Ca orice gradinar, am avut si eu de lucru cu micii-mari intrusi, enervanti-agasanti daunatori de plante. Frunze devorate, boboci macinati, lastari rontaiti si plante ruinate de locatarii nedoriti ai gradinii.
Primul soc l-am avut cand am gasit crinii plini de gandaci rosii - Red Lily Beetle ( Lilioceris lilii). Groaznic! Nu s-au extins foarte mult, dar a trebuit sa tai tulpinile celor mai puternic atacati. Uite-l pe frunza, rosu si frumos, rontaind cu pofta frunzele sanatoase. In scurt timp, apareau gauri imense pana la distrugerea completa a frunzei.Larvele sunt portocalii la culoare si - gretos de spus si de vazut - se imbraca in propriile reziduuri si arata ca un mic bulgare de pamant, foarte bine lipit de frunza.
Frunzele sunt pur si simplu devorate, ramane doar un schelet de nervuri. Aici se vad ouale depuse pe frunze, mici puncte portocalii. La fel sunt atacati bobocii si petalele florilor.
Control? substante? se pare ca nimic nu merge. Si chimicale nu folosesc din cauza insectelor bune si a pasarilor. Si nici nu le-as gasi de cumparat, pentru ca sunt interzise. Singura scapare este vigilenta, controlul vizual si apoi "dezinfectarea naturala". Deci m-am inarmat cu un cleste patent si o galetusa plina cu o solutie de apa, detergent de vase si dezinfectant de gura (Listerina mentolata). Cred ca se mai adauga bicarbonat si ulei alimentar, dar nu sunt sigura. Pierdusem reteta pentru solutie asa ca am improvizat un pic. Nu radeti, dar asta este remediul cel mai folosit, sper sa regasesc reteta corecta si o voi posta... Gandacii vii ajungeau in detergentul mentolat, iar larvele le striveam cu patentul... ce nu am mai putut salva a ajuns la gunoi, foarte bine separat de restul plantelor si deseurile din gradina. Din pacate, ierneaza foarte bine, si in cosmarele mele imi imaginez straturile de flori colcaind de gandaci victoriosi, iar eu la atac cu clestele patent in mana.
La un moment dat, am scapat de gandacii rosii. Nu am respirat usurata ci dimpotriva, teroarea a continuat sub forma Gandacului Japonez - Japanese beetle (Popillia japonica). Astia au fost mai tari decat gandacii rosii pentru ca azi, inca am mai gasit unul la ospat pe vita de vie.(asa a aparut postarea de azi).
Se zice ca Zinnia - Carciumareasa este magnet pentru gandacii astia, nu stiam asta cand i-am vazut prima data.
Nu au prapadit Carciumaresele, in schimb au aterizat mai jos si s-au infruptat din frunzele si petalele Godetiilor. Au inghitit si frunze, si boboci si flori.Nu le-au devorat pe toate, dar Godetiile mele au suferit vara asta. Si apoi s-au mutat la Rose of Sharon, le-am descoperit mai tarziu un cuib pe vita de vie, si pe frunzele de gladiole. Cel mai mult au suferit godetiile si de data asta, clestele-patent nu mi-a fost de folos. Ca larve traiesc pe pamant, le place umiditatea - ceea ce au avut din belsug - si odata ce ajung la maturitate se ridica de pe pamant si incep sa mance planta de sus in jos.
Singura metoda, sa-i culegi cu mana si sa- i strivesti. Partea cu culesul a fost OK, ca foloseam manusi, mai greu cu strivitul asa ca am preferat sa-i arunc in apa. Am folosit aceiasi apa cu detergent, fara mentol de data asta. Suna ca leacurile babesti, dar la disperare facem ce putem. Dimineata devreme sau spre seara cand gandacii sunt mai putin activi, se scutura simplu de pe floare, cu grija sa cada in containerul cu apa si detergent. Gandacii aruncati in apa, ar transmite "starea de pericol" ceea ce ar opri cumva noi armate de gandaci sa atace aceiasi zona. Culegeam ca 10-15 bucati pe zi, pana cand au inceput sa se rareasca. Dupa ciclul de viata, problema ar fi cam pentru 6 saptamani, dar cred ca astia sunt mutanti de traiesc si in octombrie cand noptile sunt asa de reci.
Metode de control: Capcanele de gandaci japonezi, contin feromoni si gandacii vor alege acest container capcana in locul florilor. Dar mai bine nu, pentru ca riscul este sa atraga chiar si gandacii vecinilor, si nu se stie daca toti vor prefera plasticul in locul florilor.
Neem oil, se aplica pe plante primavara. Nematode si Milky Spore - Bacillus popillae, care se aplica pe sol si vor omori larvele din pamant. O alta varianta ar fi plantele repelent, aici este un link interesant de combinatii de plante care se protejeaza reciproc. Plante companion, gradina ecologica
Si eu folosesc o solutie asemanatoare, cind am plante atacate de larve . Nu stiu, daca e valabil pentru insectele adulte. Stropesc des trandafirii cu asta : http://jurnaldegradina.blogspot.com/2011/03/baking-soda-spray.html
ReplyDeleteCred, ca seamana cu reteta ta pierduta .