"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Sunday 13 March 2011

In asteptare

Sfarsitul iernii e cel mai greu, parca nu mai trece odata. Si ce faci ca timpul sa treaca mai repede? Seminte, rasaduri, planificari, planuri si proiecte.
Am inceput pregatirea rasadurilor deja de la inceputul lui februarie, si cred ca e cam devreme pentru ca pot muta plantele afara abia prin 20 mai, cand nu mai este posibil sa inghete. Dar plantele cresc bine si vor fi  suficient de mari sa reziste unui mic atac de gheata, daca le scot afara in prima saptamana din luna mai. Sunt un pic grabita si imprudenta, dar vara e prea scurta aici. 
Am pus seminte de rosii romanesti. Semintele sunt din recolta 2009, nu credeam ca mai iese ceva, dar cum altele nu aveam, am zis ca merita sa incerc. Si dragele de ele, uite-le cum cresc, am emotii si tin pumnii stransi sa reziste.
Din recolta de ardei de anul trecut (tot ardei romanesti) am pastrat cateva seminte, si bine am facut, pentru ca pliculetele trimise de acasa nu au mai ajuns la destinatie. As fi tare necajita sa nu am ardeii mei preferati in gradina.
 
Am pus seminte de ierburi aromatice, cimbru, rozmarin, busuioc, salvie  si  niste ardei mici iuti. Pana acum doar busuiocul da semne de viata, iar salvia se chinuie cu doua firicele anemice. 
Nu pare sa le mearga prea bine semintelor de Monarda ( Bee Balm) - au rasarit trei, si dupa o luna doar un fir mai supravietuieste. Semintele de Penstemon au iesit mai multe, dar mai am doar doua fire indraznete. Agastache, pare mai rezistent si sunt vreo 6 fire rasarite si stabile.  Am cumparat seminte McKenzie, si asta e ultima data cand voi mai lua firma asta. Anul trecut am zis ca e doar o intamplare, dar m-am convins acum, ca firma e slaba rau. Foarte scumpe, si in plic doar cateva seminte. 
Si sa trec acum la experimente mai pozitive, iata bulbii de Paperwhite, narcisele de hartie:
 
Ar fi trebuit sa le pun in decembrie, un buchet frumos de narcise sa inveseleasca zilele de iarna. Nici acum nu e prea tarziu, si e simplu si usor. Cel mai bine se folosesc vazele inalte de sticla transparenta, cateva pietricele sau scoarta de copac maruntita ( eu am folosit pamantul special pentru orhidee), care sa cuprinda jumatatea inferioara a bulbului. Se pune apa, nu prea multa - doar cat sa tina umed si sa se porneasca radacinile. In cateva zile se formeaza radacinile,  si au nevoie de multa lumina sa infloreasca. Vazele mele sunt cam scunde, cele mai potrivite sunt vazele inalte, pentru ca frunzele au tendinta sa se aplece. 

Ce altceva mai trebuie sa fac? (urmeaza happy-dance) am gasit in sfarsit bulbii de canna lily!!!!! Am cumparat bulbi de Canna Lucifer, rosu cu o dunga de galben, apoi Louis Cotton, galben ca soarele, si mai jos se vede rosul de foc al lui Red King Humberg:
 
Langa Canna Red King, sunt bulbii de Crocosmia, ambele in premiera in gradina mea.
Daca va amintiti de lista mea cu florile pentru vara aceasta ( vezi My wish list ) Polianthes - Tuberoza era un nume important pe lista... acum un pic mai aproape de realitate si gata de pus in ghiveci:
Inca e mult de lucru cu ingrijirea rasadurilor, sa pornesc bulbii si rizomii in ghivece, sa pregatesc uneltele de gradinarit  si uite asa, asteptarea devine mai putin apasatoare, si timpul trece incetisor. Pentru voi, cei care aveti deja primavara in gradina... Happy gardening!

7 comments:

  1. Rosiile tale plang dupa lumina, si mai e inca tare mult pana in mai!In momentul de fata au caldura, au papa pe indestulatelea,dar n-au cum s-o prelucreze,asa ca se lungesc in cautare de lumina.
    Daca nu le poti apropia cat mai mult de o sursa naturala, atunci incearca sa aduci lumina la ele prin orice alta metoda: oglinzi, folie de aluminiu (din aceea de bucatarit).
    Incearca sa mai tai si din caldura,si, neaparat, mai redu din udari (nu sa le lasi sa se uste!).
    Important este sa le incetinesti ritmul de crestere in lungime, sa se mai invartoseasca si pe latime :D

    ReplyDelete
  2. Draga Laura, ai dreptate si multumesc de sfaturi. Asa este, rasadurile mele nu au suficienta lumina si se chinuie rau. Voi cumpara o lampa speciala pentru rasaduri, inca nu am gasit ceva care sa se potriveasca (ori prea mari ori prea mici). Din pacate este singurul loc din casa unde pot tine rasadurile, si am soarele doar dimineata, cateva ore. Sper sa reziste pana gasesc o cale sa le dau lumina mai buna.

    ReplyDelete
  3. Salut Dana,acelasi sfat ca si Laura iti dau si eu,lumina multa ca altfel le pirzi,dar sunt curioasa de rasadurile de cimbru,cand o sa-ti iasa, sa ne spui cum evolueaza,ca eu am pus si,fiind plante care cer mai multe ore de lumina pe zi, au iesit niste fire luuuungi, subtiri care au decedat pana la urma. Rozmarin caut si eu, dar parca ar fi drog ca nu gasesc seminte deloc.Am innebunit vanzatoarele si ele la randul lor patronii.Sper sa gasesc in final.
    Cu drag Vasi!

    ReplyDelete
  4. Dana, sa stii, ca semintele de rosii rezista destul de multi ani, din cite stiu eu, de la 6 la 9 ani, atit ca, se micsoreaza procentul de reusita cu cit se invechesc. Anul trecut am semanat seminte de 6 ani ( Cherokee Purple )si au rasarit aproape toate.

    ReplyDelete
  5. Vasi, nu stiu ce sa zic despre cimbru. A trecut deja o luna si nimic-nimic. Dar nu e prima data cand marca asta Mckenzie, nu incolteste.(dau vina pe producator). Rozmarinul a dat cateva fire, dar soarta lor e indecisa inca. Am asa o banuiala ca pana la urma le cumpar gata crescute din sere. Am citit ca rozamrinul se prinde mai greu din seminte. Am avut un rozmarin in ghiveci care a supravietuit foarte bine, si a crescut o tufa zdravana. Sper sa gasesti semintele, sau poate gasesti chiar planta crescuta in ghiveci. Toate cele bune si ma bucur de vizita.

    ReplyDelete
  6. Dani, mi-au mai ramas o multime de seminte de castraveti si de rosii,tot din 2009 trimise de acasa din Ro. Crezi ca e nevoie de ceva conditii speciale de pastrare? in felul asta nu mai imi fac griji pentru rasadurile de la anu' ... gasesc si aici tot felul de soiuri bune, plus ca sunt aclimatizate pentru conditiile de aici,dar parca tot mai bune sunt rosiile banatene, nu?

    ReplyDelete
  7. Semintele de rosii le tin in plicuri de hirtie ,intr-o cutie de tabla.Si castravetii la fel !Eu zic, sa le folosesti cu curaj in primavara viitoare, dar sa tii seminte si de la plantutele de anul asta.Ai grija, daca pui soiuri diferite, sa nu fie una linga alta, sa nu se polenizeze incrucisat.

    ReplyDelete