"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Monday 20 February 2012

Oblika

Undeva pe la mijlocul gradinii, si doar ca sa stric monotonia liniilor drepte si a straturilor perfecte, am creat Oblika, un strat orientat cumva pe diagonala si desemnat doar colibrilor.
 
Acum imi amintesc ca primavara trecuta am avut cateva zambile si chiar vreo doua narcise, bulbii au ramas in pamant, m-as bucura sa le vad rasarind si in primavara asta.
 
Una din regulile design-ului zice sa creezi un punct focal, un punct principal de atractie in gradina.  Nu cred ca Oblika este punctul focal, dar combinatia de flori a iesit perfect pentru scopurile mele. Plantasem deja din toamna precedenta cei doi Penstemon pe margini, apoi in simetrie cate o salvia perena si undeva la mijloc Hardy Gloxinia.
Mai tarziu am mai adaugat vreo sase salvii rosii anuale, pe Torch Lily l-am plantat intr-o margine langa hardy Gloxinia. In coltul din dreapta am plantat Salvia Mystic doar pentru ca nu am mai gasit loc in alta parte si fara sa stiu ce minunatie de plante vor deveni.
Cei doi Penstemon au inflorit primii, cu spice inalte pline de flori mov deschis care au atras o multime de Hummingbirds. 
In partea stanga, Salvia nemorosa Marcus a ramas pitica, iar in partea dreapta Salvia sylvestris Blue Queen a crescut navalnic si cam dezordonat. Aici e Salvia Blue Queen la inceputul verii, cand tufa era compacta si rezonabila ca marime.
 
Salvia  Marcus e mult mai mica, si creste relativ incet dar amandoua tufele au avut flori toata vara si au fost vizitate de bondari, fluturi, albine si colibrii.  Florile sunt de un albastru inchis in comaparatie cu Blue Queen a carei flori au o tenta purpurie.
 
Undeva in mijlocul stratului, Hardy Gloxinia si-a etalat florile roz aproape toata vara. Am acceptat rozul, pentru ca infloreste devreme si atat florile cat si frunzele au o forma interesanta. Sunt plante perene, dar fragile pentru clima de aici,si sper ca a supravietuit iernii pentru ca nu am mai pus mulch si a ramas cumva descoperita pentru ca nici prea multa zapada nu am avut.
   
Salvia Mystic Spires Bleu este una din favoritele mele in gradina. Albastrul -electric blue- intens  stapanea majestuos gradina, imposibil sa treaca neobservata. Cele doua plantute au devenit tufe in toata regula, florile mici dar abundente au dat un adevarat spectacol.
 
Pe marginea stratului am plantat Salvia splendens Vista Red, cele cateva ramase fara loc in alte straturi.
Spre sfarsitul verii, cand Penstemonii au ramas fara flori, a ramas doar rosul aprins si albastrul neon al salviilor. O combinatie de culori magnifica si doar datorita salviilor care pe langa frumustete mi-au adus si spectacolul colibrilor.

 

Oblika a avut diferite infatisari de-a lungul verii: de la amalgamul de mov, roz, rosu, albastru si purpuriu  de la inceputul verii, toamna a fost mai mult in doua culori - rosu si albastru - deranjate doar un pic de flacara galben- portocalie de Torch Lily, pe care l-am mutat in locul Salviei Blue Queen. Pentru Blue Queen am gasit un loc mai larg unde va putea sa-si rasfire tulpinile atat cat doreste.
A fost un experiment reusit, si in afara de salviile anuale pe care trebuie sa le plantez, nu mai am de gand sa modific stratul acesta vara viitoare. Oblika si-a atins scopul prin culori, inflorire si atragerea colibrilor. Pana la urma, Oblika este chiar centrul si punctul focal al gradinii.





6 comments:

  1. doamne, ce frumos e la tine! uneori ma apuca ciuda pe pomii mei, care imi mananca o mare parte din teren si nu pot sa pun nimic printre ei. spune-mi, n-ai dat nici un rateu cu plantarea de flori? nu ti s-a intamplat sa nu se prinsa, sa nu-i mearga, sa se ofileasca sau sa nu iasa? la mine e greu de tot, pentru ca am un pamant foarte sarac si mai nimic nu merge, de aceea sunt fascinata de varietatea de flori de la tine.

    ReplyDelete
  2. Uite-asa niste salvii vreau si eu. Cu Penstemon e mai greu, nu-l comercializeaza pe aici si din seminte n-a binevoit sa rasara ... Si gloxinia in strat ? Nu mi-as fi inchipuit, ca exista si un soi ce rezista in gradina si mai ales la tine. Bravo !

    ReplyDelete
  3. Cristina, pamantul din gradina mea e nisipos, si daca sap mai mult de 40 cm dau de pietre. S-a intamplat sa nu se prinda sau sa nu creasca, nu se poate gradinarit fara esecuri, dar asa invatam. Incearca sa imbunatatesti pamantul in straturile de flori, in groapa de plantare eu intotdeauna pun pamant ingrasat, preparat in florarii. Primavara si toamna mai pun mranita sau alte ingrasamaninte naturale. Am vazut pe blogul lui Vasi "stratul lasagna" incearca asta, sigur vei avea rezultate bune. Si inca ceva: afla ce pamant ai( nisipos sau argilos) si alege plantele potrivite pentru solul respectiv. Acusi vine primavara, sper ca ati trecut cu bine prin iarna asta neobisnuita. Toate cele bune!

    ReplyDelete
  4. Dani, am incercat si eu Penstemon din seminte si nu a iesit nimic, m-am lasat pagubasa si i-am cumparat gata in ghivece. Gloxinia sau Trompeta chinezeasca - Incarvillea delavayi este diferita de cea in ghivece ce creste in casa Gloxinia - Sinningia, cea cu frunze catifelate. Mi-ar place tare mult o Gloxinia "adevarata" cea de interior, dar nu-mi amintesc sa le fi vazut in florarii. A venit primavara la tine??? Toate cele bune!

    ReplyDelete
  5. Ce frumos si organizat ai!!!!
    Nu ai buruieni deloc :(
    Nu este corect fata de altii :))care aaaau o groaza!!
    Pupici!

    ReplyDelete
  6. Vasi, buruienile nu se vad...dar sunt din belsug. De aceea pun mulch pe straturi, sa mai reduc din ele. Toate cele bune!

    ReplyDelete