Pur si simplu o indragesti de la prima vedere. O tufa compacta plina de micute flori tubulare de culoare mov excelent marcate cu mici puncte mai inchise la culoare, flori ce par sa fie la fel de exotice ca orhideele.
Frunzele aromate, sunt lucioase, zimtate si varful usor ascutit, cu perisori fini pe partea superioara. Culoarea frunzei este verde inchis iar dosul frunzei este un superb mov, la fel ca si petiolurile si tulpinile inflorescentelor. Tufa intreaga, este atat de frumoasa, superba in timpul verii prin foliajul deosebit iar toamna prin spectacolul multimii de spice inflorite. Din pacate nu rezista la frig, originea lor africana cere temperaturi mai mari de 10grd, dar totusi este o planta de umbra si prefera locurile mai racoroase.
Plectranthus se cultiva usor si intretinerea este minima. Le place pamantul bine ingrasat, si pentru ca pastreaza apa in tulpinile lor, ar putea trece cu bine peste o scurta perioada de seceta, dar mai bine nu incercati asta... am vazut ca nu le place fara apa.
Ca sa devina o tufa densa, se pot rupe varfurile sau se taie la sfarsitul iernii cam o treime din inaltimea ramurilor, astfel devin mai bogate odata cu inceperea sezonului de crestere. Un pic de ingrasamant 2:3:2 le da energia de care au nevoie dupa o lunga iarna in care au fost fortate sa vegeteze in casa.
La sfarsitul toamnei, inainte sa dea prima bruma, am adus Plectranthus in casa, cu greu i-am gasit un loc care sa-l fereasca de curentii de aer si sa aiba sufiecienta lumina difuza. A continuat inflorirea cateva saptamani bune, si nu a incetat sa ma uimeasca cu frumusetea lui. Dupa ce a trecut inflorirea, l-am mutat jos la parter, langa geam sperand ca va supravietui peste iarna. Locul fiind prea caldut ca sa intre in vegetatie, i-am mai dat apa din cand in cand. A pierdut o gramada de frunze, si parea cam pricajit. Dar la sfarsitul lui ianuarie o mare surpriza: am vazut boboci de flori. Cu toate ca tufa e cam rara acum, a inflorit din nou in februarie, superbe micute floricele mov.
A continuat inflorirea si acum are vreo patru tulpini inflorite, si astept sa se mai incalzeasca putin inainte sa scot ghiveciul afara. Trebuie insa sa il dichisesc putin: ramurile fara frunze trebuie taiate, apoi un pic de trimming ca sa porneasca alte ramuri noi si sanatoase. La taiere, nu aruncati resturile de ramuri, folositi-le la propagare.Inmultirea/propagarea este relativ simpla: se taie din tulpini cu cel putin doua noduri, se indeparteaza frunzele de pe portiunea inferioara. Se introduc in nisip sau orice pamant de rasad cam o treime din lungime si se mentine umed. O alta varianta ar fi sa fie tinute in apa, eu am incercat ambele variante. Odata radacinile formate, se pun in amestec de pamant cu peat moss, turba.
Plectranthus va sta afara in ghiveci, am deja locul pregatit. Nu il voi transpalanta in pamant pentru ca la toamna va trebui sa il aduc din nou in casa. Ma asigur insa ca voi avea cativa pui, plante tinere deja formate, este prea frumos si as fi tare necajita sa il pierd. ( cu Coleusul nu am avut acelasi noroc peste iarna, l-am pierdut pana la urma)
Abia astept sa ajungem la 15-20 grd, prima iesire va fi pe terasa doar ziua, noaptea nu il pot lasa afara, inca e pericol de inghet.
Plectranthus Mona Lavender este una din favoritele mele, este o planta deosebit de atragatoare si sunt atat de incantata de frumusetea ei.
Florile tubulare produc nectar din abundenta, si pentru ca nu am alte plante inflorite in gradina sper ca Mona P. sa fie vizitata de primii colibri din anul acesta. Sunt foarte nerabdatoare si emotionata, e momentul sa apara primii colibrii... dar asta este o alta poveste.
Frumoase flori, gingasia lor si taria frunzelor imi imaginez ca daruiesc prin contrastul lor, o frumusete. Sa va fie de bine!
ReplyDeleteMultumesc Daniel.Toate cele bune!
ReplyDeleteDana, ce mai faci tu? A venit, primavara si la tine? Florile de anul asta cand ni le arati? :)
ReplyDeleteMultumesc de intrebare, Constantine. Cred ca si tu ai avut o primavara rece si capricioasa, ca aici... sunt necajita si satula de atata ploaie si vreme rece. Gradina nu e inca pregatita, mai am enorm de mult de lucru, plantutele se chinuie inauntru si inca nu le pot scoate afara. Dar sigur am noutati de povestit si aratat...nu am avut prea mult timp liber insa. Dar ma bucur sa citesc postarile voastre... Happy Gardening!
ReplyDelete