"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Friday 29 April 2011

Litera O si litera P


Oxalis, Lucky Clover, Shamrock, sau pe numele lui obisnuit Trifoi, se vinde de St. Patrick's Day si se zice ca e menit sa aduca noroc purtatorului. De cate ori ai incercat sa gasesti frunzulita norocoasa? Sunt peste 900 de specii in familia Oxalidacee, cu flori de culoare alba, galbena, mov, rosie si alte combinatii. Dar nu florile sunt atat de interesante cat frunzele care sunt sensibile la lumina si se inchid cand se lasa intunericul. Sunt dragute ca flori in ghiveci ( nu in mijlocul gazonului) le gasiti in variante cu frunza verde, verde cu un inel de culoare mai inchisa in mijloc si chiar frunzele rosii. Prefera soarele dar din lumina indirecta, nu prea multa apa, se inmultesc usor prin rizomi, si uneori in vegetatie in timpul iernii, dar isi revine cu usurinta primavara.


O trecere usoara la litera P, cu Orchidea Phalaenopsis. Florile din iarna asta au fost superbe, dar nu au rezistat asa mult ca cele din anul trecut. Stiam ca dupa ce trece inflorirea, tulpina florala se taie undeva la o treime, ca apoi se se dezvolte o noua tulpina. Eh, am taiat tulpina doar la una din orchidee, pe cealalta am uitat sa o tai. Surpriza, cea cu tulpina taiata nu a mai inflorit, in schimb cealalta a avut flori si din tulpina veche dar si din cea nou crescuta. Nu cred ca mai tai tulpinile dupa inflorire.
Phlox, in doua culori: mov si roz. Au trecut cu bine peste iarna asta, am vazut mici lastari, abia astept sa infloreasca.
 
Evening Primrose, frumoase si un pic invazive. Nu le stiu numele in romana. Dar sunt perene, infloresc la sfarsitul lunii iunie, foarte rezistente la frig.
Si bineinteles Petunia

2 comments:

  1. Evening primrose am vazut ca pe la noi ii spune Luminita de seara. Uite chiar nu stiam cum arata. Frumoasa, intr-adevar!
    Iar phloxul ala roz, primul e delicios!

    ReplyDelete
  2. Multumesc,Alexandra. Frumos numele, o sa-i zic Luminita, chiar mi se pare potrivit. Am uitat sa spun, dar au si un parfum placut. Au fost superbe vara trecuta!

    ReplyDelete