Ziua a cincea si a sasea din numaratoarea inversa, a plouat. Cu stropi mari si rapait de ploaie de vara. Apoi si cu stropi marunti ce nu reusesc sa stinga arsita saptamanilor trecute, dar amintesc de zilele de toamna ploioase. Inaintea ploii, un hummingbird cocotat pe un stalp isi pazeste teritoriul cu indarjire. O pasare atat de mica a gonit si haituit vrabiile, vreo 2 finch si chiar chicadee -le. Toate pasarile par giganti pe langa el, un mic colibri usor de confundat cu un fluture.
Mai multe vrabii sau neamuri de vrabii se aduna ciorchine la hranitorul prea mic din gradina vecinilor. Stau la rand, mai mult sau mai putin rabdatoare. Altele muncesc sa-si construiasca un nou cuib.
Despre Blue Jay, am aflat ca sunt foarte galagiosi, si odata ce s-au invatat la mancare vor tipa de zor pana isi primesc semintele sau alunele preferate.
Robinul autodeclarat stapan al gradinii isi invata puiul regulile vietii si apararea teritoriului. L-a lasat singurel, stand intr-un picior si cocotat pe gard, invata regulile casei.
Cardinalul matinal, s-a mai oprit din fluieratul cu noaptea in cap, si nu mai este asa temator. Acum sta mai mult timp pe aproape si chiar pozeaza gratios. Un melc pasnic isi cauta drumul alunecand incetisor pe pietrele unei fantani artificiale.
Cu gandul la mancare si cu ochii la noi, veverita hoata se preface ca doarme. S-a invatat hotomana la furat!
Oriola incearca nectarul din feeder-ul de colibri. Dupa culoare si marime, pare sa fie un tanar mascul. Sunt la fel de rare ca si colibrii, si multi le-ar vrea in gradina.
Cine ma face sa rad si sa ma simt ca un copil sunt pasarile galbene Golden Fich. Sunt frumoase, viu colorate, ciripesc foarte frumos si zborul lor e amuzant. Semintele de salvie si agastache sunt foarte apreciate si e ciudat sa-i vad cum ciugulesc atarnati cu capul in jos.
Cred ca astia sunt ceva rude de grauri, cand apar, vin in numar mare, o multime pe iarba uscata, ciugulind ceva si ciripitul lor parca e un tarait de greiere.
Mai rar, apare cate un stol de Waxwings, care cauta fructe uscate. Uneori mananca fructele intrate in fermentatie si se cam "imbata". Raman pe jos bezmetici si le trebuie ceva timp sa-si revina din betie si sa zboare din nou.
O pasare mai grasuta s-a asezat pe canna si i-a rupt frumusete de boboci.
Ratonul mi-a incercat borcanele cu castraveti de murat la soare. A cotrobait prin fiecare borcan, dar ii lipsea friptura si s-a dus dupa ea. Pe iarba am gasit o ditamai felia de carne, lasata acolo in graba.
Vara asta nu a fost o vara foarte buna pentru admirat colibrii. Nu i-am avut aici ca in celelalte veri. Au fost voiajori, veneau in vizita fara sa-si revendice gradina, se jucau intre flori, sorbeau siropul de zahar si se duceau... undeva peste pomi. Abia am reusit cateva poze. Dar mai este cel putin o luna... se pot schimba multe. Acum trebuie sa se hraneasca bine si sa se ingrase inainte de zborul cel mare.
Bondarii zboara de la o floare la alta, de la o petala la alta. Sunt atat de grasi ca uneori ii confund cu colibrii. Sau poate colibrii sunt atat de mici ca ii confund cu bondarii?
Albine si fluturi, zumzet si ciripit, fluieraturi si tipete, croncaneli, cantecul de caldura al cicadei si frenezia greierilor. Atat de puternice de pot acoperi zgomotul strazii.
E o lume intreaga, bine organizata, in armonie si in lupta cu natura. Sunt langa noi si printre noi, cu viata lor si grijile lor. Ma intreb daca suntem invadatori sau invadati. Orice forma ar fi... e superb sa asculti zgomotul si pulsul lumii de langa noi.
Ce frumos e la tine. La noi cred ca nici la zoo nu vezi asa varietate de pasari, iar tu le ai in gradina :). Multumesc ca le imparti cu noi.
ReplyDeleteTare frumos scrii despre natura imi place sa intru la tine sa citesc aflu lucruri noi, superbe florile tale !
ReplyDeleteUn adevarat rai!
ReplyDeleteBanuiesc insa multa daruire si multa vigilenta pentru a depista la timp orice daunator si semn de boala.
Multe clipe de bucurie iti urez in gradina ta asa frumoasa si primitoare!