"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Wednesday 2 November 2011

Si a venit...

...bruma! cu un record total. Adica 175 zile fara bruma, care a depasit recordul din 1941 de 174 zile. Ultima zi de bruma e considerata 25 mai, si de obicei prima bruma cade la sfarsitul lui septembrie, cu noroc in prima saptamana de octombrie. Cam scurta vara pe aici, eh?. Am continuat curatenia in gradina, cu parere de rau sa vad frumusete de flori arse de bruma si frig. Tzik pare si el constient de schimbare, se uita curios in jurul lui, ceva nu e la locul stiut.
 
Curatenia a durat mai mult decat am crezut, prima sambata a fost doar un mic antrenament, pentru ca era inca destul de placut si caldut, si multe flori erau inca in buna forma. Sambata trecuta a fost un o zi lunga de lucru  si o multime de saci umpluti cu tulpini si frunze. Am scos cannele, tuberozele, bulbii de eucomis si crocosmia, am spalat si curatat ghivecele, am scos trelisurile de la plantele cataratoare, ornamentele si o parte din lampile solare. Din nou in cautare de "locul ideal" am mutat Penstemonul pitic, Lacramioarele, Cineraria, niste Phlox si garofitele mici. Campanulelor le-am gasit o noua locatie si am salvat din ascunzisul lor pe suratele Platycodon ( clopoteii chinezesti).  Nu am terminat, dar m-am oprit ca se apropiase seara, am privit in urma mea si am vazut cum dintr-o data gradina si-a schimbat infatisarea.
Acum trebuie sa mai ingrijesc bulbii si rizomii scosi din pamant. I-am spalat si i-am lasat un pic sa se zvante, trebuie sortati, etichetati si inveliti pentru somnul de iarna. 
Mai sunt insa supravietuitoare care fac in ciuda temperaturilor mici, parca spun "sic, ca nu m-ai prins". 
Torch Lily  - Kniphophia inca mai aprinde gradina cu culorile ei, iar Salviile Mystery Blue sunt inca la putere.
 Un Conduras ratacit a inflorit sub un strat de frunze vestejite
 Phloxul si Micsandra isi tin companie, ignorand complet intrarea toamnei in gradina.
Din semintele aruncate intr-o doara, Gura-leului a inflorit tarziu si ramane nepasatoare la amenintarea brumei.
Si un dar al rozei Kashmir, din cei cativa boboci unul a razbit frigul si l-am adus in casa ca pe un mare si important trofeu.

4 comments:

  1. Sporo kwiatów jeszcze w Twoim ogrodzie. Niech Wam jak najdłużej tak niesamowita dla Was, pogoda sprzyja . Pozdrawiam

    ReplyDelete
  2. Thank you Giga. The fall has always something magic. All the best!

    ReplyDelete
  3. Intrati in iarna, incetisor ... Nu-i spune gurii leului, viseaza, ca e vara ...
    Eu am facut doua gramezi mari de compost cu plantele ofilite si cu tot ce-am curatat din gradina. Pina anul viitor, o sa devina pamint bun de pus in straturi ...
    Ai si-un trandafiras frumos. Sper, sa infloreasca in vaza ...
    Te imbratisez !

    ReplyDelete
  4. Ar trebui sa le arat trandafirilor mei pozele trandafirilor din gradina ta... sa vada modelul doar ca se se puna la treaba si sa infloreasca la fel de frumos ca ai tai. Pupici Dani!

    ReplyDelete