"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Sunday 5 December 2010

Phlox Paniculata, Brumarele

Despre Phlox as spune oricui ca merita tot efortul sa o ai in gradina. Originara din America de Nord, Phlox Paniculata (Summer Phlox) este o planta perena, creste pana la 1m inaltime si infloreste toata vara.
Florile mici si usor parfumate, formeaza un manunchi de forma rotunda sau ciorchine, si pot fi de culoare alba, roz, rosu, lavanda, mov. Unele soiuri au petalele mai deschise la culoare intr-un contrast interesant cu centrul florii de culoare mai inchisa. Formeaza o tufa compacta, cu tulpinile inalte si frunze ovale, usor lanceolate.

Phlox Paniculata " Bright Eyes", gata sa infloreasca la sfarsitul lunii iunie.
Florile sunt de culoare roz deschis, cu un cerc mai inchis la culoare in centru. Formeaza manunchiuri sub forma de glob, care raman inflorite cateva saptamani.
Globurile cu flori roz pal, sunt spectaculoase, atat de bogate ca tulpina se inclina sub greutatea florilor.
Phlox Paniculata David's Lavender, creste mult mai inalta, si are florile mov dispuse sub forma de ciorchine. Florile sunt parfumate, mirosul usor dulce se simte de la distanta.
Le-am plantat in partea din spate a gradinii, care primeste din plin soarele de dupa amiaza. Florile galbene ale daliilor contrastau placut cu movul florilor de Phlox.
Cea mai tanara, este Phlox Pink Flame. Am cumparat-o fara sa gandesc prea mult, uitasem ca nu mai vreau roz in gradina, asa ca am ascuns-o printre Impatiens Balsamine. Aproape ca uitasem de ea, si uite-o frumos inflorita.
Planta se divide cam la 2-3 ani, trebuie rarita pentru a favoriza circulatia aerului si a evita imbolnavirea. Se inmulteste prin lastari, care se pot pune direct in pamant, sau prin seminte. Se planteaza in soare sau partial-umbra, si va inflori toata vara. Planta este sensibila la fainare, de aceea e de preferat soarele de dimineata, care va usca mai rapid roua, protejand astfel planta impotriva umiditatii ce favorizeaza fainarea. Daca solul este nisipos, trebuie udata mai mult, pentru a incuraja inflorirea si mentinerea indelungata a florilor. Usor de crescut si intretinut, culorile si forma frumoasa a florilor, inflorire indelungata... phlox, o bogatie in orice gradina.

4 comments:

  1. Frumoase flori. Am si eu seminte de Phlox drummondi de la Elisa, florile sunt ca niste stelute delicate. Abia astept sa treaca iarna sa le seman.

    ReplyDelete
  2. Constantine, Phlox drummondi sunt anuale, nu-i asa? Imi plac florile anuale pentru ca infloresc mult mai mult ca timp si abundenta decat florile perene. Sa te bucuri de ele, sunt atat de frumoase.

    ReplyDelete
  3. Fumoase flori si ganduri ne trimiteti din departare....

    ReplyDelete
  4. Bine ai venit, Anonim. Putem spune ca nu exista granite pentru florile frumoase si placerea gradinaritului, nu-i asa?

    ReplyDelete