"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Tuesday 17 May 2011

Fritillaria Imperialis

 
Din cenusiul zilelor ploioase,  Fritilaria a aparut ca un mic soare, atat de deosebita prin forma si culoarea florilor, sigur te face sa doresti sa o studiezi mai atent. Infloreste foarte devreme primavara, si a crescut foarte usor si repede, dintr-un singur rizom plantat toamna trecuta. Tulpina este inalta, pana la 1 m, un lujer cu frunzele ascutite alternate.
A rasarit imediat cum s-a topit zapada, si mi-a fost teama ca va ingheta, asa ca am acoperit-o cu o sticla de plastic de 2 litri, careia i-am taiat fundul si am infipt-o in pamant formand o  minisera. Dupa cateva zile, m-a intrigat ceva verde in interiorul sticlei, erau frunzele inghesuite, crescuse planta aproape cat sticla. 
Florile sub forma de clopot, sunt orientate in jos, iar in varful inflorescentei, o frumoasa coroana de frunze.
 Cu toata frumusetea ei, Fritillaria are un miros puternic, neplacut... dar care tine departe iepurii si alte rozatoare.
 
Impreuna cu narcisele si zambilele, Fritillaria este scanteia desprinsa din soare in timpul zilelor capricioase de primavara.

4 comments:

  1. E superba! O sa caut prin magazinele de la noi, ca tare mi-ar place la mine-n gradina ... i-am si gasit un loc numa' bun :D

    ReplyDelete
  2. Foarte frumoasa!!
    Am vazut-o si eu prin cataloagele de flori, dar am admirat-o doar :(

    ReplyDelete
  3. Imi place,chiar daca nu miroase bine !E impunatoare. Intr-o vreme, am incercat sa plantez un bulb intr-o glastra, cind stateam la bloc. A putrezit..Mai incerc !

    ReplyDelete
  4. In Banat ii spuneam Coroana imparatului, deci, nu intamplator :)

    ReplyDelete