"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Saturday 18 February 2012

Litera T

Torenia fournieri, este o planta anuala cu inflorire indelungata potrivita pentru cresterea in ghivece, foarte atragatoare datorita tulpinilor care tind sa se reverse si a florilor deosebit de frumoase. Pana acum iarna, nu i-am stiut numele, banuiam doar ca este anuala si atat. I se mai spune Clown Flower, Wishbone sau Bluewings flower.
Florile sunt mici dar superb colorate, vazute din fata seamana cu panseluta datorita petelor de galben din interiorul florii si petelor mai inchise din exterior.
 
De fapt, floarea are forma tubulara si petalele de la baza sunt marcate cu un albastru inchis. Exista si flori albe, rosii, galbene, purpurii. Tulpinile sunt ramificate cu frunze mici verzi, zimtate pe margini.

Prefera semi-umbra, si trebuie udate abundent daca este foarte cald. Cresc foarte bine in ghivece, si de preferat pamantul sa fie mentinut umed.  Cum nu stiam ce soi de floare este, am tot mutat-o dintr-un loc in altul, si am observat ca cel mai bine ii merge in soarele de dimineata, ferita de caldura puternica.
In zonele calde, se autoinsamanteaza fara a deveni invaziva. Semintele sunt foarte mici, am cules cateva si voi incerca sa obtin noi plante. Nu prea am succes sa cresc plante din seminte, dar merita sa incerc pentru ca florile sunt deosebite. 

Toad Lily, Tricyrtis hirta  - este o planta de toamna, pe care inca nu am ajuns sa o vad in adevarata splendoare. Era cam prapadita cand am cumparat-o dar era plina de boboci. Am mereu tendinta asta sa "salvez" plantele in dizgratie.
Nu stiu de ce i se spune "toad" pentru ca nu seamana deloc cu o "broasca" , florile par o combinatie de orhidee si crin, cu staminele proeminente si petalele larg deschise.
Infloreste toamna tarziu, in septembrie-octombrie si pentru clima de aici exista riscul sa nu o vad prea mult inflorita daca bruma cade prea devreme. Am plantat-o langa casa intr-o zona de umbra, care ii va oferi un pic de protectie impotriva frigului sau a brumei de octombrie. Asa aratau bobocii si florile in luna octombrie, cand inca era in ghiveci:

Forma exotica a florilor este foarte interesanta, au petale crem punctate cu mov, dar sunt si variante in culori de galben, albastru inchis sau grena. Tulpinile cresc usor arcuite cu frunzele dispuse alternant. Se inmulteste prin rizomi, si este considerata planta perena. Toad lily va inflori abia la sfarsitul verii, dar frumusetea florilor merita asteptarea.



4 comments:

  1. ooo...abia astept primavara !

    ReplyDelete
  2. Prima, chiar ca e colorata ca o panseluta. A doua e exotica, de-a dreptul. Crinul broastei ? Am mai invatat ceva ... Merci !

    ReplyDelete
  3. Coco, si eu numar saptamanile pana vine primavara. Toate cele bune!

    ReplyDelete
  4. Dani, am citit ca forma florii ar semana cumva cu niste proeminente de pe gatul broastelor, si mai ceva ca in romana i se zice "Crin de apa"... o fi vreo legatura crin-broasca-apa????? :)

    ReplyDelete