"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Monday 2 July 2012

Boom Bloom

Au rabufnit peste noapte. M-am tot plimbat printre muguri si boboci de flori, ingrijind si veghind la bunastarea lor de parca timpul ar fi stat in loc. Si cand rosul monardei a scanteiat in roua diminetii, au inceput cu toate sa se bage in seama. Le auzi cum te cheama, in culori minunate si forme gingase si aici, si acolo si dincolo...
 
Coltul cu maci nu a fost gandit, proiectat sau creat cu buna intentie. A iesit pur si simplu. Nici nu banuiam ca macii s-au ascuns acolo. Maci de diferite culori se amesteca cu albastrul-movul si rozul nemtisorului - larkspur si combinatia este absolut rapitoare de priviri. Da, iti fura privirea orice-ai face.
 
Daca ma asez pe bancuta privesc spre Weigela Joshua si Oblika, stratul "central". Penstemonii si Joshua au luat o pauza, dar Torch Lily si salviile sunt in focurile creatiei. In spate pe gard se vede Clematis Radar Love plin de flori in forma de clopotei galbeni. In fata clematisului este Milady Brugmansia, misterioasa si tacuta. O tufa de Larkspur isi imprastie lumina albastra peste rosul unei salvii ratacite.

 De la inaltimea terasei, Cuphea Firecracker arunca scantei de foc din puzderia de flori micute de rosu aprins.
 
 Si vechile mele prietene, Godetiile pe care le-am facut uitate sezonul asta, mi-au amintit tradarea rasarind din semintele lasate anul trecut. Sunt doar cateva, de aceea sunt pretioase si parca mai frumoase in culorile lor sidefate.

 
In partea din spate a gradinii, craitele stau de paza rosiilor si celor cateva tufe de ardei.
Begonia Bonfire, cu toate florile ei rosii sta ascunsa intr-un loc umbrit.

El este "Outta the blue"- un trandafir "cameleon" care isi schimba florile de la o inflorire la alta. Acum sunt petale mari aproape roz. Ca din senin ( probabil de aici i se trage numele) urmatoarea inflorire va fi cu petale roz pal amestecate cu umbre de galben.


Pentru Datura Ballerina Purple, un singur cuvant: magnifica.

Si inchei parada cu o alta Monarda - Bee Balm, arome de bergamota in alta forma si culoare, delicios de frumoase si atragatoare.

11 comments:

  1. Jos palaria!
    Cum se cheama prima floare?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marian, floarea este Monarda Dydima , sau bee Balm sau Bergamota. O tufa perena, se inmulteste usor, infloreste din iunie pana toamna in mai multe reprize. Din frunze se poate face ceai, este aromatica. Toate cele bune!

      Delete
  2. este o fericire sa ai o gradina prin preajma !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc Coco. Tu ai marea, nisipul si briza marii... e atat de frumos!

      Delete
  3. Eu am cam lasat balta gradina de flori, asa imi dau seama care plante sunt rezistente si cresc mai mult singure. Unele dintre acestea sunt nemtisorii, ei nu vor decat sa fie pamant sapat in primavara sa poata sa patrunda semintele inautru, restul este admiratie.
    Ardeii tai sunt firavi ca ardeii mei bulgaresti. I-am pus langa dovlecei si sunt cam la umbra si se dezvolta greu de tot.
    Restul florilor tale sunt frumoase foc si cand vad ca le cunosti denumirile acelea complicate,ma ia cu frig :))
    Pupici!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vasi, gradina ta e deosebita si te admir pentru munca si pasiunea ta de gradinar. Anul asta am ratat ardeii romanesti, am inceput prea tarziu si au ramas la doua frunze. Am cumparat cateva rasaduri de aici, iar unii au deja ardeiasi micuti. Nu am decat un petec mic cu rosii cherry, cativa ardei, castraveti si 6 fire de fasole. Am invatat denumirile in engleza, in romana si in latina. Daca le combin suna tare hazliu :).

      Delete
  4. Coltul cu maci si nemtisori este demential!
    Imi place gradina si imi place blogul tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bine ai venit Myky, ti-am vizitat si eu blogul, ma bucur de cunostinta! Toate cele bune!

      Delete
  5. Poza aia cu macii si nemtisorii m-a dat gata ... si monarda cu miros de bergamota imi incita imaginatia. Splendida-i gradina ! Bravo !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dani, nu cred ca mai reusesc combinatia asta... a iesit din intamplare. Asa-i cu gradinaritul, uneori iese cu totul altfel decat ne asteptam. Pupici! :)

      Delete
  6. Dana ,arata super gradina ta ! Coltul cu maci mi-a placut si mie cel mai mult.
    La monarda ii spune popular menta indiana. Rosie am si eu ,dar roz abia acum am vazut la tine.
    Mult succes in ceia ce faci !

    ReplyDelete