"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Thursday, 13 November 2014

Prognoza Iernii cu Woolly Worm

Inainte ca gradina sa intre in sezonul de hibernare, am tot vazut omizile astea pufoase, cu corpul maro-ruginiu si capetele negre, intrebandu-ma daca Pufusenia o fi de bine sau de rau. M-am convins sa le ignor si sa imi reamintesc de ele la anul daca alte bazaconii daunatoare vor fi dat iama in gradinutza mea.
Dupa zeci de cautari pe google am renuntat sa le identific, si azi, din intamplare am aflat numele pufuseniilor: Woolly Worm sau Pyrrharctia isabella  - Isabella Tiger Moth. 
Cautarea mea nu avea nimic in comun cu omizile, dar iata ce am descoperit: in folclor, Viermele de Lana (raman totusi la "omida pufoasa") prezice iarna. Unii spun ca daca negrul predomina, iarna va fi foarte geroasa, daca maroniul predomina, iarna va fi mai blanda. 
Acum ma uit cu alti ochi la viermele de lana, si parca nu are destul maro pentru mine. Adica mijlocul acela e cam subtirel pentru dorintele mele de iarna blanda si scurta. Ambele capete negre prezic inceputul si sfarsitul iernii foarte reci, cu o perioada de calm -caldut la mijloc.



I se mai spune Woolly Bear, si o alta istorie spune ca daca omida e foarte pufoasa, inseamna iarna grea.  Corpul acestor omizi este compus din 13 sectiuni, si se pot interpreta 13 saptamani de iarna in functie de culoarea neagra sau ruginie. Lasand deoparte prognoza iernii, aceste omizi supravietuiesc peste iarna si hiberneaza linistit pana primavara. Haina de blana le ajuta sa "inghete" treptat, si sa se protejeze de frig, si practic ingheata la exterior. Dupa lunile de iarna se trezesc si pana in vara se transforma in fluturi de noapte.
Nu stiu daca ei sunt cei care devoreaza flori si frunze, dar incep sa cred ca nu urechelnitele sunt vinovate de frunzele gaurite.





Dar asta explica si misterul fluturilor galben-portocaliu ce zboara noaptea in jurul florilor. Astea sunt poze mai vechi, iar fluturii astia tare seamana cu Isabella Tiger Moth.





Si ca incheiere, prognoza vremii: temperaturi intre  minus 4 si plus 2, vant puternic si ninsoare! Iarna e la usa!



Sunday, 9 November 2014

Magnolia inflorita vara

Magnolia Susan, pe care o am de aproape 6 ani, e in fata casei intr-un mic rondou de flori. A inflorit in primavara, vreo 20 de flori frumoase. Nu a crescut prea mult in cei 6 ani, poate locul nu e bun, poate trebuia sa-i tai mai devreme lastarii, si acum e doar vreun metru si ceva. Ce a fost neobisnuit anul acesta, este ca pe la sfarsitul lui Iulie, si pana la sfarsitul lui August, s-a umplut de boboci frumosi si sanatosi.
Nu am mai vazut Magnolii inflorite in miez de vara, si nu stiu daca exista specii care infloresc vara. Accident? Primavara capricioasa, vara cam rece si ploioasa, o fi dat peste cap ritmul obisnuit al Magnoliei.


 
 

    

In primii doi ani frunzele erau patate, parca au fost bolnave, dar apoi s-au inzdravenit, s-au acomodat si s-au intarit cu fiecare an. Au devenit lucioase si culoarea verde fara petele din anii trecuti. A trecut peste ierni grele si veri secetoase, fierbinti sau excesiv de umede.

 
Tot mai multi boboci au inceput sa se desfaca si sa-si arate culoarea, si am asteptat cu nerabdare sa vad florile complet deschise.  


 Dar, la un moment dat bobocii au inceput sa se imbolnaveasca. Sau, mai degraba erau devorati de ceva insecte peste noapte. Am gasit urechelnite in interiorul bobocilor, apoi vremea racoroasa s-a schimbat in calda si umeda. Oricum, o combinatie nefericita pentru neasteptatele flori.
 

Nu am vazut florile Magnoliei asa cum le stiam primavara. Se deschideau si se ofileau aproape imediat, zdrobite de ganganii si soarele puternic.

 
 
 Dar mi-au ramas imaginile frumosilor boboci, a frunzelor viguroase si misterul florilor de Magnolie vara.