"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Sunday 5 February 2012

Angel's Trumpet

Trompeta Ingerilor este numele dat deopotriva florilor Brugmansia si Datura. Amandoua sunt din familia Solanaceae, au flori mari in forma de trompeta si sunt atat de frumoase ca oricine s-ar opri sa le admire. Sunt usor de confundat din cauza formei florilor si pentru ca pentru o lunga perioada de timp Brugmansia a fost tratata ca o Datura cu forma diferita.
Nu sunt o experta in cresterea lor, dar s-a intamplat ca le-am crescut pe amandoua vara trecuta si am putut sa observ direct diferentele dintre ele. Acum un an stiam doar ca sunt frumoase,  "show-stopping" prin marimea si parfumul florilor, acum adaug ca aceste flori sunt ca un magnet, si odata ce incepi sa le cresti, nu mai renunti la ele.
Acum este vorba despre Datura, care este "sora" Brugmansiei, si desi se confunda usor, cresterea si preferintele fiecareia sunt diferite. Mai intai regula de baza, pentru diferentierea lor: Datura este considerata anuala si are florile orientate in sus, iar Brugmansia se considera perena, si are florile orientate in jos.
                                                           Datura
                                                                
                                                           Brugmansia
Aici este Datura, de culoare alba, floarea este simpla, orientata in sus, se deschide spre seara sau cand se mai racoreste dogoarea zilei. Am vazut doar doua culori de Datura, alba si violet. Frunzele sunt verde inchis usor catifelate.
Brugmansia are floarea orientata  in jos, frunzele sunt verde mai deschis, cu nervuri pronuntate.  Florile pot fi duble sau chiar triple, cu cinci sau sase petale, de culoare alba, roz, peach, portocaliu, galben.
Datura este o planta anuala, se inmulteste relativ usor din seminte,  creste mai degraba sub forma unei tufe, nu face tulpini lemnoase. Creste inalta de un metru si in latime poate atinge 1,2m.
Datura mea nu a atins nici macar 50 cm, si era sa o pierd de cateva ori. Chiar asa mica, a inflorit pana toamna tarziu aproape de caderea brumei.
 
Brugmansia creste mai mult ca un arbust, are tulpina lemnoasa si se comporta ca o planta pereniala. Pentru ca nu rezista iernilor de zona 5, poate creste in casa in fata unui geam insorit sau se lasa sa dormiteze la temperaturi de 4-5 grd. Daca se opteaza pentru faza dormanta (overwintering) trebuie protejata impotriva temperaturilor de inghet si daca pamantul se ususca prea tare se pune apa.

 
Primavara devreme se schimba ghiveciul, se folosesc in parti egale turba, nisip si mranita, prefera solurile acide. Se adauga fertilizant odata pe saptamana pentru plantele tinere, iar pentru cele mari, mature chiar si de 2-3 ori pe saptamana. De preferat tunderea se face doar toamna, inainte de iernare.
Udarea: amandoua florile sunt avide de apa, dar Brugmansia sufera puternic daca ramane cu pamantul uscat. Datura suporta mai bine lipsa apei dar trebuie udata cand pamantul se ususca complet si de preferat udarea de la baza tulpinei pentru a proteja florile.
 


Pozitionare: ambele plante au nevoie de mult soare, doar asa vor inflori din abundenta. Brugamansia insa suporta greu soarele puternic de dupa amiaza, si ar fi bine sa fie un pic protejata.

Brugmansia                                         Datura
 
Inmultirea: Datura se inmulteste usor prin semintele puse primavara direct in pamant, dar pot creste din semintele care reusesc sa germineze in pamant peste iarna. Anumite specii tolereaza temperaturile de inghet, dar alte specii au nevoie de rabdare si atentie speciala pentru germinare. Rasadurile se incep din februarie-martie, au nevoie de caldura si pamant mentinut umed, dar merita efortul pentru a obtine florile la incep de sezon.
Brugmansia se inmulteste prin butasi. Luna august este luna potrivita, butasii de 10 cm lungime se taie din planta mama. Se pun la inradacinat in amestec de turba si perlita, si fac radacini destul de usor. Noile plante vor inflori abia dupa ce trunchiul se va bifurca in forma de Y.


Mai multe detalii despre cresterea Brugmansiei si Daturei le gasiti aici:Ibrugs

  
               Brugmansia                                                   Datura



2 comments:

  1. Buna,


    Ma poti ajuta cu un loc de unde pot cumpara Datura, Bucuresti de preferinta? Sau ai cumva tu de vanzare una?
    Mersi frumos.

    ReplyDelete
  2. Buna Alexandra, nu prea stiu de unde poti cumpara Datura, iar eu sunt in Ontario, Canada. Am cautat pe net si am gasit in Romania un magazin online, incearca aici http://happygarden.shopmania.biz/cumpara/datura-alba-dubla-1pachet-2-seminte-2805578, si au datura dubla ( ce frumoasa e). Dar cred ca e cam tarziu sa le pui acum la incoltit, daca vrei flori vara asta. Incearca pe forumurile de gradinarit, sigur gasesti pe cineva care are datura. Sper sa gasesti semintele sau floarea, chiar merita efortul pentru ca sunt atat de frumoase. Toate cele bune!

    ReplyDelete