"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Wednesday 12 February 2020

Uimitoarea calatorie a Fluturilor Monarch

Undeva in Mexico, o intreaga padure se imbraca in culoarea portocalie a fluturilor Monarch. Este Sanctuarul fluturilor, un loc magic unde pomii sint acoperiti milioane de fluturi, unde aripi delicate plutesc in aer ca intr-o poveste.
Numele latin este Danaus plexippus  si traiesc in America de Nord si Caraibe. Sunt fluturi de marime medie, cu aripile portocalii brazdate de linii negre si marginite de puncte negre si albe. 
Abia astept sa apara in gradina, si vara trecuta am avut un numar impresionant de mare. Plantele lor preferate in gradina mea sint Butterfly Bush ( Budleia - Liliac de vara) si Zinnia (Carciumaresele), dar nu se sfiesc sa se odihneasca pe orice alta floare. Viata lor insa, depinde de o planta buruiana, Asclepsias -  Ceara Albinei.


Migratia fluturilor Monarch e impresionanta, iarna hiberneaza in padurile din centrul Mexicului iar primavara se intorc in partea de Nord a Americii, in Canada si SUA, urmand ca in Septembrie-Octombrie sa reia drumul inapoi. Unul din locurile unde se odihnesc, adevarate sanctuare pentru Monarch, este Reservatia Mariposa din lantul muntos al Mexicului. Milioane de fluturi isi gasesc o noua casa in padurile verzi, si paduri intregi se imbraca intr-o uimitoare culoare portocalie.





Planta cea mai importanta pentru Monarhi este Asclepias  (Milkweed)  - Ceara Albinei, o planta considerata buruiana. Stropirile cu chimicale au dus la micsorarea ariilor unde creste Asclepsias si de aceea, numarul fluturilor  Monarh este in  continua descrestere. 


Viata unui fluture Monarch este in medie 4-6 saptamani  si de fapt sint patru generatii de fluturi care se nasc in calatoria dintre Nord si Sud. Primele doua sau trei  generatii migreaza din Mexic spre Nord, iar a patra generatie va face calatoria inapoi spre padurile Mexicului.

In Februarie-Martie, fluturii ies din hibernare si incep migrarea spre Nord . In drumul lor, femelele vor cauta locurile unde creste Asclepsias si vor depune sute de oua, urmand ca noi fluturi se se nasca si sa continue aceasta impresionanta calatorie.  Prima generatie de fluturi nascuti va aparea in Martie -Aprilie, si din instinct vor continua drumul spre Nord, oprindu-se la randul lor sa depuna ouale pentru ca o a doua generatie sa se nasca in Mai-Iunie.




Fluturii care ajung in gradina mea, sunt generatia a treia, iar la sfarsitul verii toti fluturii care apar vor fi generatia a patra. Foarte interesant, a patra generatie care se naste aici,  in Nord, este cea care va face drumul inapoi in Mexic. 
Acesti fluturi sunt denumiti “Super-Generatia”, traiesc 6-8 luni spre deosebire de fluturii care se nasc in timpul migrarii si zboara de vreo 10 ori mai mult decat stabunicii lor. Nu vor mai depune oua, pentru ca au nevoie sa acumuleze multa energie si sa reziste unui drum de vreo 4000 de km.
Aceasta generatie de fluturi va face drumul inapoi spre Mexic, acolo unde s-au nascut strabunicii lor. Uimitor, nu-I asa? Ce simturi si ce mecanisme conduc aceste frumoase insecte, pe un drum atat de lung?
Fluturii Monarch depind de planta Asclepsias, si este singura planta pe care o prefera sa depuna ouale. Planta este otravitoare pentru majoritatea altor specii,  dar este planta care gazduieste ouale, larvele si crisalidele Monarhilor. Larvele vor manca aceste frunze otravitoare si mai taziu fluturii se vor hrani din nectarul florilor.
Multe organizatii se lupta pentru crearea si pastrarea habitatelor pentru fluturii Monarch, si incurajeaza cresterea plantelor Asclepsias.


Viata acestor fluturi este uimitoare, si sunt enumerate multe teorii despre modul in care isi gasesc drumul din Nord in Sud si inapoi, cum isi transmit informatiile si cum isi aleg traseele migratoare. De cand am invatat despre acesti minunati fluturi, ii admir si mai mult, si incerc sa le ofer cat mai multe plante benefice lor.

In fiecare toamna, in apropiere de Windsor - Ontario, se aduna mii de fluturi  in rezervatia de la lacul Pelee. Ei sunt super-generatia care pleaca spre Mexico si se opresc acolo pentru cateva zile; sper sa fac si eu o vizita acolo in toamna asta.

Monarch Butterfly Migration Journey





















1 comment:

  1. Foarte interesant ca isi depun ouale pe o singura planta si asta e buruiana. Ce e si mai interesant este faptul ca generatia care se intoarce in Mexic traieste mai mult decat generatia care vine din Mexic. Sunt foarte frumosi si la tine in gradina au de unde alege pe ce plante vor sa stea. Stiu ca liliacul de vara atrage si tot felul de fluturi si carciumaresele la fel!

    ReplyDelete