"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Sunday 25 December 2011

Bradul de Craciun

Am trecut pe rand, de la bradul falnic cu ramuri viguroase si acele argintii, la bradutul mic dar viu si cochet, pana la bradul de plastic-ecologico- refolosibil.  Pana la urma nici unul nu m-a mai multumit pe deplin, parca nici Craciunul nu mai e ce a fost odata, si prea putine motive ca sa ma determine sa impodobesc un pom de iarna.
Inca in cautarea sarbatorilor pierdute si in dilema daca voi pregati un brad sau nu, am dat cu ochii de un aranjament bine plasat la intrarea unui magazin, numai bun sa te induplece sa-l cumperi. Un bine crescut Norfolk Pine, cu ramurile bogate de un verde crud, si promisiunea sa reziste ani in ghiveciul mare si gata infoliat in auriu.

Norfolk Island Pine, pe numele sau latin Araucaria heterophylia, apartine climatului australian si este unul din coniferele adaptate ca planta de interior cu un ritm lent de crestere la inaltimi rezonabile pentru interior.
Are nevoie de lumina indirecta, prefera un pic de racoare ( 21grdC) si ii place umiditatea. Se uda abundent cand pamantul este uscat la suprafata cam 2 cm. De obicei il ud odata pe saptamana, las apa sa curga pana iese pe gaurile ghiveciului, apoi il las sa se scurga cam jumatate de ora. Daca e cazul, mai golesc odata tavita de sub ghiveci, nu ii place sa stea in apa. Pentru ca ii place umiditatea, il stropesc cu un pulverizator cam de doua ori pe saptamana. Se poate folosi fertilizant 20-20-20, dar nu e nevoie iarna cand e in repaus.
Si Norfolk Pine a devenit bradul nostru de Craciun. Nu este chiar un brad, dar cateva ornamente usoare vor fi suficiente pentru a-l aduce in centrul atentiei.
 
Greutatea ornamentelor ar putea rupe ramurile subtiri, dar pomisorul este destul de bogat si nu e nevoie de prea multe accesorii. Cadourile lui Mos Craciun dau o nota festiva si mai atractiva.
 
Si daca vorbim de cadouri, preferintele difera... Tzik se bucura de fosnetul hartiei de impachetat...
dupa care adoarme obosit....

Frumusetea lunii decembrie se simte incepand cu  ziua Craciunului, cand toata oboseala pregatirilor, alegerea unui bradut si alergatura dupa cadouri a trecut. E momentul cand in sfarsit, te poti aseza si savura in tihna sarbatorile iernii.
Sa aveti un Craciun pasnic si binecuvantat! 
Sarbatori Fericite!


3 comments:

  1. E foarte frumos bradul ,mai ales daca rezista bine in casa ,ai rezolvat problema bradului pt anii urmatori !Mi-ar placea si mie una ,dar pe la noi nici nu vazut .

    ReplyDelete
  2. Frumos bradutul ! Creste mare cu timpul, dar nu l-am vazut pina acum cum se comporta in interior. Sa te bucuri de el multi ani, Dana .
    Sarbatori Fericite si Anul nou cu bine ! Te imbratisez, cu drag !

    ReplyDelete
  3. Sarbatori fericite si pline de....amintiri de zapada de acasa.
    Foarte varatic tot aranjamentul, ideea insa conteaza, iar bradutul e foarte de efect, important e sa creeze atmosfera magica!

    ReplyDelete