Daca ar fi sa aleg dintr-o multime de alte flori superbe, stiu sigur ca as alege un buchetel de Frezii inaintea altor flori considerate mai frumoase sau mai spectaculoase. Imi plac freziile in orice anotimp sau ocazie, pentru ca aduc parfum, frumusete si culoare in zilele reci de iarna, si frumusetea lor persista chiar printre toate florile primavaratice. Prefer freziile ca flori de primavara in ghivece, dar si ca flori taiate si mi-ar place sa am buchete imense cu zeci de frezii in vaze aranjate frumos in fiecare incapere.
Bineinteles, ca am incercat sa-mi cresc propriile frezii, si deja de cand am plantat bulbii parca simteam parfumul lor deosebit.
Nu a fost sa fie chiar atat de simplu. Anul trecut in februarie, am cumparat bulbii-tuberculi, a fost prima si ultima data cand am vazut bulbii astia in magazine sau reviste. Ma gandeam eu ca e cam tarziu pentru plantare si inflorire, dar totusi am incercat. Am pus bulbii in pamant si am asteptat...primele saptamani i-am tinut in casa, ca era prea frig afara, apoi in aprilie am scos ghiveciul cu totul afara, chiar daca noaptea era inca foarte rece.
Toata vara, nu a miscat nimic. Am lasat ghiveciul afara la umbra si il mai udam din cand in cand. Spre toamna, deja renuntasem si ma gandeam ca as putea refolosi pamantul si ghiveciul. Si, surpriza a venit la sfasitul lui septembrie, cand un mic colt verde m-a facut sa sper la o floare macar.Pana la urma, din 12 tuberculi plantati, au supravietuit 11 din ei si au inceput sa creasca frunzele alungite si subtirele. Freziile au nevoie de temperaturi scazute in timpul cresterii, cam 15-20 grd, iar apoi pentru inflorire au nevoie de lumina puternica si temperatura de maxim 24 grade. Pentru ca florile sa tina mai mult, peste noapte temperatura potrivita ar trebui sa fie intre 18 si 20 grd. C.
Pentru ca nu am reusit sa le asigur temperatua scazuta noaptea, freziile mele se cam chinuie, frunzele palesc si inflorescentele nu au tinut mai mult de o saptamana. Pana la urma am ramas cu 7 plante in total, 3 in stare foarte buna si inca 4 care se chinuie sa supravietuiasca. Am folosit un pic de fertilizant, dar cred ca a fost totusi prea mult pentru marimea ghiveciului. Udarea se face regulat, de preferat sa nu se inunde ghiveciul cu apa, pamantul sa fie uscat doar la suprafata inainte de urmatoarea udare. Dupa inflorire, plantele se uda in continuare, ca se se dezvolte tuberculii. Cu toata frumusetea florilor, frunzele nu arata prea bine in ghiveci. Sunt prea lungi si cad rasfrante sau chiar se rup, iar aspectul general e tare dezordonat. Tulpina pe care va creste floarea este destul de grea cu cei 7-8 boboci si trebuie sustinuta, ca sa nu se rupa din propria greutate. Dupa ce trece perioada de inflorire, se continua udarea pentru ca sa se dezvolte tuberculii. Cand frunzele se usuca, tuberculii se scot din pamant si se pun la pastrare la rece in cutii inchise pana in toamna.
De la primul varf rasarit la sfarsitul lui septembrie, inflorirea s-a produs abia in februarie, deci a cincea luna. Asa arata tulpina cu boboci de floare:
Am fost foarte entuziasmata, urmaream transformarea bobocilor si cresterea era vizibila in decursul unei zile. Au inflorit toti cei opt boboci iar floarea este pur si simplu minunata: culoare, parfum, textura, forma... delicatete si mister.
Am fost foarte entuziasmata, urmaream transformarea bobocilor si cresterea era vizibila in decursul unei zile. Au inflorit toti cei opt boboci iar floarea este pur si simplu minunata: culoare, parfum, textura, forma... delicatete si mister.
Si eu ador freziile ,sunt florile mele preferate si anul asta am pus si eu in ghiveci 25 de bulbii si deja sunt maricele ,acum astept sa vad daca infloresc
ReplyDeleteAnisor,frunzele ar trebui legate/adunate putin ca au tendinta sa se aplece prea mult.
ReplyDeleteIti doresc sa te bucuri cat mai curand de frumusetea fresiilor inflorite.
Dana, am incercat si eu de doua ori sa cultiv frezii si am avut doua rezultate diferite, in conditii oarecum asemanatoare. In primul an am plantat bulbii in ghiveci, cam pe vremea asta si in iulie am avut doua flori. Desi toti bulbii s-au dezvoltat, doar doi au facut floare. I-am scos in toamna si in anul urmator i-am plantat prin aprilie in gradina. Toata vara nu am vazut nici un semn, am si crezut ca au murit. Insa prin septembrie au inceput sa apara frunzele. Firave, s-au dezvoltat destul de incet si apoi a venit frigul, fara sa vad vreo floare. Stiam ca este posibil sa nu reziste peste iarna in gradina si totusi nu i-am scos. I-am protejat cu frunze si au ramas in gradina. A fost un fel de experiment, astept primavara sa vad daca nu au murit. Si o sa va dau de stire.
ReplyDeleteAti avut destula zapada sa le tina de cald, eu sper ca bulbii au rezistat peste iarna. Or fi freziile mai pretentioase dar nici noi nu ne dam batuti, pana la urma tot vor inflori ele!
ReplyDelete