"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Monday 21 January 2013

Iarna care triseaza

Bine v-am regasit! Ma intorc la vara mea si dorurile ei dintre zilele morocanoase de iarna mai putin alba si mai mult gri. Inca nu am fost afundati in zapada, si fiecare zi care trece e mai aproape de primavara. Da' ce visez eu ? ca mai e inca mult timp de purtat cojoace calde. Gandurile insa o pot lua razna in gradina si in loc de zapada si crengi goale, eu vad culorile verii cu buchete bogate si parfumate si zambesc in gol pana cand soarele inselator si rece ma face sa ma trezesc... de frig. 

Iarna asta nu s-a prea sinchisit cu lucrul. Abia cativa centimetri de zapada aruncati din cand in cand. Pana acum a fost doar un praf de zapada. Soarele castiga lupta si topeste cu harnicie orice incercare de albire a peisajului. Nu ca m-ar deranja, dar ce se intampla cu iarna ontareza???

Saptamana trecuta arata cam asa: rhododendronii isi pregatesc mugurii pentru viitoarele frunze. Au culori mai degraba tomnatice, si le lipseste cu adevarat haina grea de zapada.


Daca vreau un ceai cald, mai gasesc inca menta proaspata in gradina.
Honeysuckle mai are inca frunze verzi, adevarat cam zgribulite si arse de frig... oare se transforma in "evergreen"?
Macesele trandafirilor au incremenit intr-o lunga asteptare.
Imagini absolut neasteptate si surprinzatoare: o zambila lupta incrancenat si daca mai tine vremea asa voi avea flori de zambile in curand.
Si inca una: ce vedeti acolo sunt flori de garofita, cu doi boboci care au pleznit acum lasand la vedere cateva petale rozalinde.

Si Salvia Victoria Blue, care ar trebui sa fie o anuala absoluta, infrunta toate etichetele si categorisirile zonale, aratandu-si mandra cele cateva  frunze verzi si sanatoase.


Clematisul isi flutura in vant zulufii argintii, pozand frumos pentru un catalog de toamna.



Pana am reusit sa termin postarea asta, doamna Iarna s-a razgandit din nou. Ploaia s-a transformat in fulgi de gheata peste noapte. Cerul e ca de sticla, iar vantul iti smulge lacrimi din ochi. Soarele rade cu dinti de ger si gradele si-au dat intalnire pe la minus 15. 
Iarna e pe aici!


 



9 comments:

  1. Da, da, asa e si pe-aici, iar eu sunt asa de bucuroasa ca intre seriile de ninsori avem pauze cu soare si zile mai calduroase....
    Gradina e frumoasa chiar si cand doarme, daca ai ochi sa vezi. Si tu ai!
    Clematisul tau merita niste poze mai de-aproape, sa i se vada mai bine ghemotoacele alea albe ale fostelor flori!

    ReplyDelete
  2. Mai bine-ar fi sa vina iarna la timp, decit sa pacaleasca bietele plante si-apoi sa le inghete mugurii. Cel mai mult imi place clematita cu podoabele pufoase ale semintelor :) Curaj, fiecare zi ce trece te aduce mai aproape de vara :)

    ReplyDelete
  3. Dana, tu aplici ceva rododendronilor, acum cand isi formeaza mugurii florali?
    Si la noi este o iarna ciudata, cand foarte cald, cand ger...
    Pupici!

    ReplyDelete
  4. Dana, ma uit in fiecare dimineata la clematisi, imaginea aceasta este superba .

    ReplyDelete
  5. Nici la noi nu prea e zapada desi ne tot ameninta meteorologii cu tot felu de coduri :)

    ReplyDelete
  6. Eu ma bucur cand avem ierni mai blande, in special temperaturile sa nu fie foarte scazute, imi doresc.Mai avem insa pana sa ne bucuram de prima-vara (antecamera verii de care si tie iti e mereu dor, dar si altora pe care ii stiu si eu :) ).
    Insa oricat de blande sau reci ar fi fost iernile, eu nu imi amintesc sa ne fi ramas vreodata menta verde peste iarna.Frunzele ei sunt mari, verzi, frumoase la inceputul verii, apoi pe masura ce face flori si ii cresc tulpinile in inaltime, frunzele parca ar intra la apa , se fac mici-mici, uscative.

    ReplyDelete
  7. Toate la vremea lor! Sa lasam iarna sa fie iarna. Ca sa nu-i vina idei sa se razgandeasca in aprilie sau mai.
    Ca s-au mai vazut cazuri...

    ReplyDelete
  8. Dragelor, cred ca ne-am cam saturat de iarna, fie ea cu zapada sau fara. Nu-i asa ca deja ati facut planuri pentru urmatorul sezon de gradinarit?
    Clematisii sunt frumosi si dupa ce trec florile, raman pufuletii aceia superbi, ii fotografiez la fel de mult ca atunci cand sunt infloriti.
    Vasi, de obicei acopar rhododendronii cu panza de sac. Anul asta i-am lasat descoperiti, nu stiu daca am facut bine :(. Dar mi-e teama mai mult de ingheturile din aprilie, cand am pierderi mari la flori. Nu le pun nimic acum, doar la primavara - mranita si ceva minerale.
    Sunt cam in urma cu postarile, nu stiu de ce ca doar nu sap in gradina :))... dar va doresc zile frumoase si linistite si sa fiti pregatite pentru o primavara superba. Weekend placut!

    ReplyDelete
  9. Frumos rezumat bine ilustrat.

    Oricum nu avem ce face, luăm totul așa cum vine.

    Așteptare ușoară până la primăvară!

    ReplyDelete