"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Monday 27 February 2012

Cuphea Firefly

Cautam Cuphea - Mexican Cigar, pentru a completa lista mea de flori care atrag hummingbirds. Sunt plante anuale, care formeaza o tufa sau miniarbust cu multe flori in forma de tigara, pline de nectarul dulce atragator pentru colibri. Am gasit doar semintele de Cuphea Ilavea - Firefly, si le-am plantat direct in pamant in luna mai. Nu le-am dat prea multe sanse, dar au crescut si inflorit toata vara. Colibrilor le-au placut mai mult cele care au crescut in ghivecele pe care le-am avut pe terasa, in gradina au gasit alte flori mai atragatoare decat Firefly.
Au crescut intr-un colt al stratului de salvii, amestecate cu tulpinile de Agastache, dar au iesit in evidenta prin culoarea rosie si forma ciudata a florilor. 

Florile au forma tubulara dar se deschid in petale decupate, ce seamana cu fata unui liliac zburator, de unde li se mai spune Cuphea Batface.
Sunt plante anuale, originare din Mexic, prefera soarele dar si un pic de umbra. Tulpinile cresc inalte cam de 50 cm, frunzele si florile acoperite usor cu peri.
 
Sunt foarte usor de crescut din seminte, si chiar aici unde vara e cam scurta, infloresc repede si continua inflorirea pana toamna tarziu.

Nu sunt pretentioase, au crescut fara sa le port prea mult de grija, doar udate regulat, mai ales cele plantate in ghivece unde pamantul se usuca foarte repede. Pentru a se dezvolta in forma de tufa, se rup varfurile ca sa se stimuleze cresterea ramurilor. Semintele se culeg destul de usor, si probabil ca in zonele calde se autoinsamanteaza.
  
Se apropie luna martie, si incet-incet vine si vremea buna de gradinarit... deocamdata fac inventarul semintelor si rasfoiesc cataloagele de flori.




3 comments:

  1. ce dragute...abia astept sa vad cu ce incepi in gradina :)

    ReplyDelete
  2. U nas kolibrów nie ma, ale z przyjemnością taki śliczny kwiatek mogłabym mieć w ogródku. Pozdrawiam. *** Noi nu avem colibri, dar destul de fericit, asa ca am putea avea o floare în grădină. Al tău.

    ReplyDelete
  3. Imi plac floricelele ! Si arata minunat in strat. Eu n-am cultivat-o, dar numele mi-e cunoscut. Daca gasesc seminte, fac provizii.

    ReplyDelete