"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Monday 7 February 2011

Ursul si Marmota

Satui de iarna, cautam infrigurati (la propriu si la figurat) semnele prevestitoare ale primaverii. Sa dam in bobi, in foi de ceapa, in astre sau sofisticate radare meteo, orice doar sa stim cu o secunda mai repede si mai exact cand apare primavara. Saptamana trecuta, cu sufletul la gura am asteptat verdictul ursului, care avea sa decida in functie de nori sau soare, cat mai avem de asteptat pana la venirea primaverii.
Insa fiecare tara cu "ursul" ei: pentru Canada prezicatorul primaverii este Groundhog, adica Marmota Monax dupa descrierea din National Geografic:
Daca as fi fost marmota, cam asa as fi vazut din barlogul meu:
 
Groundhog Day e si aici un eveniment bine mediatizat, si fiecare provincie are marmota ei prezicatoare. Ca e urs, ca e marmota, zicerea este ca "daca isi vede umbra, inca 6 saptamani de iarna urmeaza". Care ne aduce la ziua de 21 martie, oricum prima zi oficiala de primavara. Nu e soare, deci nici un pericol  ca marmota ar putea sa se sperie de umbra proprie si sa fuga inapoi in barlog. Dar sta in prag si se uita-n zare: o fi primavara pe aproape?
Nici din gradina nu se vede soarele,  pana si pasarelele au disparut pe undeva, e doar cararea ce deranjeaza albul perfect al zapezii.
The Groundhog, marmota noastra Willie, si-a facut aparitia intr-o zi noroasa de 2 februarie si in plina furtuna de zapada. Evident nu si-a vazut umbra, dar sigur s-a ascuns inapoi in barlogul ei, la fereala de supararea iernii care ninge, ninge, ninge...

No comments:

Post a Comment