Am facut amestecul ca si pentru semintele de datura, de fapt le-am sadit in aceiasi zi. Deci vermiculita, peat moss si perlita.
Cand coaja s-a inmuiat in apa, am reusit sa o desprind destul de usor, si am lasat samanta din interior vizibila, nu am inlaturat complet coaja.
Dupa o luna, erau deja 3-4 frunzulite!!!! m-am bucurat tare mult, stiam deja ca sunt brugmansii dupa forma semintelor. Am pus semintele direct in ghivece mai maricele, nu in celule de rasad. Le-am lasat acolo pana au crescut suficient sa le mut in ghivece inalte.
Nu mai stiu exact cate seminte au fost, probabil vreo 12-15, dar am avut rezultate bune.
Dupa ce am mai dat pe la iubitorii de brugmansii cateva plante, am ramas cu cinci plante viguroase, care au crescut foarte bine toata vara. Eh, iarna nu-i ca vara, si mai am cate ceva de zis despre cum ierneaza brugmansia. Invat cate ceva in fiecare sezon.
Nu cred insa ca vor inflori vara asta, pentru ca mai intai trebuie sa se dezvolte tulpina lemnoasa si apoi sa se ramifice. Florile vor aparea doar atunci cand din ramificatia tulpinei se formeaza un Y, deci cam in anul al treilea.
Brugmansia iarna
Brugmansia este perena, si la maturitate se transforma intr-un mic arbust cu tulpini lemnoase. Nu rezista iernilor reci, fiind o planta pentru zona 8, de aceea iarna se aduce la adapost in casa. Exista doua posibilitati: activa peste iarna si daca are suficienta lumina si nutrienti chiar infloreste in perioada de iarna. Cealalta varianta este "iernarea" intr-o incapere rece si fara lumina. Ceea ce am si facut, atat "Milady" cat si puii crescuti din seminte i-am depozitat in garaj, acoperiti si feriti de frig. (rezista si la temperaturi cu minus, cred ca pana pe la minus 7). Va mai amintiti de Milady?
Pentru ca nu prea stiam care varaianta e mai buna, am ales trei pui i-am pus in garaj si doi pui i-am tinut in basement, unde e cald, dar prea putina lumina, si i-am udat cate putin. O mare si imensa boacana< care nici acum nu-mi vine sa cred ca am gandit-o: cand am pus-o pe Milady in garaj, in loc sa o invelesc cu panza de sac cu am facut anul celalalt, i-am pus un sac mare de plastic care a acoperit-o in intregime. Greseala colosala! din cauza umiditatii scoarta tulpinei a inceput sa mucegaiasca, noroc ca am descoperit-o in ultimul minut, as zice. Am curatat-o, si am invelit-o in saci de panza. Desi au fost zile foarte friguroase, Milady a rezistat cu bine, cand am dezvelit-o am vazut ca are la radacina doi pui cu cate patru frunze fiecare.
Asa arata Milady anul trecut cand am scos-o afara in gradina:
Despre puii de brug din seminte, cred ca cel mai bine este sa fie pusi la frig peste iarna. Cei doi care au ramas in casa, au tulpinile foarte inalte si doar putine frunze, din cauza ca nu au avut suficienta lumina. Cresc frunze noi, se ingalbenesc si cad. O cauza ar fi apa de la robinet, care e prea dura. O alta problema a fost musculita alba la care brugmansia este predispusa. Nu am scapat de musculite dar incerc sa le tin sub control, macar sa nu se inmulteasca prea mult.
Din cei trei pui pe care i-am pus in garaj la rece, doar unul singur arata viu si nevatamat: are lastari noi, frunzele sunt verzi si arata sanatos si nici nu au fost atacati de musculita alba. Am adus ghivecele in casa mai devreme, cam prin ianuarie si am inceput sa le dau apa. Acum daca s-au stabilizat, ar trebui sa le dau cate un pic de fertilizant, ca acusi o veni si primvara :)).