"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Sunday 23 October 2011

Locatie, locatie, locatie?

E cam tarziu in octombrie, si totusi gradina se opune din rasputeri. Dimineata astept sa se lumineze ca sa pot vedea gradina, nu mai pot spune ca sar la geam de cum deschid ochii...e inca intuneric afara.  Si uite-o plina de culoare, inflorita si inverzita, iar semnele de galben vestejit abia daca se vad. 
Astept gata-pregatita pentru curatenia de toamna, stiu ca e ultima reprezentatie a sezonului... dar inca se mai iese la scena deschisa. Ziua e prea scurta, se intuneca asa devreme, munca trebuie facuta in weekend fie ploaie-fie soare.
Pregatesc deja sezonul urmator, desenez si re-desenez pozitia plantelor, e doar scenariul pe care il refac la nesfarist in zilele de iarna. Unele plante trebuie mutate, altele divizate, iar la unele va trebui sa renunt ( partea cu renuntatul e mai grea).
Vroiam sa pregatesc locul bancutei si sa aleg cele doua plante care vor fi de o parte si de alta a arcadei. Aproape ca ajunsesem la o decizie si deja plantasem trandafirul in partea stanga. Pe neasteptate decizia finala a fost : Lonicera, Honeysuckle -  Caprifoiul, Mana Maicii Domnului. Vara asta a mers foarte bine, a avut flori aproape tot sezonul si si-a triplat marimea. Era pe partea stanga a gradinii, unde este gardul inalt spre vecini. Din cauza clematisilor si a florilor din fata lui, parea atat de inghesuit.
 
Din cauza ca se agatase de gard, se prinsese de Clematis si de orice alt suport disponibil, a fost destul de greu sa il scot si sa il replantez... a suferit un pic, a pierdut ceva ramuri, dar ploaia urmatoarelor zile l-a ajutat sa prinda puteri. In plus, a trebuit sa mut trandafirul pe care abia ce-l plantasem acum o luna, convinsa ca acela era locul perfect pentru el.
Acum Honeysuckle e in partea stanga a bancutei, ca sa il pot vedea din casa...eh, ca sa spun drept, de fapt vreau sa vad colibrii care vin mereu la florile lui parfumate.
Am mutat trandafirul intr-un loc mai central, si voi vedea mai tarziu ce companioni va avea. Revenind la bancuta  cu intrebarea, ce va fi in partea dreapta? acum este o tufa matura de Phlox si parca as vrea sa schimb cu altceva, care insa sa nu fie planta agatatoare.
Pe partea cealalta intre Clematis Radar Love si Sweet Autumn a ramas un loc gol  care trebuie umplut. Din nou, ma impiedic de un Phlox - roz de data asta, care parca nu se armonizeaza prea bine cu Cannele alaturate, si parca este prea la marginea stratului.
Mai sunt cateva flori pe care as vrea sa le evidentiez mai bine, vara asta Godetia nu s-a vazut prea bine, fiind ascunsa intre Zinnia si Salvia.
O alta problema de locatie, a fost cu plantele agatatoare. Am asezat zorelele intr-un loc total nepotrivit, ori in plin soare ori prea la umbra si inghesuite. Apoi Ipomoea, atat Cypress Vine cat si Cardinal Climber ziceam ca nu fac flori... si cand colo, erau flori o multime... dar orientate spre curtea vecinului din dreapta, in directia soarelui.
Cardinal Climber
 
Cypress Vine
Monarda  si Zinnia sunt in acelasi strat, una in stanga, cealalta in dreapta. Le-a mers foarte bine, au fost o splendoare inflorite toata vara. Dar amandoua sunt sensibile la fainare, iar Monarda s-a imbolnavit prima. Cumva cu noroc, Zinnia a rezistat cam pana la sfarsitul verii. Nu le-as mai pune asa aproape anul viitor, Monarda este perena si ramane pe loc, dar unde gasesc un loc la fel de bun pentru Zinnia?
 

Si e o adevarata strategia in a alege pozitia florilor inalte in spatele celor mai mici, apoi cele care infloresc devreme primavara mai in spatele stratului si cele care infloresc vara mai in fata...cele cu inflorire indelungata si cele cu inflorire scurta... perene si anuale... combinatii de culori, forma si aspect, soare si umbra... si cate si mai cate...si asta face gradinaritul atat de interesant, atragator, provocator. Sunt atatea lucruri de luat in considerare, e ca un puzzle care trebuie facut perfect, iar imaginea finala sa fie plina de frumusete si armonie.

4 comments:

  1. Cam in faza asta sint si eu . Plantez, transplantez si desfiintez ! Dar, e o placere, cind gasesti locul potrivit pentru o planta si o vezi cum se desfasoara in toata splendoarea . Gresim si invatam ...
    In partea opusa lonicerei, ar merge o tufa de crini de-o zi, din cei portocalii. Sint citiva, ce cresc foarte inalti, si infloresc mult timp. Dar nu miros ... Sau niste nemtisori si degetei ... Sint curioasa, ce o sa plantezi .
    Te sarut si iti urez spor la treburi !

    ReplyDelete
  2. Dani, mi-ai dat cea mai buna idee! Va fi Larkspur si Crocosmia in partea dreapta a bancutei. Deja pregatit locul, pentru ca azi am mutat Phlox-ul. Nu stiu daca "Nemtisorul" de care zici este Larkspur sau te referi la Delphinium, sunt atat de usor de confundat, si amandoi superbi. Imi place Larkspur la nebunie, si mai ales il prefer pentru ca atrage colibrii.Am avut cativa in gradina si am cules o multime de seminte, doar sa fiu sigura ca il voi avea si la anul. Crinii de o zi, nu mi-au inflorit anul asta, si i-am mutat in fata casei, sper sa le placa. Delphinium creste foarte bine in zona mea si sunt tentata sa incerc vara viitoare. Nu stiu insa cine sunt "degeteii" ... si mersi de sfat, toate cele bune!

    ReplyDelete
  3. Frumos, arata inca superb gradina ta, felicitari.
    PS Demutari nu scapi niciodata definitiv.

    ReplyDelete
  4. Larkspur = Delphinium = nemtisori, cu diversele soiuri existente, asa cam la vreo 300 ( pitici, inalti, cu inmultire prin seminte si cei bulbosi din Noua Zeelanda, etc ).
    Degetei = foxgloves.
    Crocosmia, da, e splendida, mai ales printre nemtisori albastri ...

    ReplyDelete