Daca ar fi sa aleg care din culorile acestei veri este "cea mai cea" mi-ar fi tare greu sa decid. Gradina e ca un cameleon, isi schimba culoarea cu fiecare saptamana...
Iata una din culorile acestei veri, frunze aurii care se schimba lent intr-un verde crud, frunze catifelate si parfumate de Anise Hyssop (Agastache foeniculum Golden Jubilee).
Florile se inalta sub forma de spice de culoare albastru-lavanda, un contrast deosebit cu verdele auriu al frunzelor. In razele de soare se transforma intr-un superb buchet auriu.Creste simplu, fara mofturi si pretentii, dar ii place cat mai mult soare si apa cu moderatie. Sunt doua tufe, asezate pe colturile stratului de salvii, un loc special creat pentru colibrii care stiu ca aici pot gasi nectar din belsug.
Frunzele au un miros deosebit, un fel de menta cu anason, imi place sa tin frunzele in palma, aroma se mentine cateva minute bune. Infloreste din vara pana toamna devreme, florile sunt modeste ca aspect, dar ca un tot, Anise Hyssop este pur si simplu frumos.
Splendid ! Si, daca mirose asa de bine, e grozav! Oare, se poate folosi la ceai sau la altceva,in bucatarie ?
ReplyDeleteDani, nu am folosit frunzele, dar se pare ca este bun pentru ceaiuri, se pune in salate si chiar in lapte sa dea aroma. Mai am si un Hyssop - Isop care seamana mai mult cu o planta aromatica, dar nici pe asta nu l-am incercat. Se spune ca seamana la gust cu planta lemnul dulce.
ReplyDeleteDana, buna si bine ca postezi din nou :)
ReplyDeleteTu nu ai limaxi? ca vad salvia fumoasa. La mine e mancata toata de limaxi desi am pus cenusa si zat, a plouat si a fost degeaba.
Vreau sa te mai intreb ceva, uite, vad ca ai o tufa de levantica , cum se protejeaza iarna de inghet caci stiu ca-i perena, nu? Multumesc.
Duminica placuta in gradina ta minunata si-n ciripit de pasarele!
Elisa, am avut levantica care a murit peste iarna desi era perena "hardy" adica ar fi trebuit sa reziste. Din patru tufe doar una a rezistat, desi le-am acoperit cu un strat gros de mulch,( poti sa pui si paie, dar eu nu am avut). Cu limacsii nu am mai avut prea mult de furca, dar se aduna acolo unde este umiditate si umbra. Am folosit un praf cumparat de la magazin, ce contine dolomita. Mai poti pune capcane din cutii umplute cu bere, pune-le seara si dimineata aduni o gramada de ei. Multumesc de vizita, sa ai o saptamana perfecta.
ReplyDelete