"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Tuesday 8 November 2011

Flori de flori

Sa nu va asteptati la descrierea unor unice si nemaivazute flori. Le-as zice mai degraba modeste, clasice, simple dar impresionante prin lunga lor inflorire. 
Dintre florile cu cea mai lunga perioada de inflorire, Calibrachoa a batut recordul.
Era perioada in care asteptam intoarcerea colibrilor, si nu aveam nici o floare care sa le ofere hrana micutelor pasari. L-am cumparat in disperarea zilelor prea friguroase de primavara, ca sa aduca un pic de culoare in ploaia si frigul interminabil. Un ghiveci in trei culori, alb, rosu si mov pe care l-am fixat mai tarziu pe stalpul cu hranitoarele de nectar.
 
In plin soare si batut de vant, s-a intamplat sa ramana si fara apa, i-am schimbat ghiveciul si cam atat. Prin  frunzele arse de frigul lunii octombrie, cele cateva flori sfideaza schimbarea anotimpurilor.
Lobelia plantata intr-un ghiveci din fibre de cocos, a trecut prin vara secetoasa cu bine. Ghiveciul nu pastreaza umiditatea, apa se scurge foarte rapid, si totusi la un moment dat avea mai multe flori decat frunze.
Albastrul luminos si florile delicate aproape ca m-au facut sa o transform in planta de interior, cautand o solutie sa o pastrez inflorita peste iarna.
Din categoria "florilor de suflet" este Larkspur-Nemtisorul.  Tulpinile inalte si subtiri, frunzele filiforme, si spicele cu flori mici au atras ca intotdeauna colibrii si o multime de albine si bondari. Aduce cu florile de camp, nu face subiectul marilor hibridizari sau pedigree-ului botanic, dar este spectaculos. 
Vara asta, au fost trei culori: roz, albastru si un albastru-indigo foarte pal. Nemtisorul este planta anuala, creste din seminte, si  singura culoare pe care am avut-o a fost albastru. Probabil aciditatea solului sau reinsamantarea a facut sa-si schimbe culoarea.
 
Nu ma pot abtine, poza nu e prea reusita, dar e singura in care am prins un hummingbird la florile de Larkspur. Probabil ca recolta de nectar este tare bogata, e ca o floare de camp, salbatica, si asta atrage si colibrii.
 
Micsandra, Syberian Wallflower inca mai are flori, acum in mijlocul lui noiembrie. Oare de asta i se zice "syberian"? Anul asta am avut doar doua tufe mici, in comparatie cu tufa enorma si parfumata de anul trecut.
Sunt bienale, deci anul viitor acestea vor fi in repaus dar sper sa infloreasca tufa de anul trecut.
Ar trebui sa mai adaug cateva pe lista, flori care au inceput inflorirea in luna iunie sau iulie si au continuat pana acum toamna tarziu. Dar daca incep sa vorbesc despre salviile mele, nu ma mai opresc asa usor ... si apoi ce o sa mai povestesc la iarna? 

8 comments:

  1. Wszystkie piękne kwiaty, o których piszesz kwitną (surfinie) w skrzynkach na balkonie, a inne kwitły w ogródku. Lubimy te same kwiaty :-. Pozdrawiam

    ReplyDelete
  2. Calibrachoa ? Ca o petunie arata - impresionanta !!! Ca sa nu mai zic de nemtisori ... sint o splendoare ...

    ReplyDelete
  3. Dani, intr-adevar arata ca o petunie pitica. Le-am avut in ghivece si acasa la Tm, dar niciodata nu au supravietuit mai mult de luna august, se imbolnaveau de ceva. Ce zici de nemtisorii astia, ar arata bine langa bancuta?

    ReplyDelete
  4. Thank you Giga, I noticed so many lovely flowers you have posted on your blog.

    ReplyDelete
  5. dupa nemtisori ma dau si eu in vant, imi amintesc de copilarie, nu stiu de ce. poate ca ii avea bunica prin gradina. si zici ca acestia sunt din semintele colectate anul trecut?

    ReplyDelete
  6. Cred, ca ar arata bine linga bancuta, nemtisorii. Eventual, mai pui niste degetei ( foxgloves ) sau nalbe, ca sa incadreze mai bine plantele latura respectiva.

    ReplyDelete
  7. Sunt superbe nemtisorii ,imi plac mult !:-)

    ReplyDelete