"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Sunday 2 December 2012

Salvia Black & Blue

Cea mai draga dintre salvii si cea mai indelung cautata. Nu vazusem nici una in realitate dar o vroiam neaparat pentru ca e pe placul colibrilor. Am gasit-o dupa vreun an jumate de cautari, chiar aici in apropiere la Belgian Nursery. Si cu greu m-am oprit la doar patru ghivece, pe care le-am adus acasa ca pe un trofeu rarissim.
 Este cu adevarat o planta superba din toate punctele de vedere: infloreste toata vara fara intretinere speciala, aspect, foliaj si culoarea superba a florilor, atrage insecte si pasari si este si rezistenta la daunatori si seceta. Daca are soare si un pamant cu drenaj bun, creste si infloreste fara pretentii si isi ofera cu darnicie frumusetea.


Florile electric blue, sunt prinse intr-un calix lung de culoare mov atat de inchis incat pare negru. De aici si numele Black&Blue.
 
Face parte din familia Lamiacee si este considerata anuala in zona climatica 5, si perena pentru zonele 8-11. Formeaza o tufa compacta, cu multe ramificatii si are un aspect ordonat si placut. Cred ca a crescut putin peste un metru in inaltime si larga de vreo 80cm, dar poate ajunge si la 1.5 m in zonele calde.
Trei dintre ele, le-am plantat in strat, langa Bee Balm si celelalte salvii rosii si albastre, transformand locul intr-o adevarata oaza de nectar si parfum pentru colibri, albine si bondari.


Nu numai florile sunt frumoase. Frunzele sunt de un verde deschis care contrasteaza placut cu tulpinile inchise la culoare. Au forma oarecum ovala, putin ascutite la varf, striatiile sunt vizibile, marginile foarte usor dintate. Frunzele sfaramate au un parfum placut, un amestec de anason si menta.

Din luna mai pana in octombrie cand a cazut bruma, au inflorit continuu. Si totul a fost pe placul colibrilor, care pur si simplu au acaparat aceste salvii.
 
 Floarea nu este mai mare de 2 cm, si in comparatie se vede cat de micut este un colibri.
 
Si-au incheiat spectacolul cand a cazut prima bruma, bine ca a fost destul de tarziu anul acesta. Le-am mai lasat vreo saptamana afara, pana s-au uscat frunzele si apoi le-am scos din pamant. Am pus tulpinile cu tot cu radacina intr-un ghiveci si il tin la rece. Il mai verific din cand in cand sa nu se usuce complet pamantul si am vazut ca are noi lujeri ce cresc din pamant.
 

Radacinile salviei Black&Blue sunt tuberoase. Cand le-am scos din pamant cativa tuberi s-au desprins. I-am impachetat in hartie si ii pastrez cu ceilalti bulbi si tuberi. Sper ca tuberii vor supravietui peste iarna si vor deveni flori la fel de frumoase.

Daca tot vorbesc despre inmultirea salviei B&B, trebuie sa spun ca se inmultesc foarte usor din butasi, din ramurele sanatoase puse in pamant. Din greseala am rupt o tulpina destul de mare si decat sa o arunc, am incercat sa-i prind radacini. Asta s-a intamplat pe la sfarsitul lui august si micuta planta a prins radacini usor si repede, si a si inflorit. Acum are cateva tulpini infrunzite si o pastrez asa peste iarna, la lumina, ca pe o planta de interior.
Datorita colibrilor am descoperit frumusetea salviilor. Si nu doar culoarea si forma deosebita a florilor, sau  parfumul lor, dar si  cat de multe pasari si insecte sunt atrase de aceste plante. Am adunat cateva soiuri, atat perene cat si anuale, albastre, rosii, roz, mov. Tufe compacte sau mai extinse, cu tulpini lungi sau scurte, cu arome mai puternice sau mai slabe. Daca la inceput le-am cautat doar pe cele bune producatoare de nectar ca sa fac placere colibrilor, acum imi plac toate fie pentru flori, fie doar pentru foliaj.
Salvia Black and Blue este cea mai frumoasa dintre salviile mele. Abia astept sa descopar alte si alte soiuri de salvii la fel de frumoase si unice in felul lor.


9 comments:

  1. O splendoare ! Foarte frumoasa si arata grozav cu fundalul salviilor rosii. Ai o colectie de invidiat, Dana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai un pic si o sa am trei sferturi de gradina doar salvii... oare exagerez? :)

      Delete
  2. Ce frumoasa e! Si se asorteaza de minune cu micutul colibri. Nu stiam ca exista atea feluri de salvie.

    ReplyDelete
  3. superba. recunosc ca n-am mai vazut pana acum

    ReplyDelete
  4. Greenzone& Marian - Nici eu nu stiam prea multe despre salvii. Am inceput sa le adun din cauza colibrilor, dar m-au acaparat cu totul. A venit iarna la voi?

    ReplyDelete
  5. Azi au inceput sa cada ceva fulgi rataciti dar s-au razgandit brusc :) In restul tarii, pe la munte cica a venit :)

    ReplyDelete
  6. Frumoasa salvia asta.
    Am si eu un tip de salvie, cea ale carei frunze pot fi folosite si la ceai, care insa nu infloreste decat o data pe an, cam la inceputul verii. Are avantaj ca rezista afara peste iarna si are si frunzele verzi tot timpul anului. Eu insa nu o am cultivata printre flori, ci alaturi de menta , vie, in partea de gradina rezervata cresterii legumelor.

    ReplyDelete
  7. Nemaipomenite imaginile tale cu colibri!
    As fi curioasa la ce specie apartine Salvia respectiva - grozava culoare.Am adunat din Busteni anul trecut seminte de la o Salvia verticillata (mov inchis) care era incarcata de flori si albine la maxim, o sa pun niste seminte la germinat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am cam facut o pasiune pentru salvii... sunt atat de frumoase! B&B este din specia Guaranitica,si din pacate perena doar pt zonele 7-10. Succes cu semintele de salvia verticillata, poate pui pozele cand au frunzulite deja. Multumesc de vizita, ne mai intalnim pe aici! Toate cele bune!

      Delete