Ma reintorc la catalogul floral, adaugand la paginile trecute si sper sa trec odata si de litera P la care m-am poticnit mai prin primavara. Unele flori le-ati vazut deja, dar cum fiecare este minunata in felul ei, cred ca fiecare merita o pagina speciala.
Pentru azi e litera K sau la fel de bine litera T, o floare frumoasa cu nume mai greu de pronuntat: Kniphofia uvaria sau Tritoma. Alte nume obisnuite sunt Red Hot Poker sau Torch Lily.
Arata asa cum ii spune numele, floarea este ca o torta, o faclie aprinsa in nuante de rosu si galben ca un joc de flacari.Pentru unii din marii designeri de gradini, Torch Lily nu este una din plantele preferate, o perioada au fost chiar complet ignorate dar asa cum stim, moda este schimbatoare si Tritoma si-a reluat locul intre frumusetile gradinilor.
Fara sa stiu de mofturile designerilor, nu am pus Tritoma pe lista obligatorie, cu toate ca stiam ca este una din marile preferate de colibri. Intr-una din zile am dat peste ea in plimbarile mele pe la serele de flori, era deja la reducere si cred ca asta a fost imboldul care m-a facut s-o iau. Nici nu am cautat-o dinadins, si nici nu mi-am facut mari vise uitandu-ma la frunzele subtiri si lungi, cateva sa le numeri pe degete. Aici se vede Tritoma la prima floare, am inghesuit-o in stratul cu flori pentru colibri, pare stinghera acolo, intr-o margine de strat.Tritoma Flamenco este planta perena, rezista la ger pentru zonele (USDA) 5-10. Este originara din Africa, si se gasesc in jur de 750 de specii. Ca o regula, din multitudinea de soiuri, cu cat frunzele sunt mai subtiri cu atat sunt mai putin rezistente la frig, deci soiurile cu frunze subtiri ca firul de iarba cresc doar in zonele calde. Partea frumoasa este ca se gasesc specii care infloresc pentru fiecare luna din an, de la primavara devreme pana tarziu toamna tarziu. Flamenco avea flori in noiembrie cand l-a acoperit bruma.
Creste dintr-un rizom, cu frunze inalte si subtiri, flexibile dar frumos arcuite.
Pe tija florala, se aduna intr-o inflorescenta bogata o multime de flori mici tubulare, de la crem si galben pal pana la rosu aprins. Culorile inflorescentei sunt diferite in functie de specie. Au nevoie de cat mai mult soare, sol cu pH neutru si foarte bine drenat. Sunt rezistente la seceta, dar inflorirea si cresterea depinde mult de udarea regulata. Tijele florale se indeparteaza dupa ofilirea florii, pentru a incuraja alte infloriri. Se inmulteste prin divizarea rizomilor, sau prin seminte. Semintele au nevoie de 6 saptamani de germinare la rece, dar pentru ca abia in al doilea an infloresc, este mai simplu de inmultit prin rizomi.
Desi in primul an de plantare, Torch Lily mi-a dat floare dupa floare, si a crescut foarte bine, de la cele cateva frunze pana la sfarsitul verii s-a format o tufa considerabila.
De aceea i-am facut un loc mai bun in stratul VIP, alaturi de Penstemoni, Incarvillea si Salvii.Avea inca flori si boboci la sfarsitul lui octombrie, dar mi se parea trist si ciudat sa nu vad colibrii in jurul lor. Torch Lily este una din plantele obligatorii pentru gradina de colibrii, si intr-adevar am avut ocazia sa ii vad la flori si la mai putin de jumatate de metru, puteam intinde mana sa ating micuta pasare. Pozele acestea le-am facut dintr-o pozitie foarte incomoda, aparatul il tineam cu o singura mana si am apasat pe declansator la nimereala. Floarea pare cam trecuta, dar frumosul Hummingbird stie ce face si unde este o sursa buna de nectar.