"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Thursday 13 November 2014

Prognoza Iernii cu Woolly Worm

Inainte ca gradina sa intre in sezonul de hibernare, am tot vazut omizile astea pufoase, cu corpul maro-ruginiu si capetele negre, intrebandu-ma daca Pufusenia o fi de bine sau de rau. M-am convins sa le ignor si sa imi reamintesc de ele la anul daca alte bazaconii daunatoare vor fi dat iama in gradinutza mea.
Dupa zeci de cautari pe google am renuntat sa le identific, si azi, din intamplare am aflat numele pufuseniilor: Woolly Worm sau Pyrrharctia isabella  - Isabella Tiger Moth. 
Cautarea mea nu avea nimic in comun cu omizile, dar iata ce am descoperit: in folclor, Viermele de Lana (raman totusi la "omida pufoasa") prezice iarna. Unii spun ca daca negrul predomina, iarna va fi foarte geroasa, daca maroniul predomina, iarna va fi mai blanda. 
Acum ma uit cu alti ochi la viermele de lana, si parca nu are destul maro pentru mine. Adica mijlocul acela e cam subtirel pentru dorintele mele de iarna blanda si scurta. Ambele capete negre prezic inceputul si sfarsitul iernii foarte reci, cu o perioada de calm -caldut la mijloc.



I se mai spune Woolly Bear, si o alta istorie spune ca daca omida e foarte pufoasa, inseamna iarna grea.  Corpul acestor omizi este compus din 13 sectiuni, si se pot interpreta 13 saptamani de iarna in functie de culoarea neagra sau ruginie. Lasand deoparte prognoza iernii, aceste omizi supravietuiesc peste iarna si hiberneaza linistit pana primavara. Haina de blana le ajuta sa "inghete" treptat, si sa se protejeze de frig, si practic ingheata la exterior. Dupa lunile de iarna se trezesc si pana in vara se transforma in fluturi de noapte.
Nu stiu daca ei sunt cei care devoreaza flori si frunze, dar incep sa cred ca nu urechelnitele sunt vinovate de frunzele gaurite.





Dar asta explica si misterul fluturilor galben-portocaliu ce zboara noaptea in jurul florilor. Astea sunt poze mai vechi, iar fluturii astia tare seamana cu Isabella Tiger Moth.





Si ca incheiere, prognoza vremii: temperaturi intre  minus 4 si plus 2, vant puternic si ninsoare! Iarna e la usa!



7 comments:

  1. Oh, deja atat de frig !!! Eu n-am vazut omizi din astea pe-aici deloc, daca or fi se ascund foarte bine. Chiar o sa fiu mai atenta sa vad daca reperez vreuna :) Weekend frumos, Dana !

    ReplyDelete
  2. Dani, de azi s-a instalat iarna cu adevarat. Adica ninsoare, gheata si stres pe drum. Pe Woolly Worm nu il gasesti in Europa, dar poate alte rubedenii de-ale lor. Cei de aici au nevoie de haina de blana sa reziste la frig. :))

    ReplyDelete
  3. Dana, iti doresc o iarna usoara si sa te poti bucura, sanatosii fiind, de frumusetile iernii! Te imbratisez. La noi ploua, prognoza e racire treptata si transformarea ploilor in precipitatii mixte.Mi-e frig, mi-e frig la picioare, fiind frig si urat si afara nu prea ies, mi-e lene si sangele nu circula calumea si nici limfa :( E prima ...inceput de iarna ca ma simt asa, trebuie sa rup ceva, firea lucrurilor, poate. Te pup.

    ReplyDelete
  4. a venit si la noi! sarbatori frumoase!!

    ReplyDelete