea sa spun roz, pentru ca nu mai vreau sa vad roz in gradina din cauza de "suprasaturatie", asa ca ma mentin la culoarea piersicii. Si chiar roz sa fie, e pur si simplu magnifica!

I-am schimbat locul de cateva ori, pastrand insa pozitia din care primeste soarele de dimineata. Foarte important, are nevoie de multa-multa apa, mai ales fiind in ghiveci. Udarea de doua ori pe zi, cu furtunul la baza tulpinei, pana cand apa se scurge pe la partea de jos a ghiveciului. La fel de important, un fertilizant 10-20-10 aplicat o data pe saptamana, dar numai dupa ce pamantul a fost udat din belsug.
Devenise cu adevarat regina gradinii si mi-era ca se supara Canna si devin geloase pe extazul meu in fata Brugmansiei. Chiar atat de mititica, Milady a inflorit superb, m-a surprins cand a ajuns la patru flori deschise plus inca trei boboci.

Din nu stiu ce motiv, frunzele se ingalbeneau, nu primejdios de multe dar suficient sa ma ingrijoreze. S-ar fi putut sa fie o lipsa de minerale, sau poate prea multa apa. 
Florile cresteau foarte mari in comparatie cu inaltimea plantei, si atat de parfumate ca se simtea de la departare.
Pe timpul iernii, am lasat-o in acelasi ghiveci si am pus-o la iernat in garaj. Temperatura nu scade sub zero si sper sa ierneze bine si sa creasca frumos la vara.
 
Declarasem Canna ca marile preferate, dar Brugmansia a aparut ca o provocare surprinzator de frumoasa. Si sa nu afle Canna... dar gradina asta are mai multe regine.

Sunday, 29 January 2012

Mango Tango Potentilla

Pe numele stiintific "Potentila fructicosa" si Mango Tango datorita florilor mici galbene cu centrul portocaliu.
 
Este un arbust mic, creste pana la 1 m in inaltime si latime. Infloreste din primavara pana tarziu vara, ramurile se umplu cu floricele mici cu cinci petale. I se mai spune Cinquefoil din cauza frunzelor mici palmate. Se intretine foarte usor, nu se tunde decat daca este nevoie, creste frumos in soare dar suporta si umbra.
 Prima locatie pentru Mango tango a fost la inceput locul din spatele gradinii, sub lilieci.
 Abia incepusem stratul acesta, cu margarete, campanula, cineraria silver dust,  coleus si alte cateva plante. Dupa doua veri, am schimbat totul si am cultivat rosiile si ardeii pe locul asta, iar plantele de aici au fost mutate in alte straturi.
Pana la urma Mango Tango a ajuns in gradinuta din fata casei, si parca i-a mers mult mai bine. L-am tuns putin, doar atat cat sa-i mentin o forma rotunjita. Foarte simplu si usor de intretinut si in plus, e un arbust rezistent la frig, rezistent la seceta si la soarele puternic.




Tuesday, 17 January 2012

Kordana Roses

Doua frumuseti de la Kordes, replica miniaturala la eleganta si frumusetea trandafirilor de gradina.
Crescatorii au reusit sa produca varietati pitice, de la flori cu 5 sau 15  petale simple sau duble, cu parfum sau fara parfum, pana la cele mai bogate buchete cu 40 de petale ce creaza un minunat display floral in doar 2 pana la 4 cm in diametru.

Sunt la a treia incercare de crestere a minirozelor. La fiecare incercare am invatat cate ceva si acum simt ca voi fi norocoasa. Cei doi trandafiri pitici Kordana nu sunt mai inalti  de 30 cm si de fapt sunt vreo 4-5 tulpinite grupate in ghivece de 15 cm diametru.

Pentru cat mai multa lumina, i-am asezat la fereastra orientata spre rasarit, feriti de curentii de aer care ar putea sa-i deranjeze. Pentru ca ghivecele sunt foarte mici si pamantul in care stau contine foarte multa turba, se si usuca foarte repede. Uscarea rapida a pamantului a fost principala cauza de imbolnavire. Acum verific pamantul de doua ori pe zi, si prefer udarea de la partea de jos a ghiveciului. Daca totusi pamantul se usuca complet, ghiveciul trebuie complet scufundat in apa, astfel ca turba sa absoarba suficienta apa, dupa care se lasa sa se scurga pentru a evita putrezirea radacinilor.

Pe scurt, trandafirii in ghiveci au nevoie de lumina, si pamantul sa fie mereu umed. De evitat: soarele prea puternic, caldura excesiva care usuca planta, precum si udarea excesiva si stagnarea apei in ghiveci. Fertilizarea cu moderatie, cam 1/4 din concentratia recomandata, fertilizantul se adauga dupa udarea obisnuita sau deodata, nicidecum pe pamantul uscat. Minirozele suporta greu soarele arzator si Kordana prefera un pic de umbra.


 
Dupa ce trece perioada de inflorire, se poate muta intr-un ghiveci mai mare, foarte importanta este adancimea de ingropare, tulpina trebuie sa fie la acelasi nivel ca in ghiveciul precedent. Se inlatura frunzele moarte si se taie tulpinile cam la 5-7 cm deasupra pamantului. In conditii normale ar trebui sa reinfloreasca in 6 saptamani.

Pentru ca fiecare ghiveci contine 4-6 tulpini, acestea se pot separa dupa trecerea perioadei de inflorire si se pot planta fiecare in ghiveciul propriu.

Minirozele arata bine oriunde, in ghivece pe balcon, terasa sau la geam, si sunt optiunea ideala pentru spatiile limitate, dar se pot planta si afara in gradina. Zona de temperatura pentru Kordana este 5-9, asta inseamna ca rezista la temperaturi de -20grd. Eu nu am ajuns la incercarea asta, si am primit informatii contrare... la unii au rezistat, iar altii reinoiesc tufele in fiecare primavara. Ce stiu cu siguranta ca nu le place soarele arzator de dupa-masa, si le merge mult mai bine cand primesc doar soarele de dimineata. Se imbolnavesc la fel ca si ceilalti trandafiri, fainare, afide, purici si rugina pe frunze. Se stropesc preventiv cu solutie de apa cu cateva picaturi de sapun, sau neem oil.... si in rest, doar rabdarea si perseveranta crescatorului pot face ca micutele roze sa creasca si sa infloreasca. 
Sunt incantata de trandafirii mei, Minirozele - o creatie deosebita, sunt flori care aduc vara inainte de vreme!








Monday, 9 January 2012

Vara in zapada

Cand iarna se travesteste in primavara si zapada se ascunde printre firele de iarba, soarele stralucitor dezveleste urmele unei minunate veri trecute. 
Mathiola se inclina in fata iernii dar parca acum ar vrea sa-si deschida bobocii. 
     
Vara sopteste incet  "Nu-ma-uita"
Parfumul uitat al micsandrei, cuprins intr-o mica pata portocalie.

 Frunzele de gheata verde ale unui Penstemon Ruby Candle
Promisiunile nectarului de bergamota
Semintele de Hyssop, darurile verii pentru pasarile iernii
Ascunsa dupa geam, Salvia officinalis se crede in plina vara.

Cerastium - "Snow in the summer" vazut invers: Summer in the snow, vara in zapada.





Thursday, 5 January 2012

Turturele

I se spune Mourning Dove, si desi penajul este putin diferit, cantecul si zgomotul aripilor in zbor este cel atat de bine cunoscut al turturelei. Se aduna iarna in paduricea din apropiere, si vin sa culeaga semintele de la hranitoarele din gradina.
 

 

Prima pereche a venit intr-o scurta vizita, dupa care si-au invitat toata familia.

Apar din ce in ce mai multe, cred ca sunt vreo 7-8 perechi. Sunt dragute,  si parca nu mai sunt asa sperioase, au inceput sa se obisnuiasca cu prezenta mea. Imi place ca am turturelele iarna, dar oare cum ar fi sa am tot asa multi colibri vara.

Sunday, 1 January 2012

Liniste de gheata

E albul zapezii ce face zilele sa para mai luminoase, dar prefer zilele toride de vara si linistea fierbinte a soarelui.
 

 

Incep numaratoarea inversa a celor 18 saptamani pana la inceperea sezonului de gradinarit, cu speranta secreta ca primavara si vremea buna va veni mai curand de luna mai.
Sa aveti un an plin de bucurii, cu flori frumoase si recolte bogate!