"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Sunday 9 October 2011

26 Celsius

Si nu intr-o zi lucratoare ci taman in weekend! Si un bonus greu de atins, maine e liber si tot vreo 25 grade... cu soare!!!!  De la cazanul pornit de mai bine de o saptamana, am trecut la haine de vara si udat gradina si acusi e mijlocul lui octombrie.
Parca plouase putin zilele trecute, dar nu stiu unde s-o fi dus apa aia, pamantul crapase de uscat si plantele pareau ca striga dupa apa. Dupa seceta din vara asta, iarba si-a mai revenit un pic si crescuse binisor... am decis ca-i mai trebuie o tunsoare.
 
Zilele racoroase si noptile foarte reci au lasat ceva urme,  zorelele, cardinal climber, cypress vine si-au pierdut bobocii, iar frunzele arse de frig atarna torsionate si triste. Sporul casei, nu mai e asa de "spornic" dar inca se tine bine, salvia rosie (splendens) e clar in plin regres, ultimele rosii inca se lupta sa se coaca, arata ciudat mici fructe rosii pe tulpinile golase, fara frunze.
Zinnia s-a inaltat la peste 1,5m, de unde mai are putere sa dea atatia lastari si boboci?
Dragele mele Canna, au pierdut cativa boboci, dar altii noi au scapat de frig si s-au deschis in splendide culori.
 
O multime de pasari ciripitoare, insecte zburatoare si chiar greierii au dat un concert de seama... ziceai ca-i miezul verii. Petuniile reamintesc tema verii, intr-un infloritor albastru-violet si rosu.
Craitele si-au facut datoria, si-au prelungit stralucirea in plina toamna.
De obicei pe vremea asta, incep sa curat gradina de plantele uscate, dar se vede ca a fost o binecuvantata vara adevarata: inca sunt aproape toate verzi, unele inca inflorite si chiar cu boboci care se deschid. Fac turul gradinii cautand minusuri si plusuri, ce a mers si ce n-a mers... ce forma va avea gradina viitoare? A aparut bancuta ce mi-o doream - din metal si cu arcada - acum asezata provizoriu pana la anul cand voi putea pregati locul definitiv.
Ziceam ca maine e liber pentru ca e Thanksgiving Day, si pentru supa de curcan am avut  primii patrunjei din recolta proprie. Si cu recunostinta, multumesc pentru toate binecuvantarile verii si a fiecarei zile.

Soarele imbraca gradina in culori de aur, ma opresc sa admir si sa inteleg ca toamna ne-a facut un dar de soare si caldura, promisiuni de bine si frumos, darnicie si lumina. Ramane doar sa fim recunoscatori pentru bucuria fiecarei zile.





7 comments:

  1. Aaaaa, ce frumos povestesti tu, Dana !
    Parca am mers prin gradina, in pas cu tine ...
    Tare frumoasa e bancuta cu arcada, sa cauti un trandafir agatator, cu flori in buchete ... si de partea cealalta o clematita ... ce zici ?

    ReplyDelete
  2. Da,si aici vremea e schimbatoare, insa de la cald la rece,a trebuit sa mut ghivecele inauntru.
    Ultima poza e superba!

    ReplyDelete
  3. eu cred ca e miez de vara acolo la tine ...

    ReplyDelete
  4. Asta e toamna, cu soare si ploi, caldut si rece. Incercam sa pazim florile sensibile si le mutam dupa cum bate soarele si dupa cum ameninta bruma.
    Ideea cu trandafirul si clematita am tot gandit-o, trandafirul Outta the Blue nu este catarator, dar e parfumat, deja l-am plantat si va fi in stanga bancutei... acum incerc sa gasesc o solutie sa transplantez o clematita pentru partea dreapta a bancutei... nu stiu pe care sa aleg: Nelly Moser sau cea galbena, Radar Love. Nelly e bine stabilita de 2 ani si Radar Love e abia in primul an, amandoua au fost pline de flori.

    ReplyDelete
  5. Imi pare rau ca nu am fost pe faza sa-ti urez Happy Thanksgiving Day !
    Intotdeauna am admirat gradina ta cu flori, nu credeam ca ai si zarzavat pana am vazut patrunjeii:) Ai mei sunt scurti si grosi, nu s-au alungit dupa apa, drept e ca nici nu i-am udat decat spre sfarsitul verii sa nu se usuce frunzele.
    La noi nu se mai intoarce caldura, este frig afara si caldura ne vine doar de la calorifere.
    Mai avem sa facem mustul si sa sapam gradina , dar asta cand va fi plouat destul sa se inmoaie pamantul la adancime, acum este inca uscat la 15 cm (am semanat samburi de piersici). Posibil sa ramana si nesapata pana la primavara...
    Toamna lunga si frumoasa sa ai, Dana !
    Minunata pergola ! Te si vad pe banca inconjurata de flori :)

    ReplyDelete
  6. Multumesc Elisa. Acum arata a toamna adevarata, cu nori si ploaie rece si marunta. Cu toata seceta, gradina ta a fost bogata si plina de flori frumoase. Asta e prima mea incercare cu patrunjelul... ti-am spus ce greu gasesc patrunjel aici? oare la copiii tai in Australia se gaseste patrunjel? Sa ai o tomana bogata si frumoasa! si spor la cules strugurii.

    ReplyDelete
  7. Nu imi vine sa cred cat e de frumos şi liniştit şi soare şi toate plantele de la tine stralucesc ,pur şi simplu.
    Iar bancuţa cu arcada imi place la nebunie.

    ReplyDelete