"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Thursday 7 April 2011

Litera L

S-a mai incalzit un pic, dar mereu privesc peste umar, sa vad daca iarna mai pregateste cate o ninsoare surpriza. E forfota mare, prognoza zice ca vom avea 20 grade duminica, dar se pune si de o furtuna zdravana. cine mai stie? ca doar duminica au cazut 10 cm de zapada in doar 2 ore?!!
Mi-am verificat harletul, sapa, grebla si le-am promis ca sambata o sa le dau ceva de lucru. Pana atunci ma zoresc sa pun de inca o litera in catalogul floral.
Cand spun Larkspur, sau Nemtisor vad spicele de flori in jurul carora roiesc bondarii si colibrii. Primele flori le-am avut din intamplare, dar am vazut cum colibrilor le place atat de mult floricica asta. Vara trecuta am pus semintele, plus cele care s-au insamantat singure si iata-le umpland spatiul cu un albastru superb.
 Sunt plante care cresc usor si frumos, dar cel mai mult le admir pentru ca sunt atat de dorite de albine, bondari si fluturi. Orice hummingbird va dansa minute in sir in jurul lor si se va hrani din nectarul dulce al florilor.
 
 O ruda apropiata este Lupinul, nu l-am avut inflorit vara trecuta. Dintr-un firicel s-a facut o tufa frumoasa, si dupa toate semnele, se pare ca a trecut cu bine peste iarna, suficient de matur sa infloreasca vara asta.
Lavatera, Rose Mallow  - o frumusete de flori roz, pe care le-am acceptat desi incepusem sa fac o aversiune fata de culoarea roz in gradina mea... dar asta e alta poveste. Ziceti si voi, ce altceva s-ar fi potrivit mai bine langa larkspur albastru?
 
O picatura roz: 
 
Cu flori multe, pana toamna tarziu
Lily of the Valey, adica Lacramioarele si-au gasit un locsor mai la umbra, intre ferigi si silver dust. Contrar caracterului lor arhicunoscut de a fi foarte invazive, cele doua tufe au stagnat cuminti timp de doua veri.
Ar mai fi cateva fire de Liatris de mentionat, dar din pacate fara poze. Infloreste vara sub forma unui spic lung plini de flori mov, magenta, sau albe.  Nu am rezistat imboldului si saptamana trecuta am mai cumparat cativa rizomi, pana se mai incalzeste afara am timp sa ma gandesc in ce loc sa-i plantez; colibrii se vor bucura.

12 comments:

  1. Splendide toate exemplele literei L. Nemtisorul e fantastic.Anul asta n-am pus.O sa-i faci multe poze cind va fi inflorit,asa-i ? Lacrimioarele mele se lupta cu caldura, inca n-am vazut nici o inflorescenta ... Lupinii s-au adaptat.Iar nalbele deabia ies din seminte ,o sa infloreasca anul viitor !

    ReplyDelete
  2. Avem aproape aceleasi flori in gradina,mai putin nalbele de gradina,cele roz,pe care eu nu le am.Florile acestea modeste si usor de cultivat,fac niste colturi de gradina superbe.

    ReplyDelete
  3. Deci Lavatera este Nalba! nu stiu cum de nu am gasit denumirea si in romana. Chiar daca auzisem de nalba, nu stiam cum arata.

    ReplyDelete
  4. Dani, imi place nemtisorul tare mult si o sa-i fac o multime de poze. Poate vara asta reusesc sa pozez si niste colibri langa ei.Pune lacramioarele cat mai la umbra posibil, poate pe sub pomi sau unde nu bate soarele. Anul trecut am pus prima data nalbe, din seminte direct in pamant. Le-am pus in luna mai si au inflorit cam la inceputul lui august. Cred ca vei avea flori de nalba chiar vara asta, daca au inflorit aici, cu verile asa scurte si reci...

    ReplyDelete
  5. Vasi, nalbele au crescut usor si fara mofturi. Ziceam ca nu mai vreau roz in gradina si ce ma bucur ca am avut nalbele astea, probabil voi semana cateva si vara asta. Oare sunt si alte culori decat roz?

    ReplyDelete
  6. Am vrut si eu nemtisor la mine-n gradina. Anul trecut am avut chiar niste rasaduri de mai mare dragul! Insa dupa ce le-am "insurubat" in pamant, pe langa gard, au plecat cu toatele spre raiul nemtisorilor.
    Am o trista banuiala ca Bisi stie mai mult de cat lasa impresia ...

    ReplyDelete
  7. Sigur,sunt multe culori.Cred ca se gasesc seminte mix.Cresc foarte inalte.Eu nu am decat copacei de nalba,Hibiscus,ruda cu trandafirul chinezesc.In general e folosit pentru gard viu,dar eu ii tai in forma de copacei si nu am decat mov.Stii despre ce arbust vorbesc?

    ReplyDelete
  8. Laura, nemtisorul e cam sensibil la transplantare. Vara trecuta doar doi din zece au supravietuit si nu ma mai chinui cu rasadul. Cu tot frigul de aici, deja au rasarit cateva firicele din semintele care au cazut din florile verii trecute. Nu cred ca Bisi are vreo vina...:)

    ReplyDelete
  9. Vasi, stiu Hibiscus. Acasa il vedeam doar ca pe "gard viu" si mi se parea plicticos. Mi-am schimbat parerea si am si eu unul alb in gradina, e un puiut de doi ani si imi place tare mult.
    Am aflat ca Lavatera - Rose Mallow este nalba pitica, si mai este si Nalba mare, nalba de gradina - Althaea Rosea...uh, prea multe denumiri :) Cred diferit dar florile seamana un pic cu hibiscus.

    ReplyDelete
  10. Aaa,eu am vazut o impletitura de doi copacei de hibiscus,unul alb si unul mov.Suuuper!

    ReplyDelete
  11. Dana, te-am gasit intamplator, cautand disperata modalitati de a cultiva plantute in balcon intr-o zona destul de cniculara...Egipt. Iti admir munca iar florile tale sunt minunate!!! Locuiesc in Cairo si vreau sa fac dintr-un balcon trist si fara viata, un colt de gradina ca acasa in Romania. Daca am nevoie de ajutorul tau, pot apela? Se vede treaba ca ai o experienta grozava in ale gradinaritului... Felicitari!!!
    Te imbratisez si ma bucur ca te-am gasit!
    Raluca.
    PS: cred ca nu am stiut sa aleg tipul de comentator...sunt noua. Iertare! Ce sa aleg ca sa nu mai apara "anonim"?

    ReplyDelete
  12. Raluca, bine ai venit si multumesc de vizita. Oh, Egipt... cat de frumos poate fi! si o multime de flori exotice si deosebite. Sigur ca vei reusi sa faci un colt minunat din balconul tau. Multumesc, dar nu sunt experta, este abia al treilea an de gradinarit si inca invat din "mers". Am avut la Timisoara o gradina in balcon, si tu poti sa cresti in balcon exemplare superbe, mult succes! Ce fel de flori iti plac?
    PS: la tipul de comentator e OK, alege ce crezi ca se potriveste mai bine. Toate cele bune!

    ReplyDelete